意見反饋
義工

家庭理財 今日: 9|主題: 40776

跳至
[積金保險] 泰禾人壽-年年賞您儲蓄保障計劃

複式洋房

國民生產總值:496

2019新春慶豚圓

過年前去大新銀行幫小朋友開兒童儲蓄戶口, 銀行職員 sale我哋買呢個儲錢計劃, 話小朋友越細個買就越著數, 每年3K美金,供款12年, 每年派5K,派到100歲。
話係純儲錢,好似年金咁, 大家點睇?
買唔買得過?

王國熱話
產後自己坐月的心得,大家有無興趣?
有無媽媽可以分享開刀生第二胎感覺?
紮肚有用嗎?
產後脫髮煩惱

複式洋房

2019新春慶豚圓

pcw 發表於 19-2-12 15:31
過年前去大新銀行幫小朋友開兒童儲蓄戶口, 銀行職員 sale我哋買呢個儲錢計劃, 話小朋友越細個買就越著數, ...

計劃書

複式洋房

2019新春慶豚圓

pcw 發表於 19-2-12 15:35
計劃書

+計劃書

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

複式洋房

國民生產總值:387

2019勳章

pcw 發表於 19-2-12 15:31
過年前去大新銀行幫小朋友開兒童儲蓄戶口, 銀行職員 sale我哋買呢個儲錢計劃, 話小朋友越細個買就越著數, ...

唔會揀呢d公司,買了有170年歷史個間,可以有已往派紅利紀錄睇番,唔信口講派幾多...

大宅

國民生產總值:1836

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

唔會買呢d保險!
始終係人壽保險,要俾保費!
回報有保證+非保證,要保險就買純保險,要穩陣就做定期,要高回報就買股票...
大把選擇,點解揀俾人縛1x年? 萬一中間唔想玩,退返幾成俾你ja!

oliloo    發表於 7 天前

複式洋房

2019新春慶豚圓

kekawai 發表於 19-2-12 16:00
唔會買呢d保險!
始終係人壽保險,要俾保費!
回報有保證+非保證,要保險就買純保險,要穩陣就做定期,要高 ...

我嘅諗法係12年又唔算好長, 幫小朋友供完後, 除咗有嚿錢,都叫做有份人壽保險嘅保障, 所以都有啲心郁郁, 但又怕自己考慮得唔夠全面, 所以都想睇下其他jm有乜嘢意見

大宅

國民生產總值:1836

pcw 發表於 19-2-12 16:10
我嘅諗法係12年又唔算好長, 幫小朋友供完後, 除咗有嚿錢,都叫做有份人壽保險嘅保障, 所以都有啲心郁郁 ...

係12年既人壽保障?定終生?
其實小朋友有人壽既需要嗎?佢又唔係供緊樓養緊家。
諗清楚,開始左買就12年都唔好諗住停!
你見好多人都糊裡糊塗買左,突然一刻醒左想唔玩,咁就蝕幾皮架喇!(我都係其中之一)

洋房

國民生產總值:58

pcw 發表於 19-2-12 15:36
+計劃書

其實,您小朋友幾大?首先要諗諗您想點用(目的)
以推動小朋友自己儲錢(培養良好習慣)來說,有個計劃比佢系ok嘅。但系您幫佢咁供,不如同佢買回報一份單,可以轉持有人的,無論被保人伙自己定小朋友,咪仲好。坊間幾間預期回報都較高。而不少都有提取功能。

您計劃當第20年提取,回報得2.56%見附回圖,感覺差少少。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

水晶宮

國民生產總值:54058

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔會買
只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

複式洋房

2019新春慶豚圓

[email protected] 發表於 19-2-12 16:46
其實,您小朋友幾大?首先要諗諗您想點用(目的)
以推動小朋友自己儲錢(培養良好習慣)來說,有個計劃比 ...

明白, 多謝意見

男爵府

國民生產總值:9965

2019新春慶豚圓

我嘅諗法係12年又唔算好長, 幫小朋友供完後, 除咗有嚿錢,都叫做有份人壽保險嘅保障, 所以都有啲心郁郁 ...

有幾多保額?

複式洋房

2019新春慶豚圓

新人物 發表於 19-2-12 20:46
有幾多保額?

三萬美金+已供款額

男爵府

國民生產總值:9965

2019新春慶豚圓

pcw 發表於 19-2-12 21:10
三萬美金+已供款額

咁細保額,回報仲咁差

男爵府

國民生產總值:6467

pcw 發表於 19-2-12 15:36
+計劃書

保证部份要25年才平手,又唔知非保證部份的%,我个人就不會買。

子爵府

國民生產總值:14313

2019新春慶豚圓

有非保証,要睇清楚先!

複式洋房

2019新春慶豚圓

momososo 發表於 19-2-12 22:48
有非保証,要睇清楚先!

我都係返到屋企詳細睇,先見到係非保證

子爵府

國民生產總值:14313

2019新春慶豚圓

pcw 發表於 19-2-12 22:58
我都係返到屋企詳細睇,先見到係非保證
我十多年前在保X買的人壽保,就是非保証越嚟越多過保証金額。2年前是寫住價值X金,現在部分改寫為非保証,都唔知要用時可取回多少!

複式洋房

國民生產總值:357

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
pcw 發表於 19-2-12 15:35
計劃書

去到65歲,保証部份先至係你所供保費嘅總和。當然計埋非保証係好似無咁耐嘅。不過非保証可以寫到好靚,但派唔派到就無人知。所以本人唔會買

複式洋房

國民生產總值:357

2019新春慶豚圓

發表於 7 天前 |顯示全部帖子

如果真係買人壽。唔應該揀銀行嘅呢啲保險公司嚟買。可以出去對比多幾間外面嘅人壽保險先買。

如果想買純儲蓄,呢份計劃書一定唔係首選。因為回報唔理想。有其他俾佢更好嘅。

複式洋房

2019新春慶豚圓

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
steven1110 發表於 19-2-13 20:48
如果真係買人壽。唔應該揀銀行嘅呢啲保險公司嚟買。可以出去對比多幾間外面嘅人壽保險先買。

如果想買純 ...

多謝各位意見, 因為我唔識計個回報率。
我決定用個仔嘅利是錢, 幫佢買啲收息股。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.