自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

琥珀宮

百寶袋

子爵府

wing_19870612 發表於 19-2-13 12:24
我見我朋友帶成十幾條片出街

咁誇張?就算係bb 時都只係帶兩三塊就夠用

珍珠宮

回覆樓主:

片有帶一塊,之前用剩,以防萬一

男爵府

是是但但 發表於 19-2-13 13:45
就算小朋友未戎日片, 都唔洗10片咁多啦~ 好誇張。
不過, 佢自己鐘意啦, 佢地自己拎得辛苦姐。可能已經有唔 ...

你講得啱呀,佢C6話佢都係唔聽架,搞到成日鬧交!

大宅

wing_19870612 發表於 19-2-13 12:24
我見我朋友帶成十幾條片出街

一日點用10幾條片呀

男爵府

asukav6 發表於 19-2-13 13:47
一日點用10幾條片呀

佢話以備不時之需, 帶多好過帶小喎!

大宅

我小孩3歳多d,飲盒仔奶,戒哂日片可以係厠所大小便,出街帶水,乾濕紙巾各一小包,底褲仔一條,消毒液同餐具就走得
你朋友個陣容我湊nb先係咁濕紙巾5-6包咁多拎死

用戶要求終止服務

wing_19870612 發表於 19-2-13 12:14
快四歲,我有個朋友就係咁,但小朋友識得講去廁所小便架!每次食完飯都會隔一陣補一支奶,jm們大家覺得有冇 ...

假設小朋友係完全正常:

濕紙巾、6至7包:攞紙巾倒少少水整濕抹咪算囉,好有錢咩仲濕紙巾!
尿片、10塊以上;仲初生咩,介唔到片就兩三片算啦。
奶粉、6餐左右:嘩,咁多奶咪好肥?去便利店買包維他奶飲就算啦,仲可以買雪糕食!去到邊買到邊。
奶樽、2個:三歲仲出街用奶樽都幾怪。
替換衣服、兩套:整污糟就算啦,等到返屋企先洗囉!
隔尿墊、1塊:咩嚟?都跑得啦,有咩作用?野餐墊呀?
粥仔、 1壺:有無諗過三四歲仲食粥有幾悶?人哋食緊漢堡包啦。
熱水凍水各1壺:無意見

子爵府

wing_19870612 發表於 19-2-13 12:14
快四歲,我有個朋友就係咁,但小朋友識得講去廁所小便架!每次食完飯都會隔一陣補一支奶,jm們大家覺得有冇 ...
嘩,走難咁款。。。。,其實咁多野係咪得個"帶"字,跟本用唔著呢。。。?

大宅

無睇清楚會以為 below 1Y, 我囡就黎2歲已可自行進食, 我出街只帶水樽、 拉拉褲、 濕紙巾、 消毒泡泡咋 (會響街用膳會額外帶佢用開既餐具)……
我係偽單親 (周末老公要返工), 所以我帶出街既物品會有咁簡單得咁簡單……

用戶要求終止服務

wing_19870612 發表於 19-2-13 13:47

我c6比較精明,從來不會幫我揹媽媽袋,到小朋友大都好少陪小朋友出街。所以從小朋友好細個,我就習慣好多嘢都唔帶,只要帶錢就可以解決問題。

男爵府

happybebebe 發表於 19-2-13 13:49
假設小朋友係完全正常:

濕紙巾、6至7包:攞紙巾倒少少水整濕抹咪算囉,好有錢咩仲濕紙巾!

我已經冇講埋,佢有帶餐具啦、麵包啦、消毒液啦、 蚊怕水、平安藥等!所以我都好難想像佢哋去旅行點算

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

wing_19870612 發表於 19-2-13 13:47

其實佢C6同佢講, 同佢出3次街, 每次出前點算帶了多少, 回程數下剩返幾多。
每次都剩咁多, 咪即係多鬼餘囉~
佢既所謂帶多好過帶少, 但個個「多」, 係「超多」, 唔係預鬆少少喎!
如果佢地出親街都坐私家車, 有車放多少少都重叫好少少(但實情都真係冇必要多成咁), 如果冇車, 點拎呀?!

Childhood is journey, not a race.

男爵府

是是但但 發表於 19-2-13 13:55
其實佢C6同佢講, 同佢出3次街, 每次出前點算帶了多少, 回程數下剩返幾多。
每次都剩咁多, 咪即係多鬼餘囉 ...

其實呢個方案佢C6之前都有講過,但佢就係唔聽, 仲鬧返佢轉頭

大宅

wing_19870612 發表於 19-2-13 13:54
我已經冇講埋,佢有帶餐具啦、麵包啦、消毒液啦、 蚊怕水、平安藥等!所以我都好難想像佢哋去旅行點算 :ig ...

個 list 跟本係 for 旅行用的

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

又真係好多嘢喎,片驚就可以帶定1,2塊,濕紙巾做咩要帶咁多包

男爵府

happybebebe 發表於 19-2-13 13:54
我c6比較精明,從來不會幫我揹媽媽袋,到小朋友大都好少陪小朋友出街。所以從小朋友好細個,我就習慣好多 ...

佢老婆一意孤行都冇辦法,如果唔幫佢揹,就會嘈交,所以佢哋每次出嚟,連埋工人三大袋嘅背囊係出街架!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

濕紙巾,我仔女現在大左,我都有帶

你小朋友三歲,若當日要去出去全日,袋定二三條片都夠,濕紙巾for幼兒用,一包已經好多塊夠晒用,又唔洗袋幾包

子爵府

10條片BB仔出一日街都唔需要咁多啦

用戶要求終止服務

wing_19870612 發表於 19-2-13 13:54
我已經冇講埋,佢有帶餐具啦、麵包啦、消毒液啦、 蚊怕水、平安藥等!所以我都好難想像佢哋去旅行點算 :ig ...

面包都帶?去到買就得啦,咁會夾扁咖喎

首頁
23456...12

尾頁

跳至