夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

Del

男爵府

一定要健康有問題先唔生仔?99追問你咪答「宜家唔係我唔生,係你個仔覺得有細路太困身又話貴,話唔想生,你自己問佢」,咁咪拋返個波比老公又無落佢面,對住99咁誠實做咩。

珍珠宮

隻死貓一定唔可以食, 叫你父母同你99講清楚, 等佢個仔無面, 如果咁個男人要分開, 呢個人都無用啦

侯爵府

2024年龍年勳章

anna59 發表於 19-2-15 09:12
隻死貓一定唔可以食, 叫你父母同你99講清楚, 等佢個仔無面, 如果咁個男人要分開, 呢個人都無用啦 ...

Good answer

侯爵府

2024年龍年勳章

KILW 發表於 19-2-15 08:36
一定要健康有問題先唔生仔?99追問你咪答「宜家唔係我唔生,係你個仔覺得有細路太困身又話貴,話唔想生,你 ...

Good answer

侯爵府

回覆樓主:

同我情況好似,試左4,5年,都未有bb,檢查過曬我完全正常,係c6問題。但男家親戚成日問,不過我c6冇阻止我講事實,但我從來冇諗過要講真相。因為冇一個男人想講呢啲嘢出嚟,所以我識做。
面對人家嘅說話,唔過份我:哦:一聲就算,佢講一千次,我就:哦! 一千次,不痛不癢。如果過份咗又煩到我,我會反擊,對方feel到你唔鍾意自己慢慢會收聲。我結婚一直聽一直被煩,後來我忍到一個點就直接話:其實生仔係有就有,唔關食咩事,我亦唔會為左生仔特登改變飲食習慣,因為生仔主要係關精子事。佢講幾多次都用唔同版本應佢,總知我要佢feel到其實佢講乜我都唔會show佢,好快佢就自動收皮。

子爵府

Ohohmybaby 發表於 19-2-15 08:09
99成日催我地生仔,成日覺得我身體唔好,無仔生,檢查後我少少婦科問題,食藥可以解決,但原來C6都係有問題 ...

直接話我check 過無問題, 係妳個仔自己唔想生, 叫奶奶直接問佢個仔, 我老婆以前都係用依招.

不過我當時check 過都無問題, 只係老婆吹水話唔想生, 我怕家人給她壓力, 所以自己同我老媽講話我唔想生, 想儲下錢....因為婆媳有問題最後都係煩到自己, 所以當時自己攬上身.

點知我老媽搵我, 話我老婆想生, 係我唔想生, 攪到擺我上枱, 回家再問老婆, 佢話當時講下咋, 真係比佢激死 .....

珍珠宮

減齡達人勳章

其實你老公已經講明,如你爆比奶奶知,佢就分開,即佢好要面,叫佢試下睇中醫調理。
其實你奶奶叫你做咩,食咩,咪‘哦‘一聲,食少少應酬佢,奶奶再嘈,咪話其實你倆已經好努力,不過等個天幾時比個b你地。叫你老公同佢媽講,太大壓力反而生唔出

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

叫你老公同99講,
佢呢兩三年暫時唔想要BB

別墅

soso1227 發表於 19-2-15 11:29
叫你老公同99講,
佢呢兩三年暫時唔想要BB

我地結婚超過5年,咩籍口都用過,用晒所有方法都推搪過,遲d先生,唔想生住,全部理由都用過,99成日覺得,咁多年,就算避孕都無可能次次咁小心,正常咁多年唔覺意都會有BB啦~咁多年都無,一定係我無得生

但事實係,我地真係咁多年都有避,所以無B,係近大半年無避再去檢查先知,但奶奶完全唔理由,唔知頭唔知尾就淨係識得催

公爵府

牛年勳章

相信樓主妳一定好委屈了, 不過, 檢查後發現, 係老公出問題, 妳老公一定好唔開心了, 妳感受到男人俾人話佢唔生得, 等於女人俾人話無得生, 一樣咁痛苦, 所以, 如果我係妳, 就同奶奶說, 我們決定二人世界, 唔生bb了, 共同去享受二人世界, 老實說, 生囝好痛架, 唔生仲可以自由自在, 又唔洗求人揍, 來爭取二人世界, 多好呀! 為左啖氣, 搞大件事, 無謂囉

別墅

回覆樓主:

Del

別墅

CMMANDY 發表於 19-2-15 12:04
相信樓主妳一定好委屈了, 不過, 檢查後發現, 係老公出問題, 妳老公一定好唔開心了, ...

如果係咁簡單就好,我地結婚頭幾年住劏房,所以我一直唔肯生,環境太差,直至上年,99見我地一直咁落去都唔係辦法,所以出錢俾我地買樓,雖然99把口無講明話出錢買樓就一定要生仔,但其實暗地裡意思就係環境好左,就快d生返個孫,快d組織小家庭,有小朋友就幸福之類既想法,所以我無得唔生架啦~

其實我唔係話想追究邊個責任,我自己都有問題,難有BB,我只係想大家三口六面講清楚件事啫,但男人就係要面,接受唔到,唔想爆出黎,我可以點?我硬食

公爵府

牛年勳章

Ohohmybaby 發表於 19-2-15 12:13

如果係咁簡單就好,我地結婚頭幾年住劏房,所以我一直唔 ...

無人想既, 一路奶奶覺得理所當然吧! 我個人想法, 尊重人的唔想, 妳知道事實, 妳才更加覺得, 唔應該無理被屈, 但我覺得, 傷疤唔想被揭, 也是應該被理解, 同老公傾下, 奶奶再問, 我們點一同回應她, 如果再搞唔店, 唯有避見, 以免更多情緒出現等等

子爵府

Ohohmybaby 發表於 19-2-15 12:13

如果係咁簡單就好,我地結婚頭幾年住劏房,所以我一直唔 ...

妳真係比翻個波比妳老公同99 自己傾啦, 仔和媽的感情關係的好, 外人關以理解. 聽妳說, 老公應該係獨仔, 更加要講清楚, 叫自己太太一個去受, 真不該, 源頭還是自己, 太差了.

我都有幾個朋友講過精子有問題, 大家熟, 唔會笑, 怕咩, 有個之後有B, 現在好普遍.

瑪瑙宮

你話有冇小朋友係上天安排,想知叫佢地问个天。

珍珠宮

回覆樓主:

咁你老公唔肯講真相出嚟,係你老公問題
又唔係完全奶奶問題

你老公發現原來問題出於自己,其實佢都好大壓力
既然老公咁反感無謂迫佢
你同老公講:大家都要一齊努力養好生子、生個健康精靈bb
勸佢戒煙、酒,兩公婆一齊做下運動,平日多d食健康住家飯
買樽supplement比老公,等佢改善精子質素
我見想生bb版有唔少人係咁教
瑪卡、茄紅素、蠔皇素......
核心問題係依加大家都想早日有喜
咁就著手去改善老公精子問題

奶奶誤會由佢啦~既然老人家覺得無bb一定係女人問題,就算你地講真相出嚟,奶奶都未必會信係自己個仔唔得

奶奶期望永無止境
到你生咗一個就催你生多個
生咗仔又催你生多個女
生咗女又催你生多個仔
最緊要你兩公婆和諧、對生育計劃有共識
有d嘢其他人點諗、點講控制唔到~

琥珀宮

你自己同99講

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

Ohohmybaby 發表於 19-2-15 11:39
我地結婚超過5年,咩籍口都用過,用晒所有方法都推搪過,遲d先生,唔想生住,全部理由都用過,99成日覺得 ...

唔避孕超過一年都唔成功才算不孕,你只係試左大半年,
同99講,醫生話唔使心急,
唔可以有壓力,
佢越催越難有
你放鬆D,你和你C6都搵中醫調理一下,
去個旅行,再度蜜月,會較易成功。
祝福你!

大宅

人工受孕試過未呀

首頁

尾頁

跳至