0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問我仔2個月多人奶b(樽食 3小時一餐 3.5安至4安想)因為日頭成日訓半個鐘至一個鐘醒 就要飲奶 係咪都照餵 定夠時間先餵

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

不如你試下開多D奶,睇下佢食唔食得曬喇,我覺得隔一個鐘左右就餵太短時間喇

公爵府

我要做媽媽 發表於 19-2-16 15:56
不如你試下開多D奶,睇下佢食唔食得曬喇,我覺得隔一個鐘左右就餵太短時間喇 ...

係囉,一個鐘就一次有啲密,可以加量

珍珠宮

hoganbaby 發表於 19-2-16 16:51
係囉,一個鐘就一次有啲密,可以加量

係囉係囉,可以試下加量

別墅

加多少少奶比佢睇佢飲得幾多得幾多
如果有奶粉
朝早第一餐比佢飲奶粉,開多啲,睇下佢飲到幾多,同埋會唔會隔耐啲先搵食。
咁之後嘅人奶就可以開返果個份量比佢~

我果個又係兩個幾月,佢大約4個鐘一餐,每餐170ml ,中間瞓下會醒,通常係因為想玩所以嗌。

複式洋房

bunny_sze 發表於 19-2-16 23:29
加多少少奶比佢睇佢飲得幾多得幾多
如果有奶粉
朝早第一餐比佢飲奶粉,開多啲,睇下佢飲到幾多,同埋會唔會 ...

飲170ml咁犀利?咁佢一日total食幾多呀?

別墅

bebumama 發表於 19-2-17 09:19
飲170ml咁犀利?咁佢一日total食幾多呀?

佢而家一日五餐,剛轉冇耐
之前一日6餐果陣發現佢佢唔多夠飽,加左10ml比佢,佢又可以耐少少先叫肚餓,但又未夠4個鐘。
之後再加多10ml, total 170ml,佢又真係可以四個鐘先話肚餓。
因為佢戒左夜奶,有時朝早果餐可以食200ml...
但唔係餐餐都食到咁多。

而家轉左一個星期,觀察緊佢仲有冇需要加
因為6變5餐食少左奶,但佢係易嘔奶嘅bb..埋身餵,食到一半幫佢掃風佢都會嘔奶⋯

首頁

尾頁

跳至