嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

煎,蒸,拾,咸同甜都試過,佢都唔食,佢本身都好揀食架喇,佢機本上見到都唔食,連試都唔會,咁曾經都食過嘅,但好難先引到佢食,可以點比蛋佢食,又可以食咩代替蛋呢?

水晶宮

sumpo 發表於 19-2-17 01:21
煎,蒸,拾,咸同甜都試過,佢都唔食,佢本身都好揀食架喇,佢機本上見到都唔食,連試都唔會,咁曾經都食過 ...

唔食蛋可以食肉類、魚、蝦、豆類及豆製品以攝取蛋白質等營養,都冇話一定要食蛋嘅。

又或者 pancake 、蛋糕等佢會唔會食?都用到蛋但細路仔應該食唔出。

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-2-17 12:55
唔食蛋可以食肉類、魚、蝦、豆類及豆製品以攝取蛋白質等營養,都冇話一定要食蛋嘅。

又或者 pancake 、蛋 ...

哦,咁佢都有食嘅,不過蛋一隻已非常有營養,都想佢食下姐

水晶宮

sumpo 發表於 19-2-17 14:11
哦,咁佢都有食嘅,不過蛋一隻已非常有營養,都想佢食下姐

香蕉 pancake,熟香蕉、蛋、發粉等簡單材料已整到。可以試試。

回覆 sumpo 的帖子

Hi sumpo ,明白媽媽想俾BB既有營養又健康食材! 雞蛋含有豐富膽鹼,對小朋友腦部發育及眼睛好重要,簡單方便烹調嘅食材,如果BB比較抗拒,建議用改變食物型態/烹調方法,重複小份量俾BB繼續適應, 例如將熟雞蛋切絲放入壽司,或者加入BB鍾意食水果整布甸都OK,媽媽有試過嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

唔食蛋都有其他蛋白質嘛,我好少比bb食蛋,因有輕微濕疹,

首頁

尾頁

跳至