自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

水晶宮

5年前,佢地小學時,一個已經差不多8千,另一個要1萬2千左右,因為學樂器,所以好貴。

所以我一直要佢地讀官津校,可以慳學費,去學興趣班。

冇迫佢地,全部自願去,忙過返工,但又對考名校幾有幫助。

公爵府

bananaGi 發表於 19-2-18 00:35
我小朋友上左小... 小學好多班都比出面平!

回想返,其實非怪獸家長,留返小學在校學野都未遲! 仲好平

兩睇,有啲要入校隊先有得平玩,幼稚園學跳舞同游水,先有機會選拔入校隊...

水晶宮

coriqt 發表於 19-2-17 20:16
邊有咁多時間學?而家啲小朋友可能都冇時間玩。咁多幼稚園小學補習,真係有用?
...

家長普遍都覺得玩係浪費時間,無所事事係虛度光陰
所以有人提議好似以前咁返半日係多餘的,家長只會安排更多的“興趣”班。
其實,如果一個小朋友除左返學放學、做練習做功課、上興趣班之外就無所事事,係咪應該培養小朋友獨處、自娛、創造的能力

侯爵府

私校學費4千幾

零補習

因興趣,會購買大量圖書(無限額)

参加學校幾個資優组課外活動,幾十元/堂,超平!

珍珠宮

好媽媽勳章

一個course大概200-250一堂(學樂器更貴)一個月一千,學三様三千,兩個六千,差不多。

我大女小學只剩下英文,畫畫,學琴同羽毛球,已經好鬼忙,其實好想cut畫同琴,奈何為了呈分都keep住

侯爵府

2024年龍年勳章

ricky0223 發表於 19-2-17 14:10
phonics 班、YPC Drama、畫畫,$3000一個月,連埋學費、校車、雜費、保險,仲有周圍去玩,一個小朋友都洗費 ...

好認同
所以唔敢生第2個

侯爵府

好媽媽勳章

hahaha1231 發表於 19-2-18 07:55
好認同
所以唔敢生第2個

係,所以我佩服d人生2,3個,都唔知點計。我小朋友讀私校4千幾,不過無補習(遲d呈分可能要),音、體、藝,每樣學一樣,每個月都3千幾

侯爵府

學樂器係好貴,達八級已停,如打算教樂器便最好到演奏级.

侯爵府

以前的名幼家長,好多只計興趣班都過萬.(目標係神校)

上了小學,已無人公開討論,但專科專補價好多人講約500元/堂.(睇學校開價)
應該好多同學仔補

男爵府

兩個小學,6千蚊。

男爵府

happybebebe 發表於 19-2-17 18:23

通常我見啲家長安排子女讀興趣班,係有目標。我小朋友 ...

我個女籃球入了校隊,仍要比$ ($2000一年),補英文每月太約1200至1500,功輔班$150,籃球班$200。唸住報埋英作$1200

珍珠宮

回覆樓主:

我今年無報學外興趣班,反而係報學校既,所以平左好多

大宅

回覆樓主:

我女k2學琴,英文,畫畫同學校活動3千,佢仲話想學數學同故事班,我未安排到時間~
我覺得佢有興趣既我儘量俾佢試。
我仔k1坐唔定冇俾佢學野,黎緊會試下英文班

子爵府

lflxl 發表於 19-2-17 13:19
兩個小朋友興趣班$7600 當一人$4000 其實只係正常價咋 學術型最貴 一人一個英文班已$1200-1500 加多一個藝 ...

無錯,一個興趣班一個月一至二千,兩三個都四千了⋯

伯爵府

畀面勳章

我同意幼稚園時期洗費會多啲,上到小學,興趣班真係會cut淨無幾,根本無時間學咁多嘢。所以上到小學會慳少少

用戶要求終止服務

朱寶媽媽 發表於 19-2-18 08:22
我個女籃球入了校隊,仍要比$ ($2000一年),補英文每月太約1200至1500,功輔班$150,籃球班$200。唸住報 ...

係呀,校隊通常有外面請返嚟嘅教練,專業好多

別墅

laumuichu 發表於 19-2-18 08:31
我女k2學琴,英文,畫畫同學校活動3千,佢仲話想學數學同故事班,我未安排到時間~
我覺得佢有興趣既我儘量 ...

我仔都係K1 , 英文班係我覺得佢需要學,其他我都仲未發現到佢有咩興趣就冇安排其他

別墅

ash_yehyeh 發表於 19-2-17 23:42
其實我都最近想安排小朋友去興趣班

我仔3歲PN,學校3文2語語境不錯,語言呢方面我應該唔需要太操心

我覺得小朋友咁細,興趣班應該揀返近屋企會方便D

我女間跳舞學校都好商業但勝在近屋企,次次有表演或比賽都要家長比更多錢先有得參加

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

如果覺得貴,可以JOIN D平D架嘛..

好似畫畫..普通畫室..都要幾百近千一個月..
但如果你去社區中心,YMCA, YWCA果D..最多都係2,3百一個月...
學樂器果D都係...

當然..平D既...提供既器材係事實會差少少..
所以都係睇自己能力...比得起..咪比好D小朋友囉..
真係吃力的...就搵平D架啦...
又或者..問清楚小朋友喜好...專攻一靜一動既興趣班...
願專長1,2樣..唔好樣樣得個識字...

我仔高中...咁多年黎都係大約2000-2500左右一個..
補習加興趣...之前有一個係會所報的,所以都好平...
後來CUT左會所果個...係仔自己話唔再上...
咁興趣班...冇得迫啦..佢唔再鍾意囉...咪唔玩囉...

水晶宮

nm_man 發表於 19-2-18 09:31
我覺得小朋友咁細,興趣班應該揀返近屋企會方便D

我女間跳舞學校都好商業但勝在近屋企,次次有表演或比賽 ...

多謝JM回答

我住嗰度附近百無,所以點都要出去

首頁
56789...11

尾頁

跳至