自由講場

跳至

大宅

2019新春慶豚圓

https://www.facebook.com/torgortorres/videos/232567534092520?sfns=mo

又幾有趣喎,除左哩幾個地方,唔知其他國家既比家用文化係點既哩,各位jm 分享下

大宅

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我有個朋友嫁左瑞士人,佢係 ftm,佢老公有俾家用,仲另外出糧俾佢自己用,佢老公話朋友喺屋企湊仔都係一份工,所以要出番份糧俾佢 ! 非常欣賞佢老公

wcpcelia    發表於 19-2-20 12:07

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

三棵樹 發表於 19-2-19 22:16
我有個朋友嫁左瑞士人,佢係 ftm,佢老公有俾家用,仲另外出糧俾佢自己用,佢老公話朋友喺屋企湊仔都係一份 ...

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

我有個朋友嫁左瑞士人,佢係 ftm,佢老公有俾家用,仲另外出糧俾佢自己用,佢老公話朋友喺屋企湊仔都係一份 ...

珍珠宮

回覆樓主:

我有朋友嫁比芬蘭人, 冇家用不特止, 仲好多野要AA

珍珠宮

2019新春慶豚圓 畀面勳章

baby_yee 發表於 19-2-19 22:43

係咪家用基金內AA?

我fd個同學由拍拖到生仔咩都係同老婆AA,佢地係道道地地香港人

珍珠宮

0岩尼個想法好正確

禁止訪問

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

外國佢地基本照顧到仔女18歲或 大學畢業後就唔會再點照顧仔女,佢地好多都未必再住係屋企。
父母最多幫你揾間屋交埋第一個月租就自已諗掂佢,加上父母退休有政府養,做子女都唔使擔心。 所以佢地先要交重稅

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

外國人也有家庭主婦,無家用怎麼生活? 但哪裡都有衰人,不能以國區分,中國人也有不俾家用之人,也有不供養父母之人,有的基督徒情願每月奉獻俾教會十分之一的收入也不肯俾父母分毫....所以話給家用與否與國籍無關。

bosch    發表於 19-2-20 06:37

珍珠宮

天佑我們 發表於 19-2-19 22:47
係咪家用基金內AA?

我fd個同學由拍拖到生仔咩都係同老婆AA,佢地係道道地地香港人

據說唔係, 仲要係連用幾多電都要均分 所以經過兩年婚姻后, 朋友最終頂唔順而離婚了。

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果女方有番工,AA無所謂,但係若果生仔, 小朋友使費要AA, 咁就叫佢老公自己懷孕啦.
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙

子爵府

2019新春慶豚圓

外國當然唔比
佢地知道中國有好荒謬

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

我識都係唔俾多,每代都係咁就變得好正常,佢哋又多數係福利社會

子爵府

2019新春慶豚圓

外國人係AA
文化問題 女性覺得咁先係正常相處

珍珠宮

baby_yee 發表於 19-2-19 22:51
據說唔係, 仲要係連用幾多電都要均分 所以經過兩年婚姻后, 朋友最終頂唔順而離婚了。
...

oh。。。

我Fd個同學大至供樓細至尿片都AA

而家由拍拖到生埋B都12年以上

所以真係人夾人

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 親子王國15週年勳章

我之前同英國朋友講我將補習部份錢畀我父母,佢話我唔應該咁做,因為啲錢係我賺,所以係應該我全數擁有。而呢個朋友係父母幫手交租同畀洗費,自己暑假有賺錢,全數 keep。

我估同社會制度有關,亞洲養老福利唔高,自然要自己養父母,外國福利高,父母可以政府養。

民房

回覆樓主:

我個朋友嫁咗德國人,初初拍拖已經喪洗佢老公腦喺香港婚後要比家用,之後佢老公話佢哋嗰邊根本冇呢樣concept ,但會溶入香港習俗喎

wcpcelia    發表於 19-2-20 12:07

大宅

2019新春慶豚圓

美之選468 發表於 19-2-19 22:51
外國人也有家庭主婦,無家用怎麼生活? 但哪裡都有衰人,不能以國區分,中國人也有不俾家用之人,也有不供養 ...

I mean 文化差異好有趣,not to criticize anyone or any culture

大宅

2019新春慶豚圓

1998Ruby1998 發表於 19-2-19 23:17
我之前同英國朋友講我將補習部份錢畀我父母,佢話我唔應該咁做,因為啲錢係我賺,所以係應該我全數擁有。而 ...

Good insight
民生經濟教育都會影響到文化

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊