影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

明明係喜劇! 點知咁催淚
放下自在

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

耀眼大結局之後,我見到網上一致呼之為神劇,於是由第七集起重新上船,快進睇到第十集,終於奇幻愛情不再,最尾兩集故事風格嚟一個大大逆轉,可惜整體我始終喜歡不來

全劇節奏及氛圍失衡得好緊要,臨尾堆疊一大冧情感我覺得非常突兀,睇完個結局想返起前面十集就顯得完全失焦兼且視覺混亂,攪笑部分好無聊,親情部份又太煽情,惠子的回憶同幻想沒有重心,好似香奈奶奶同廢柴大佬的劇情對於故事本身意義實在不大

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

testing

伯爵府

2018復活節勳章

testing

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 soscho 的帖子

耀眼做完結局篇,我見網上一致呼為年度神劇,於是從第七集起上返船,剛剛睇完了,可惜始終喜歡不來

全劇節奏同風格失衡得好緊要,攪笑部分好無聊,親情部份又太煽情,十集鋪墊兩集反轉就非常突兀。惠子的回憶同幻想糊在一起,令故事脈絡非常紊亂,好似香奈兒奶奶同廢柴大佬呢啲佔咁多的篇幅,就俾我跑偏了兼湊集數的感覺

依本劇的人設,如果寫失智老人生命走到盡頭,現實中怕遺忘,在夢中要捉返緊嘅,又豈止那個英年早逝的丈夫呢,既然知道活得好係事在人為,惠子要重活平凡幸福,就應該收起對大相的冷漠,多加關愛,扶持殘疾兒子自信地成長至係。依家全劇唯一立得住的人物,就只有那位任勞任怨的好新抱

首頁

尾頁

跳至