自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大戶 發表於 19-2-22 12:01

傳媒如何工作同本題目討論無關架!你咁有興趣自己開新 post 自 ...

係你先話唔信蘋果, 人地解釋比你知, 你又一句話人離題....重好意思叫人慢慢研究, 無野呀

公爵府

開心吸收勳章

小鼠 發表於 19-2-22 13:54
睇晒d post覺得好多人驚。個老師除咗唔理欺凌事件外,仲偷窺女學生,點解仲會有人為呢d人渣護航!? ...

最慘父母信錯學校,以為一級名校,師資優良,仲要每個比幾千,比小朋友開心讀書,點知換嚟既係咁慘既經歷 ,父母錢都唔係易搵架,離晒譜

連登仔要推 po 推到個人渣無得撈

公爵府

開心吸收勳章

CS_HON 發表於 19-2-22 14:18
係你先話唔信蘋果, 人地解釋比你知, 你又一句話人離題....重好意思叫人慢慢研究, 無野呀
...

我無話唔信毒果,只係想睇雙方2面講既野,全面啲,我邊句寫明唔信毒果?你無野呀?

禁止訪問

公爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

snowsuen 發表於 19-2-21 23:37
其實係培正家長group 內今日都好關心今次事件,畢竟家長們都擔心教師質素,但陸續有更多人出來抱不平:

「 ...

無處罰曳人?如果被恰係自己嘅仔女,咁嘅安排會接受

子爵府

我有家人子女讀呢間學校
話呢間學校d 老師大部份其實唔係差
主要係管理層包括校長,真係好有問題
佢試過有野要去校長反映,寫信俾校長,仲要寫左唔止一次,個校長覆都無覆過
咁無禮貌都有,真係當d 家長係咩?

間學校有d 家長係當個校長好似神咁拜
好崇拜佢,學校有咩野都話信哂個校長

佢仲話間學校之前成日籌款起新大樓
點知間大樓起完,有d 樓層係d 小學生用唔到
主要係較高層的地方,因為教育局規定小學生唔可以用太高樓層做課室
而家變左個校務處在十樓,真係咁都得
又後來話層樓用黎做副學士課程,最後又無疾而終
成件事學校都無用家長解釋過!

以上呢d事好似同欺凌無關
但其實從呢d 事都可以睇出呢間學校係點管理
隱惡揚善,有咩衰野就盡力cum 實佢唔會解決
大佬培正係基督教學校黎架,浸信會架,咁樣做豈不仲衰過其他無宗教學校?你會令人點睇基督教?!

所以綜合咁多事,我真係唔明點解呢間學校可以稱得上係「名校」?

我覺得個個小朋友俾人咁蝦法真係好慘
那個媽媽真係好脾氣,如果唔係補習老師講都忍左去
俾著我?我一定上去學校拍枱鬧個訓導,唔係教訓做錯的小朋友,而係叫其他小朋友杯葛受害小朋友?有無資格為人師表呀?

子爵府

回覆樓主:

希望警方介入,告到虐兒罪同疏忽照顧兒童罪啦。啲辨學團體係要咁先會正視問題。

子爵府

"名校"可以有不同方法做成,你睇"董XX"現在不是好"出名"根本每間學校都會有這些問題,在於你那些年有無一個半個特別"勁"有未去到這程度而同時又有不同組合(有無學生唔出聲等),就會發生一些學生會知但家長唔信的事。你睇連家長會因為是生果有出就會話唔信,連最基本去了解都唔做,咁要發生咗而又唔爆出來又有幾難。

大宅

利申: 轉發自家長群組

「從事件及人物資料推斷, 這是發生在小兒去年小四那班的。

離校的同學在班上曾說某同學打他。我兒子(其實是打比家長)在晚上曾收到該離校同學的致電搜証, 他是没有目擊到的。

那ㄧ班那ㄧ年的學生是頗曳的, 我兒子也被另ㄧ班人ㄧ直玩, 在排隊上IT 堂時有被打過背脊。班主任有理會的, 可能未如家長期望的處理方式, 因她認為該班同學只是貪玩D。

我不能認同報導或連登上所說老師或學校不理會, 我因小兒的事間中有找班主任或文中所指的社工(我估其實是指今年退了休的教育局輔導主任), 他們是有回應及關注的。

小兒說他没有見過訓導主任或其他老師叫大家不要和事主玩(這些報導很不合理吧?)。至於老師派人跟着去厠所, 小兒説事主變得疑神疑鬼、怕"打他的同學"出現在走廊之類, 我的傻孩子會自發"護送"他ㄧ起去如厠的, 不知所指是否這行動?

補充: 事主‘打他的同學"之前是好友
小兒與事主事後較多走在ㄧ起

今天的社會風氣及孩子接觸到的資訊是很複雜的; 人與人相處本亦不是易事, 小孩子更需家長引導,
欺凌者及被欺凌的也要學習, 接受不同相異之處, 也要藉包容去學習何為愛。」

男爵府

大戶 發表於 19-2-22 14:44
我無話唔信毒果,只係想睇雙方2面講既野,全面啲,我邊句寫明唔信毒果?你無野呀?
...

你叫得人毒果, 重話自己信.....

男爵府

snowsuen 發表於 19-2-22 18:28

有無多D料爆呀?

男爵府

培正好難入,幾千人爭一個學位,我都想bb去考呢間,希望入到⋯

生活可以将就,生活也可以讲究⋯⋯

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

看完段message ,我理解即係事主確實係比同學打過,呢仲事有發生過。

公爵府

開心吸收勳章

CS_HON 發表於 19-2-22 18:31
你叫得人毒果, 重話自己信.....

毒果水果生果..都係一個稱號,你自己覺我講毒果有特別意思啫!白雪公主都食毒蘋果啦

大把人叫毒果都係咁叫啦!你會唔會太敏感呀?

我鐘意叫蘋果做毒果!咁又點啫!你鐘意叫生果水果係你既事喎

毒果啱啱又話班學生家長簽名聲援人渣啦!

公爵府

開心吸收勳章

點講都好,小朋友幾曳都唔係咁打啩!

身體髮膚受諸於母!人地小朋友都有老母生既!個老師唔處分個啲郁手郁腳小朋友既?乜咁多小朋友係呢間學校聚打架?個老師平時都係咁樣處理打架事件架?

男爵府

學校吾覺得係問題已經係一個問題!
依傢的local school一個老師對住機十人,教學又趕,同學之簡的問題老師可能都吳想理!如果認真甘処理點會搞到依傢見報!

傢長要行到搞大尼件事都係被傷害得好深,學校都沒籍口吾認真処理啦!

等的問題老師以后吾敢甘放肆!

複式洋房

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20190222/59290163
原來原告先打人,訓導主任是要學生陪伴佢,保護佢,非監視佢,現在由懷疑欺凌個案變成網上公審欺凌個案?

大宅

回覆樓主:

https://www.facebook.com/105259197447/posts/10157457033797448/
希望大家唔好跟車太貼
特別係事件來龍去脈都未搞清楚既時候就妄下定論。

公爵府

開心吸收勳章

princessisjudy 發表於 19-2-22 19:34
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190222/59290163
原來原告先打人,訓導主任是要 ...

如果受害人先打人,繼而打架受傷睇醫生..
打交一個打唔成交,起碼要2個以上先打得成交..
係咁既話,呀老師除左罰受害人,咁另一個一齊打交既小朋友,呀老師有無罰佢呀?如果有,又點罰?

首頁

尾頁

跳至