自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港其實最需要係搬呢班窮心未盡,色心又起的阿伯上大陸,等佢哋唔好再娶咁多大陸女人過來搞到烏煙瘴氣

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 20:01
你攪錯啦, 唔係到步唔駛馬上要福利, 係根本申請唔到
同埋我以美國為例

以美國為例?就算你話美國冇福利 但恨嫁去美國比恨嫁香港的還要多,即係點?
以美國為例?佢會去減福利去解決新移民問題?

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

BBgaga 發表於 19-2-21 20:10
以美國為例?就算你話美國冇福利 但恨嫁去美國比恨嫁香港的還要多,即係點?
以美國為例?佢會去減福利去 ...
美國會有新移民R福利問題?無喎, 因為根本R唔到

佢地係靠自己, 既話, 去美國又好, 香港又好, 火星都好
有乜問題?

唔該你自己先攪清楚
你係唔想移民R福利
定連自食其力既移民都唔想有
係兩件事黎

如果係後者, 你唔駛同我傾
大家講緊唔係同一件事
天朗氣清

男爵府

回覆 littlesister 的帖子

今次呢單內容堅係咁喎算係咁啦下話,總之個阿叔都唔抵幫

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 19-2-21 19:49
1. 本身香港人口老化, 呢個問題無真係做野既勞動人口係解決唔到
2. 本身新移民無得申請公屋, 我一向反對再 ...

我從來唔會一刀切咁話每日150名新來港人士係全部唔攞福利喎。

我只係講出,就算無福利,要黎既都會選擇黎呀。

香港人口老化,需要勞動人口,但都要有人口政策、社會配套措施配合吖嘛﹗ 而家搞到咁,睇見都唔開心啦﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

my005 發表於 19-2-21 20:19
我從來唔會一刀切咁話每日150名新來港人士係全部唔攞福利喎。

我只係講出,就算無福利,要黎既都會選擇 ...
如果唔係拎福利, 爭公司, 爭急症室, 爭綜援
而係自己腳踏實地做野既話, 我又的確覺得無問題喎
天朗氣清

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tinlong22 發表於 19-2-21 20:22
如果唔係拎福利, 爭公司, 爭急症室, 爭綜援
而係自己腳踏實地做野既話, 我又的確覺得無問題喎
...

如果佢地真係唔拎呢d福利,腳踏實地做工,我都無問題,歡迎添。

但若以不擇手段黎港,如假結婚等等,就算黎港係為做工,就算佢地唔拎福利,我都反感喇。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

版主 發表於 19-2-21 20:26
啲男人以為自己係情聖

你係唔係真版主呀,或個網名叫"版主"呢?可以咁改架?

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 20:14
美國會有新移民R福利問題?無喎, 因為根本R唔到

佢地係靠自己, 既話, 去美國又好, 香港又好, 火星都好

「你係唔想移民R福利
係兩件事黎」

事得一件。
移居香港的門檻提高又好 減福利又好,其實主要都是確保申請人有足夠能力照顧各新移民,不至成為社會負擔就是。

珍珠宮

my005 發表於 19-2-21 20:28
如果佢地真係唔拎呢d福利,腳踏實地做工,我都無問題,歡迎添。

但若以不擇手段黎港,如假結婚等等,就 ...
犯法呢D當然例外啦
正如外國只會CHECK你係咪真係結婚
但如果你係真係結婚
唔會唔俾你黎一樣
天朗氣清

子爵府

Sania 發表於 19-2-21 12:13
唔好再轉移視線, 如果特區政府可以把關, 自己有審批權, 那些老弱殘兵, 點會一黎到增加社會負擔, 你來到可 ...

Agree
Sweetheartb

珍珠宮

BBgaga 發表於 19-2-21 20:30
「你係唔想移民R福利
係兩件事黎」
係你夾硬當係一件
事實我俾左外國例子你睇
只要真係結婚
一D你眼中好難移民去既地方, 都一樣俾你黎
只係福利唔包, 你自己攪掂

所以我咪就係話, 就算俾你去審批, 你審乜? 批乜?
憑乜野唔俾人地老婆黎?

你要做既, 係令呢D人唔會對香港阿伯有興趣
又唔見佢地嫁去美國R福利?
因為無得R丫嘛
咁美國又駛乜設限額, 提乜鬼門檻?
天朗氣清

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

my005 發表於 19-2-21 20:19

我只係講出,就算無福利,要黎既都會選擇 ...

系,人口老化輸入都應該系青壯年,而非系上面已咬緊養老金嘅。

侯爵府

littlesister 發表於 19-2-21 18:12
哦?原來個新香港人有工作仲要養埋個阿伯架?咁呢度咪好多人撞車?個個都話新移民黎到香港係食阿公架喎:ha ...

事實邊會有人理丫,D有心人只會不停誇大同抹黑。

珊瑚宮

momo06 發表於 19-2-21 20:37
系,人口老化輸入都應該系青壯年,而非系上面已咬緊養老金嘅。

如以上面咬緊養老金斬老公既case而言,輸入嗰個係佢老婆喎,若佢三、四十歲,可能政府定義為"青壯年"卦。

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 20:34
係你夾硬當係一件
事實我俾左外國例子你睇
只要真係結婚

如你講美國冇得R福利,咁點解有咁多人想去?冇得R福利 美國冇新移民問題?

唔明點解成日要同美國比,人口政策 根本唔單只係1+1的嫁娶婚姻上。

珍珠宮

BBgaga 發表於 19-2-21 21:01
如你講美國冇得R福利,咁點解有咁多人想去?冇得R福利 美國冇新移民問題?

唔明點解成日要同美國比,人口 ...

我理得點解有人想去,如果你係好似某d人咁,新移民就算自食其力,都係乞你憎,呼吸都係錯,呢個係你既問題,唔係我既問題

係我黎講,唔係R福利,自食其力,就無問題
天朗氣清

琥珀宮

畀面勳章

my005 發表於 19-2-21 18:23
不過又咁,若只50%新移民黎攞福利,都不得了喇。

嗱,就我眼見,新移民黎攞綜援就唔係大部份,但申請公 ...

我唔知幾多 percentile 攞福利,但講到90% 食阿公就實在太誇張,不過住公屋都要家中一半人係永久居民先得,個班人另一半係香港人

利申:我支持減 quota 架

珊瑚宮

littlesister 發表於 19-2-21 21:35
我唔知幾多 percentile 攞福利,但講到90% 食阿公就實在太誇張,不過住公屋都要家中一半人係永久居民先得 ...

睇下係針對攞綜援、攞公屋定攞學位同睇醫生黎講啦,我都唔知確實數字架。

而住公屋要有一半永久居民至可以入住,的確原則係咁,但細路好似係唔計既。即若三口中,有一人係永久居民身分,

另一人係初來港,加一個細路,就可合格派公屋喇。

而又有用心不良既新移民就襯入住公屋後離婚,因細路跟佢,間公屋多係判畀佢既。而另外本係戶主既,若夠老,多可獲配中轉屋或公屋。

另,如係靠照顧雙親黎港既成年人,呢班人唔可睇少個數字,一個/一對年老香港人,可申請成年仔女落黎,呢度係幾組家庭黎架。

如佢地一半人申請公屋,都對港人有影響。

佢地有屋响內地,可以中港兩邊走,等七年唔覺得係咩野,但香港人等七年捱貴租就辛苦好多喇。

所以我明白佢地既不滿既。

首頁
56789...11

尾頁

跳至