自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

nainaitze 發表於 19-2-21 18:35
呢啲一把年紀走去娶個大陸女人嘅阿伯真係拖累香港
以前份工有機會接呢啲人,都已經6x甚至7、80 ...

其實最唔明 咁嘅阿伯都有咁多女人肯嫁,大陸而家咁好 地方又改善了咁多,唔會有卅年食唔飽D情況,點解要咁屈就自己 都要去香港?

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 18:41
拿,你呢個case,成個月萬萬聲,咁又唔會同人爭公屋,又唔會排急症室,對其他香港人有乜影響?

而家第一 ...

「到時真係貪張身分證印刷精美,攬住訓街都抵?」

如果真係有班人認為瞓街都底,真係瞓街 咁政府點處置?
減福利牽連好大,不如提高申請入移居門檻比較可行。

水晶宮

nainaitze 發表於 19-2-21 19:11
係㗎,依家大陸大把人富起來,肯嫁落嚟,仲要嫁俾阿伯嘅係咩質素條年嘅人,大家心知啦
...

大陸冇男人咩?為咗一張証 甘願付上一生.... 仲有下一代 對住冇感情的父母 做得自己呀爺嘅老爸...... 女人呀女人 做咩要咁傻

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 19:41
結左婚之後唔俾佢地黎影響就唔大?
直接令呢D內地女人對港伯無興趣好過啦
...

結咗緍 比佢黎,但由得佢地瞓街?由得佢係街乞食?仲冇醫療由得佢病?

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 19:50
Sorry 喎, 大把國家都係咁你結婚過黎咩, 無問題
但無任何福利, 醫療一樣係貴d
乜你唔知咩

係因為人地外國有審核過申請人,要要足夠能力才能申請,到步人根本唔洗馬上福利。and 係普遍外國 一係唔比你入境 你入得境唔會睇住你死 你要申請福利一定有人幫你。

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 20:01
你攪錯啦, 唔係到步唔駛馬上要福利, 係根本申請唔到
同埋我以美國為例

以美國為例?就算你話美國冇福利 但恨嫁去美國比恨嫁香港的還要多,即係點?
以美國為例?佢會去減福利去解決新移民問題?

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 20:14
美國會有新移民R福利問題?無喎, 因為根本R唔到

佢地係靠自己, 既話, 去美國又好, 香港又好, 火星都好

「你係唔想移民R福利
定連自食其力既移民都唔想有
係兩件事黎」

事得一件。
移居香港的門檻提高又好 減福利又好,其實主要都是確保申請人有足夠能力照顧各新移民,不至成為社會負擔就是。

水晶宮

tinlong22 發表於 19-2-21 20:34
係你夾硬當係一件
事實我俾左外國例子你睇
只要真係結婚

如你講美國冇得R福利,咁點解有咁多人想去?冇得R福利 美國冇新移民問題?

唔明點解成日要同美國比,人口政策 根本唔單只係1+1的嫁娶婚姻上。

首頁

尾頁

跳至