嬰兒醫護

跳至

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

如题!

洋房

回覆 WaiKwanWong 的帖子

衡欣益生菌

別墅

xujinbao 發表於 19-2-26 16:19

衡欣益生菌

万宁有买?

複式洋房

WaiKwanWong 發表於 19-2-24 21:06
如题!

推薦呢款,80年有機品牌

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

Ccacahl 發表於 19-2-26 17:05
推薦呢款,80年有機品牌

想增强宝宝免疫力

2019新春慶豚圓

Hi WaiKwanWong , 人體腸道本身有天然益生菌, 媽媽間中俾BB食益生菌OK,係天然食物度吸收益生菌係比較長遠方法,低糖yogurt(100克食物糖含量少/=38.3克)、納豆都有豐富益生菌嘅小食,媽媽可以用黎做BB上、下茶點,或者安排係正餐前1.5-2小時時間進食。 BB排便好唔好?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

不是這不是國外產品這是國內產品。我小兒子10個月一支吃這個。我是吃了效果好所以代理的這個,小兒子六個月後就一直拉綠便啦了整整三個月。看西醫,說正常。最後我就吃了這個益生菌差不多一個月大便正常。抵抗力也提高了很多。

洋房

WaiKwanWong 發表於 19-2-24 21:06
如题!

衡欣益生菌

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

[email protected] 發表於 19-2-26 17:43

Hi WaiKwanWong , 人體腸道本身有天然益生菌, 媽媽間中俾BB食益生菌OK,係天 ...

还好,不过排的好似水甘,唔知系咪奶粉唔岩

2019新春慶豚圓

WaiKwanWong 發表於 19-2-27 08:30
还好,不过排的好似水甘,唔知系咪奶粉唔岩

8個月BB已經食到一餐固體做正餐,如果一向飲開配方奶,出現對奶唔適應機會比較細,正常便便質地會係軟(稀軟)或者糊狀,肚屙嘅便便會係水還水、渣還渣、好似融左嘅軟雪糕咁,如果便便質地係稀軟、次數冇持續增加,可以觀察住先。BB第一隻乳齒通常在6-10月左右長出,吽牙仔(徵狀有流口水、擺手/物件入口),BB會唔會鐘意啜手指? 將身邊周圍物件放入咀內咬?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

[email protected] 發表於 19-2-27 11:59
8個月BB已經食到一餐固體做正餐,如果一向飲開配方奶,出現對奶唔適應機會比較細,正常便便質地會係軟(稀 ...

会。bb唔钟意饮奶。每次都是等她睡觉才能喂,加上喂固体好似又唔咪好肯食!

2019新春慶豚圓

WaiKwanWong 發表於 19-2-27 19:52
会。bb唔钟意饮奶。每次都是等她睡觉才能喂,加上喂固体好似又唔咪好肯食!
...

牙肉有痕癢/脹痛可能會令BB多左食手仔或者咬玩具,有機會食左D菌入肚仔度,令BB大便質地比較水狀,通常便便次數唔係持續增多,BB精神、胃口都ok,一般都唔太擔心,媽媽勤D清潔BB玩具 /用品,將毛巾冰凍擦BB牙齦,咬雪凍生果/紅蘿白/煮熟嘅菜莖,有助舒緩BB牙肉不適/痛楚,媽媽試下可唔可以令BB減少放野入口。通常大部份8個月BB可以食到2-3滿湯匙粥/米糊、1湯匙肉魚蛋豆、1滿湯匙菜蔬,漸漸過渡到1歲左右食到3餐正餐固體,奶360-480ml,BB耐性有跟,通常每餐頭10分鐘係最專心,BB飲奶和固體份量/時間有冇固定?

別墅

[email protected] 發表於 19-2-28 10:42
牙肉有痕癢/脹痛可能會令BB多左食手仔或者咬玩具,有機會食左D菌入肚仔度,令BB大便質地比較水狀,通常便 ...

bb唔肯饮奶的。清醒时候无试过饮过,次次我一到饮奶时间就哄她睡觉才能喂
,喂固体都唔咪好肯食

2019新春慶豚圓

WaiKwanWong 發表於 19-2-28 13:33
bb唔肯饮奶的。清醒时候无试过饮过,次次我一到饮奶时间就哄她睡觉才能喂
,喂固体都唔咪好肯食
...

一般1歲BB會食到3餐正餐固體,奶360-480ml就OK,8個月BB需要食唔同穀類食物(粥、粉、麵、麥皮、薯蓉)黎攝取全面營養,透過咀嚼唔同質感食物鍛鍊口腔肌肉能力,有助日後說話能力發展。BB大左會容易被四周事物吸引,如果未有餓意、進食環境/食物不能引起佢興趣,都會食得唔專心/抗拒,2餐相隔4個鐘或以上,移走令BB分心物件(電視/玩具),試多D顏色鮮艷同味道突出新鮮食材,製作西式濃湯配搭粉麵都OK,例如: 蕃茄、南瓜、甘筍、栗米、菠菜、青豆、蘑菇,都可以增加新鮮感,刺激BB食慾,放佢係遊戲地墊上探索四周,增加熱量消耗,避免佢玩到投入時馬上要吃固體,同家人一齊進食,都可感染BB喜歡食固體架。BB有冇同屋企人一齊食飯呀?

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊