跳至

首頁

尾頁

大宅

各位好!我係用境內申請配偶團聚的,

剛收到電郵通知要交police certificate(即係良民證?)

現在我巳在加拿大境內的,想請教點樣申請香港的無犯罪記錄証明(即係良民証)?

不知道在哪裡找指定的警局/或認可機構來套取指紋嗎?
(我係CIC 網站找不到)

請各位有經驗朋友幫忙告知!謝謝!

大宅

小胖鴨 發表於 19-2-26 05:11

剛收到電郵通知要交police certificate(即係良民證?)

你上警務處良民証網頁有寫海外怎樣申請

大宅

annababe 發表於 19-2-26 07:41
你上警務處良民証網頁有寫海外怎樣申請

香港部分我明白要填妥表格,然後寄申請表格回港申請。
但佢地要求打手指模,我想知在這裡(加拿大)我應去哪裡套指紋交予香港警署。
請指教!

大宅

小胖鴨 發表於 19-2-26 07:47

香港部分我明白要填妥表格,然後寄申請表格回港申請。

我同你嘅情況一樣, 我在剛剛過去的十二月去了加拿大警局 用50蚊加幣申請打手指模 ,你去到同職員講 要嚟申請香港移民便可以, 需要十隻手指都打曬指模,之後你便將指紋文件,連同 表格 寄返香港,搵人幫你去金鐘, 畀225蚊港幣 申請良民證。 之後香港警方會幫你寄到加拿大的,不過我個case 寄失咗 ,而家先至煩緊叫香港警方幫我寄多一次。 我上次係去溫哥華 警局 ,啱啱google搵到三個地址,如果我冇記錯 應該係以下這個,因為當日係親戚車我去的

大宅

celialauck 發表於 19-2-27 02:54
我同你嘅情況一樣, 我在剛剛過去的十二月去了加拿大警局 用50蚊加幣申請打手指模 ,你去到同職員講 要嚟申 ...

應該這個

大宅

我同你嘅情況一樣, 我在剛剛過去的十二月去了加拿大警局 用50蚊加幣申請打手指模 ,你去到同職員講 要嚟申 ...

謝謝你的回覆。
不過我在多倫多,
會試試去警局問問。
謝謝!

男爵府

回覆樓主:

每個省既警署都唔同做法,唔一定可以响警署打指模,我住Alberta只可以响私營fingerprint service公司做。

大宅

mrshau 發表於 19-2-27 08:09
每個省既警署都唔同做法,唔一定可以响警署打指模,我住Alberta只可以响私營fingerprint service公司做。
...

謝謝回覆。
但我都會試試去警局問下可唔可以打指模先。

複式洋房

樓主你好呀丶我都係啱啱收到要做良民證
我都係境內申請
移民局要求一個月內提交良民證
但係香港嗰邊出個良民證要四個星期工作天
請問你寄返香港係用邊一種快遞?
我而家有啲擔心唔夠時間
謝謝樓主

大宅

美女C9 發表於 19-10-27 20:11

我用了UPS.
香港家人幫我去申請,攞番收據影相比我。
咁你就有個reference number去check香港做妥未。

複式洋房

小胖鴨 發表於 19-10-28 06:29
我用了UPS.
香港家人幫我去申請,攞番收據影相比我。
咁你就有個reference number去check香港做妥未。

原來係咁唔該晒你呀

大宅

我都岩岩溫哥華境內申請,你嘅答案我keep住先,到時可以用Thx

複式洋房

回覆 celialauck 的帖子

唔好意思,我想問下你點知你個封寄失左?
我個封成個月都未收到。。。

別墅

vicvickyllll 發表於 20-5-2 03:42
回覆 celialauck 的帖子

唔好意思,我想問下你點知你個封寄失左?

你好,請問你是在多倫多申請的嗎?打指模是在那裡做的?(emoji)

大宅

良民證可唔可以預早申請定架?定一或佢要你交時先去做?如果提早攞定咪唔駛擔心之後唔夠時間做

大宅

回覆 Bradbubu 的帖子

如係香港申請, 一定係要有封信先可以申請得.

複式洋房

小胖鴨 發表於 19-2-27 09:13
謝謝回覆。
但我都會試試去警局問下可唔可以打指模先。

你好,在多倫多那裡可以打指模,香港良民證申請用係承認的?

非常感謝!

複式洋房

美女C9 發表於 19-10-27 20:11

我去其中一間警局,佢地話冇得ask for 打指模,大家之前在多倫多去邊度做到,而香港良民證申請是接受的?

謝謝大家!

複式洋房

moccamok 發表於 20-6-26 10:41
你好,請問你是在多倫多申請的嗎?打指模是在那裡做的?(emoji)

請問最後妳在多倫多那裡套到指摸,寄返香港警處申請良民證?

複式洋房

你可以到以下地址,我喺呢度做晒打指摸同申請 criminal check 資料:
4002 Sheppard Ave E Suite 215

Scarborough, ON M1S 4R5
Tel: 416-293-2030

首頁

尾頁

跳至