6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔身體偏重,生長線係98,七個半月大25磅重,手腳有力但係仲未唔識翻身唔識爬,我睇過好多文章都話算係次,有啲擔心。

係咪算好遲呢?除咗加強訓練,我係咪應該擔心?坊間有冇啲運動班可以俾仔仔去上嘅呢?謝謝 (emoji)(emoji)

男爵府

vckfzaq 發表於 19-2-26 18:35
我仔身體偏重,生長線係98,七個半月大25磅重,手腳有力但係仲未唔識翻身唔識爬,我睇過好多文章都話算係次 ...

我覺得係遲,你試下比個枕頭佢浪住個頭,教佢反身,再唔係就示範多幾次佢睇。

我女生長線由出世到而家10個月都係超出100%,3個月就反到身,你幫佢反下等佢領略下。

別墅

我BB宜家半歲都係未識轉身
不過佢成日手撐腳撐,手腳都有力
所以我唔係好擔心
最多每日同佢練習下
我估肥同冬天衫多都有關係

男爵府

重得滯又大件係會爬,反身,行都會慢D學到的,唔冼太擔心,我仔八個月先坐穏,九個月爬,不過早産DD的,不過我仔現在17M都未夠25磅,你七個半月25磅好巨呀

複式洋房

我仔身體偏重,生長線係98,七個半月大25磅重,手腳有力但係仲未唔識翻身唔識爬,我睇過好多文章都話算係次 ...

有無打側身?
最遲九個月都要識轉身,你幫佢做多點Tummy time ,好有幫助,教佢轉身。

侯爵府

回覆樓主:

係我眼中都算好遲,我仔都係肥仔但佢三個幾月已經轉身,未夠五個月已經識向後爬,六個月向前爬,而家8個月已經可以自己扶住野企起身,咁遲都未轉身真係好遲,轉身都未轉唔會識爬,轉身係靠條腰同脊椎同手腳有無力無咩關係,你不如多d訓練下佢

男爵府

有無去諮詢一下醫生 我個b七個半識得企啦

男爵府

平時你要多點教佢

大宅

我個仔五個月就學識轉身,不過係早產B,adjust返應該四個月。

個陣時我地一開始係先幫佢訓練可以打側身,之後過一排再教佢隻腳點樣轉過去。我地係每日都會幫下佢咁做下。其實個小朋友可以自己打側身,表示上身同腰夠力,至於轉唔到轉到扒低,係睇下個小朋友識唔識用腳轉過去既力令自己全身轉到過去。所以你要一步步教佢點用力。

別墅

咁重可能會比較難反身,諗起都䑁佢辛苦。 至於爬,你教佢狗仔式咁爬,又示範比佢睇,又捉住佢兩隻手兩隻腳教佢點狗仔爬

男爵府

多d舖墊放地下比佢自己訓係度,擺d玩具係佢側邊,佢想拎就會慢慢自己識,我仔都5個月先識轉身,佢都有成22磅,因為之前成日要抱住好少擺佢係床同地下玩,之後多左擺落佢,佢就自動識轉身啦,

複式洋房

可能有少少遲, 不過我覺得還OK。我仔當時同你個仔而家差唔多重, 佢結果9個月先識爬, 翻身都係6,7個月咁上下。坐同企就反而比較早做到。 主要因為身體重吧。 本身係有力既, 不過只係大人抱佢都吃力, 佢自己要撐起自己嚟爬, 就要啲時間. 不用大擔心, 當出牙同識得爬時, 就唔會咁重。

大宅

回覆樓主:

我個都係超重,4個月到識轉身,吾夠一歲識自己行。
不過個個b吾同,如9個月都吾識就要去健康院問下

大宅

我大仔都係7個半月先反身,但冇爬過,之後就行了。
佢而家2歲幾。

複式洋房

回覆樓主:

我覺得係可能肥,所以無咁靈活

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

可能同BB體型有關,平時可以多D放BB自由活動。我囝囝8個月先識爬,都系早晚問題。

大宅

我仔仔都係7個月但未坐得好穩也未翻身/爬,見姑娘,佢就話其實算坐得好,識捉玩具,腳有力。
佢個身太圓,我同佢練左好多次轉身都轉唔到,比家姐黎講,差好遠,家姐好瘦,所以3個半月已經坐好穩,4/5個月就轉身,無爬,一黎5個月就企。
平日我都同佢練轉身,但佢人懶,成日得個叫字搵人幫

複式洋房

我個仔六個月就識自己不停咁翻身 你可以嘗試下佢注意力係你度嘅時候翻身畀佢睇或者用公仔吸引佢注意力不停翻身

複式洋房

我個仔啱啱七個月大,唔係太轉到身。佢成功轉過幾次,但係唔係可以轉黎轉去果種。其實我都有d擔心。

複式洋房

fatjac427 發表於 19-3-24 22:13
我個仔啱啱七個月大,唔係太轉到身。佢成功轉過幾次,但係唔係可以轉黎轉去果種。其實我都有d擔心。
...

忘記講,我個仔生長線都係98以上,係肥仔。我希望而家天氣暖d,著少d衫,佢可以易d轉到身啦。

首頁

尾頁

跳至