育兒好物

跳至

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

想問下宜家啲夏天咁熱,Bb坐bb車有咩方法可以有效咁幫bb降溫?風扇一定會裝,係咪要買啲涼墊?有無介紹可以分享一下?

2019新春慶豚圓

回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee , 媽媽想同BB多D去戶外活動好好呀 BB新陳代謝比較快,更容易感應到四周溫度嘅轉變,會比大人更容易流汗,的確要做好預備,BB車竹墊或者可以擺放冰種車墊都係唔錯選擇,媽媽可以去BB/家品店度比較下,BB幾大呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

民房

韓國bonnichon

別墅

[email protected] 發表於 19-2-28 17:09
回覆 Syanlee 的帖子

Hi Syanlee , 媽媽想同BB多D去戶外活動好好呀 BB新陳代謝比較快,更容易感 ...

4個幾月

別墅

adventurekorea 發表於 19-2-28 19:14
韓國bonnichon

上網睇下先,唔該

2019新春慶豚圓

Syanlee 發表於 19-3-1 01:16
4個幾月

最近天氣開始潮濕,4-9月係香港雨季蚊蟲比較多,尤其在早/晚時間最為較活躍,避免在該時段去公園、多樹木嘅地方,或者要做好防蚊措施。4-6個月BB頸背較為硬淨,出街時將BB車座位角度調高/直,俾BB睇四周圍事物(用cushion枕頭攝住),BB坐得好唔好呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

風扇+墊,韓國gio有隻B車墊幾好

別墅

[email protected] 發表於 19-3-1 09:21
最近天氣開始潮濕,4-9月係香港雨季蚊蟲比較多,尤其在早/晚時間最為較活躍,避免在該時段去公園、多樹木 ...

都中意坐,但坐係到條頸仲有小小未控制到,請問防蚊仲有咩好介紹

別墅

臭Patpat小B 發表於 19-3-1 12:39
風扇+墊,韓國gio有隻B車墊幾好

上網睇睇先,謝謝

2019新春慶豚圓

Syanlee 發表於 19-3-1 12:41
都中意坐,但坐係到條頸仲有小小未控制到,請問防蚊仲有咩好介紹
...
建議媽媽採用成份用天然嘅香茅油、檸檬油做好防蚊措施,屋企可以用蚊帳、防蚊紗網,係最環保而且安全防蚊方法。媽媽多D同BB 做Tummy time,幫助BB 鍛煉同強化頭部、頸部、肩部嘅肌肉,對BB 學習翻身、爬行、坐、行路都有幫助。BB會轉身未?

別墅

[email protected] 發表於 19-3-1 18:05
建議媽媽採用成份用天然嘅香茅油、檸檬油做好防蚊措施,屋企可以用蚊帳、防蚊紗網,係最環保而且安全防蚊方 ...

未呀,淨係識側身

2019新春慶豚圓

Syanlee 發表於 19-3-1 18:10
未呀,淨係識側身

BB識得打側身, 媽媽可以輕輕推下佢個patpat, 幫一幫佢,係結實嘅平面上(例如地板,較硬身床舖),會更容易學習,一般黎講BB大概到6個月大就識得轉身,有時著得多衫都有影響架。

別墅

[email protected] 發表於 19-3-4 14:13
BB識得打側身, 媽媽可以輕輕推下佢個patpat, 幫一幫佢,係結實嘅平面上(例如地板,較硬身床舖),會更容易學 ...

琴日突然識左

2019新春慶豚圓

Syanlee 發表於 19-3-4 14:21
琴日突然識左

BB潛力,進步快速常常係大人意料之外,見證住BB一日一日成長,係媽媽最大喜悅

洋房

風扇風扇風扇 3把就OK

別墅

[email protected] 發表於 19-3-4 14:35
BB潛力,進步快速常常係大人意料之外,見證住BB一日一日成長,係媽媽最大喜悅

...

別墅

ChristineChan33 發表於 19-3-4 23:53
風扇風扇風扇 3把就OK

有無咁多位夾

2019新春慶豚圓

Syanlee 發表於 19-3-5 00:54

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

[email protected] 發表於 19-3-1 18:05
建議媽媽採用成份用天然嘅香茅油、檸檬油做好防蚊措施,屋企可以用蚊帳、防蚊紗網,係最環保而且安全防蚊方 ...

請問tummy time 一日幾多次好?
thanks
大事化小, 小事化毛.........

2019新春慶豚圓

kmbb519 發表於 19-3-6 16:37
請問tummy time 一日幾多次好?
thanks

Tummy time 無一個特定既次數, 媽媽按返BB能力黎增加次數和時間就okay, d做可以幫助BB 鍛煉同強化頭部、頸部、肩部嘅肌肉, BB 學習翻身、爬行、坐、行路都有幫助架, 媽媽試過比BB做未呢?

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊