懷孕前後

跳至

首頁
12345...9

尾頁

民房

I gave birth (c-section) in Mar 09, and I stay at the 2nd class ward (but one bed in my room..lucky) in QE.....cos the there ar 4 1st class rooms only, so always full!

I found both the services of doctors and nurses are very good as well.

別墅

原帖由 karenball 於 09-4-29 12:07 發表
我生2個都係住PWH頭等, 生大女嗰時一去就有頭等! 到生細仔嗰時就二等再上頭等!

我鍾意住頭等多D, 因為有電視睇無咁悶, 又可以自己一個廁所, BB喊又唔驚嘈親人! ...

我唔係公務員或公務員家屬, 咁又可唔可以 choose 住頭等/二等房呢﹖

複式洋房

太太已經有左15weeks, 已經喺東區檢查左兩次(照左Oscar), 預產十月, 其實係唔係已經自動排左期喺東區生? 定係再要另外辦手續? 大槪幾時先知有冇First Class? Second Class Ward? 好多疑問!!!謝謝

子爵府

原帖由 lovecarey 於 09-4-30 01:05 發表

我唔係公務員或公務員家屬, 咁又可唔可以 choose 住頭等/二等房呢﹖

yes

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 pandaphia 於 09-4-30 09:43 發表
太太已經有左15weeks, 已經喺東區檢查左兩次(照左Oscar), 預產十月, 其實係唔係已經自動排左期喺東區生? 定係再要另外辦手續? 大槪幾時先知有冇First Class? Second Class Ward? 好多疑問!!!謝謝 ...

係…..響東區登計及檢查 = 喺東區生,5駛另外辦手續。到生時入院先有得requestFirst Class/Second Class/ Special Ward,有位先有得upgrade,無得預訂ga…….

★★★★

複式洋房

原帖由 bobomami 於 09-4-30 09:58 發表

係…..響東區登計及檢查 = 喺東區生,5駛另外辦手續。到生時入院先有得request去First Class/Second Class/ Special Ward,有位先有得upgrade,無得預訂ga…….

Many many thanks.

禁止訪問

好媽媽勳章 陪月勳章

大宅

我都係QE生,11月生係L BLOCK,登記左,其實我聽人講如果個日有位,公務員太太都一定可以住2等房~

大宅

唔係公務員:
第一:收正價$2,xxx/day.
第二:公務員是優先,到你出得院,都未必輪到你ga.

原帖由 lovecarey 於 09-4-30 01:05 發表

男爵府

畀面勳章

我都係GS, 排左QE, 但有同事舊年年尾生, 由頭到尾都上唔到二等房, 真係睇下好唔好彩!我打算聽天尤命, 呢d自己control唔到, 不過一定會爭取, 但老公有個朋友響QE做姑娘, 話upgrade頭等比二等會大機會d, 二等多人要。

大宅

請問住二等/頭等房探病時間係咪同大房一樣?

大宅

QEH 要夠point 先可以住頭等!

原帖由 CBabeY 於 09-4-30 16:02 發表
我都係GS, 排左QE, 但有同事舊年年尾生, 由頭到尾都上唔到二等房, 真係睇下好唔好彩!我打算聽天尤命, 呢d自己control唔到, 不過一定會爭取, 但老公有個朋友響QE做姑娘, 話upgrade頭等比二等會大機會d, 二等多人要。 ...
人人常歡笑 不要眼淚掉

子爵府

咁即係 even 我係公務員, o向 QE 生都唔一定擔保可以住到 "頭等/二等房", 無位時, 分分鐘住大房 ?
即係要睇彩數?

伯爵府

知唔知POINT幾至可以住架 ?
原帖由 QQ70 於 09-5-1 11:01 發表
咁即係 even 我係公務員, o向 QE 生都唔一定擔保可以住到 "頭等/二等房", 無位時, 分分鐘住大房 ?
即係要睇彩數?

複式洋房

如果係警察部, 好似要督察以上先住到.......

原帖由 kennis_t 於 09-5-1 14:16 發表

柏曦5月19日出世喇

民房

I stayed in QE G11 ward (second class but single room) for more than 1 mth from feb to mar 2009).

From my oberservation, it is very difficult to upgrade to 1st class, cos there ar only 4 1st class rooms in QE (that means 4 persons only). But there ar 6 2nd class rooms (that means 11 persons cos 1 of it is single room).

Besides, they ususally give the 1st class room to people that have to stay in hosiptal for longer time (e.g people have to bed rest from 3x weeks).

原帖由 CBabeY 於 09-4-30 16:02 發表
我都係GS, 排左QE, 但有同事舊年年尾生, 由頭到尾都上唔到二等房, 真係睇下好唔好彩!我打算聽天尤命, 呢d自己control唔到, 不過一定會爭取, 但老公有個朋友響QE做姑娘, 話upgrade頭等比二等會大機會d, 二等多人要。 ...

民房

the nurses in public ward are quite "inch", when i admit into QE, i told the nurse that i would like to upgrade to either 1st or 2nd class ward....she shout to me loudly "u want to upgrade to 1st class, what grade of yr husband is??" the attitude is really bad, i almost wanna complain that nurse
原帖由 kennis_t 於 09-5-1 14:16 發表

民房

yes, from 1800 to 2000 and only 2 persons can visit u at the same time.

原帖由 subica 於 09-4-30 22:49 發表
請問住二等/頭等房探病時間係咪同大房一樣?

民房

Yes, if there is bed available! As I'm quite lucky that able to go to 2nd class ward directly when i admit into QE.

原帖由 bonnie_love115 於 09-4-30 11:25 發表
我都係QE生,11月生係L BLOCK,登記左,其實我聽人講如果個日有位,公務員太太都一定可以住2等房~

子爵府

原帖由 cb_jackie 於 09-5-1 14:35 發表
如果係警察部, 好似要督察以上先住到.......
-

我唔知有無分 POINT 幾 ? 但我朋友係警察, 不是 INSPECTOR 都有得住喇, 你邊度聽番黎架 !

首頁
12345...9

尾頁

跳至