跳至

首頁

尾頁

別墅

我兒自四月插班, 但好像沒怎麼學到新野. 我想知道其實除每week手冊上的哪幾個簡單concepts之外, 德怡n1每日會學甚麼呢?(例如日程之類, 每日學哪樣) 好等我可以在家給他稍作跟進.

但最慘的是, 我並不期望他真的學了甚麼, 我問老師他有認識了甚麼新朋友, 是否sociable, 等等, 發覺他竟然在學不肯說話, 又不會去識朋友, 更沒有同學仔主動去撩他玩.... 好慘呀.

我好希望可以幫他跟上學習進度, 從而可以和同學仔多點話題. 有無人可以救下我呀??

伯爵府

你直接問Ms Lee嘛, 好會解釋比你知, 佢地每日玩咩架.

伯爵府

你班主任係咪Ms Lee呀!!
係就同我個女一班喇.

大宅

kwanaty,
你兒子是主流班還是國際班??
其實你都不用太擔心,我個囝囝2月插班,初頭都好似你咁,我問佢有冇同學佢答我~冇同學,搞到我都好鬼擔心,一個同學名都唔講比我知,但係同傾下傾下就會知道佢地係學校做左d咩,可能佢地都要時間warm up 下~~

你兒子都係四月先插班,一個月都未到,佢地仲係好細個,都要比D時間佢習慣下

我知佢地都成日返學唱歌仔,每個WEEK都有個主題,之前EASTER,佢地就成日唱EASTER EGG, 上個星期我個囝囝到屋又企又成日唱 "小小紅蘿蔔",唔記左有冇記錯歌名~~
原帖由 kwanaty 於 09-4-27 10:25 發表
我兒自四月插班, 但好像沒怎麼學到新野. 我想知道其實除每week手冊上的哪幾個簡單concepts之外, 德怡n1每日會學甚麼呢?(例如日程之類, 每日學哪樣) 好等我可以在家給他稍作跟進.

但最慘的是, 我並不期望他真的學了 ...

伯爵府

我個女都係成日唱歌仔呀!!!呵呵呵!!!

菲菲而家成日都會提起d同學名...有"浩庭, 晴晴, Issac, 東東, Danna, 仲有Wedan(我唔識串)", 9唔9又會提下Ms Lee, Ms Lau, Mr. Right......唱下歌咁囉.

原帖由 Alex@karina 於 09-4-27 11:48 發表
kwanaty,
其實你都不用太擔心,我個囝囝2月插班,初頭都好似你咁,我問佢有冇同學佢答我~冇同學,搞到我都好鬼擔心,一個同學名都唔講比我知,但係同傾下傾下就會知道佢地係學校做左d ...

大宅

東東就係我囝囝呀,佢都有同我講佢d同學仔,仲話上星期浩兒請糖佢食呀~~~
同埋佢一有miss放假冇返就會話我知,好搞笑~~~
我白色皮鞋都幾難買,你地買到未呀??
5月16日家長日,你幾多點去呀???
原帖由 菲比108 於 09-4-27 13:05 發表
我個女都係成日唱歌仔呀!!!呵呵呵!!!

菲菲而家成日都會提起d同學名...有"浩庭, 晴晴, Issac, 東東, Danna, 仲有Wedan(我唔識串)", 9唔9又會提下Ms Lee, Ms Lau, Mr. Right......唱下歌咁囉.

...

伯爵府

有家長日咩??
呢幾日好忙呀, 叔仔結婚!!!
都冇簽到手冊, 又冇睇到d 通告!!
白色鞋好易買, 我都係買d cheap cheap, 因為好快又唔啱著, 買咁貴都冇用, 喺街市呀, 普通鞋舖, 都係60-70左右之嘛.

原帖由 Alex@karina 於 09-4-27 13:42 發表
東東就係我囝囝呀,佢都有同我講佢d同學仔,仲話上星期浩兒請糖佢食呀~~~
...

別墅

好感動終於有人覆我了.

班主任係ms kwok, ms annamaria, 唔知邊個係mr. right啊...

原帖由 菲比108 於 09-4-27 11:15 發表
你班主任係咪Ms Lee呀!!
係就同我個女一班喇.

別墅

你呢幅相.... 好面善... 你個仔之前係咪返嬰兒園?

我都知佢地有唱歌, o個本歌書仔, 我每week返屋企都同佢彈住黎唱架, easter佢地好似唱 bunny bunny, 我個仔都有做埋動作俾我黎.

我問佢返學有無同學==no, 問佢開唔開心===no , 我都唔知咁有無揀錯學校... 但佢在自理如自行進食及自行入睡都無適應問題, 頭一星期可以返全日...

其實我唔係想佢識咩, 佢d 字母數字形狀同本歌書, 我個仔已經識晒, 我只係想佢識多個friend, 幾耐先會識到朋友呵??

原帖由 Alex@karina 於 09-4-27 11:48 發表
kwanaty,
其實你都不用太擔心,我個囝囝2月插班,初頭都好似你咁,我問佢有冇同學佢答我~冇同學,搞到我都好鬼擔心,一個同學名都唔講比我知,但係同傾下傾下就會知道佢地係學校做左d ...

別墅

dr kong 有得賣.

我10:30見家長. 今朝返學班主任同我講我個仔推人落地呀... 好失禮... 我又唔係無教佢.... 唉.... 好醜.... 唉....

原帖由 Alex@karina 於 09-4-27 13:42 發表
...

大宅

咁你囝囝應該係讀國際班,我個仔同菲比個囡囡都係讀主流班,所以我地班主任係ms Lee 同 ms Lau,Mr Right 係教佢地英文既外籍老師,我囝囝話佢好funny架,但你囝囝唔係同我地一班,所以唔知邊個係都唔出奇
我覺得ms Lee 真係一個好好既miss, 我alex好鐘意佢架...我個囝係啱啱開學果時一定要ms Lee出黎接佢入課室先肯入
原帖由 kwanaty 於 09-4-28 09:21 發表
好感動終於有人覆我了.

班主任係ms kwok, ms annamaria, 唔知邊個係mr. right啊...

大宅

冇架,我個仔冇返過嬰兒園,但之前就有返過kids corner既preschool, 比d時間佢地,我個仔而家有時都會話"冇同學"
你個仔好叻喎,識晒d 字母數字形狀同本歌書
識多個friend要慢慢黎,唔好比咁大壓力佢,佢地會feel 到~~
原帖由 kwanaty 於 09-4-28 09:29 發表
你呢幅相.... 好面善... 你個仔之前係咪返嬰兒園?

我都知佢地有唱歌, o個本歌書仔, 我每week返屋企都同佢彈住黎唱架, easter佢地好似唱 bunny bunny, 我個仔都有做埋動作俾我黎.

我問佢返學有無同學==no, 問佢開唔 ...

大宅

dr kong我去過喇,但係我個仔隻腳好大,要著size 27, 但係我想要個款去到size 26, size 27要第二個款,仲要定貨,所以我冇買,

我11:15見家長,唔知我地會唔會見到
小朋友推人都會有既,我個囝讀kids corner果時都成日出現,佢話唔鐘意d小朋友喎
我果時仲失禮左同大壓力,因為kids corner 係可以比d媽咪係centre坐係到接放學,唔係老師投訴,係d 媽咪係到講囉,真係好,我個仔都知到其他媽咪係到成日討論佢, 講真我地點會唔教喎,只係佢果時得2歲,講完都唔記得la,我果時真係想唔好比佢返學,但係如果唔從中學習又點會知點同小朋友相處,慢慢黎,做呀媽真係唔簡單~~

而家佢好好多,會同我講係學校會拖同學仔隻手,同埋會分享食物,同人分享果時好開心,仲好鐘意返學同MS LEE~~

原帖由 kwanaty 於 09-4-28 09:31 發表
dr kong 有得賣.

我10:30見家長. 今朝返學班主任同我講我個仔推人落地呀... 好失禮... 我又唔係無教佢.... 唉.... 好醜.... 唉....

伯爵府

哈哈, 菲菲唔like ms lee架, 佢話佢成日比ms lee 鬧, 我話梗係你naughty啦

近來有d新同學仔, 菲菲成日講好多唔同名呀!!

我下午2:30見家長呀!!

原帖由 Alex@karina 於 09-4-28 09:53 發表
咁你囝囝應該係讀國際班,我個仔同菲比個囡囡都係讀主流班,所以我地班主任係ms Lee 同 ms Lau,Mr Right 係教佢地英文既外籍老師,我囝囝話佢好funny架,但你囝囝唔係同我地一班,所以唔知邊個係都唔出奇
我覺得ms Lee 真 ...

大宅

菲菲好搞笑呀,識投訴喎......
ALEX都有比ms lee 鬧,但係ALEX D 性格唔鬧得又唔係好話得,愈話愈衰,所以好多時MS LEE係佢未做任何動作之前已經會提下佢~~~
有d新同學仔呀,我唔知TIM,我個囝又冇提過喎~~
咁而家一班有幾多人呀????
你下午呀,拱咪見唔到你同菲菲囉
原帖由 菲比108 於 09-4-28 10:55 發表
哈哈, 菲菲唔like ms lee架, 佢話佢成日比ms lee 鬧, 我話梗係你naughty啦

近來有d新同學仔, 菲菲成日講好多唔同名呀!!

我下午2:30見家長呀!!

伯爵府

[email=alex@karina]alex@karina[/email]

剛剛同ms lee傾完電話, 家長會將會改上午, 但係唔知得唔得. 如果得, 到時可以約埋你啦.

我問ms lee, 菲菲日日都好naughty, 成日要鬧, 佢話唔係呀, 可能只不過佢想做d唔啱野, ms 見到, 就會提下佢, 而唔係鬧, 我話咁我明喇, 佢咁樣就以為人地鬧佢....哈哈哈

ms lee話菲菲而家叻左, 食野好左, 又識得照顧d新同學, 新同學喊, 菲菲就會叫佢唔好喊啦, 媽媽黎梗喇; 仲話菲菲好主動, 好肯同人share物品, 好鍾意人讚佢, 請野好左...

總括黎講, 係比初入學好d, 合群d, 主動d......我都安慰d, 都唔望佢好叻, 只要佢正正常常就ok喇.

原帖由 Alex@karina 於 09-4-28 11:22 發表
菲菲好搞笑呀,識投訴喎......
ALEX都有比ms lee 鬧,但係ALEX D 性格唔鬧得又唔係好話得,愈話愈衰,所以好多時MS LEE係佢未做任何動作之前已經會提下佢~~~
有d新同學仔呀,我唔知TIM,我個囝又冇提過喎~~
咁而家 ...

大宅

好喎,你約埋我啦
今日miss Lee都有打比我呀,都係因為我又大頭蝦出事
不過同miss Lee 傾開, miss Lee講我知個曳豬攞左個搖搖返學校比miss Lee睇喎,一定係我返左工之後放落書包,真係冇佢符
不過Miss Lee都話我隻曳豬進步左,同好鐘意表達自己(即係好多口水),同同學仔都相處得好好
原帖由 菲比108 於 09-4-28 15:43 發表
alex@karina

剛剛同ms lee傾完電話, 家長會將會改上午, 但係唔知得唔得. 如果得, 到時可以約埋你啦.

我問ms lee, 菲菲日日都好naughty, 成日要鬧, 佢話唔係呀, 可能只不過佢想做d唔啱野, ms 見到, 就會提下佢, 而 ...

禁止訪問

伯爵府

好呀, 等confirm左ms lee就約你啦.

原帖由 Alex@karina 於 09-4-29 15:04 發表
好喎,你約埋我啦
今日miss Lee都有打比我呀,都係因為我又大頭蝦出事
不過同miss Lee 傾開, miss Lee講我知個曳豬攞左個搖搖返學校比miss Lee睇喎,一定係我返左工之後放落書包,真係冇佢符
不過Miss L ...

大宅

好呀,你約我LA
原帖由 菲比108 於 09-4-30 10:05 發表
好呀, 等confirm左ms lee就約你啦.

首頁

尾頁

跳至