跳至

首頁

尾頁

別墅

咁得意既, 你地小朋友返學講多左英文, 我個仔返學學多左中文喎.

原帖由 莎莎莉莉 於 09-5-9 13:06 發表

我個大仔叫立立呀, 佢係比較大個既一個同學呢
佢之前係第二間讀左幾個月K1架啦, 不過, 我覺得佢讀得唔多開心, 又迫佢成日寫字, 我唔多buy, 所以先萌起轉校的想法.

依家仔仔基本讀得幾好, 以前佢返學好似填鴨咁, ...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 kwanaty 於 09-5-9 14:44 發表
咁得意既, 你地小朋友返學講多左英文, 我個仔返學學多左中文喎.

我個仔成日返到屋企同我用英文數數目, 又做晒手勢咁. 唔知佢地係學校玩D乜啦, 不過阿仔話佢鍾意教英文的mr right喎, 我諗佢上英文課上得好開心啩...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Alex@karina 於 09-5-7 11:14 發表
all topkid mami,

好開心識到你到呀,可以交流個小朋友係學校既情況同進度,我個仔上星期起開始氣管敏同氣喘三日冇返學,今日開始返學喇,佢話好卦住d同學仔同miss Lee

gloriaimail
你囝囝係番 ...

e, 你個仔都有氣管敏感呀???
我個仔又係呀, 試過因為咁而無返兩日學, 雖然問過醫生話可以返學, 但係, 阿仔有時係咁咳, 我都唔想佢嚇親D同學仔啦, 而且食左D藥又好累咁....

有氣管敏感真係好煩呀.....

大宅

家長日 gathering lunch 暫定12:00noon
(我唔知附有咩地方可以比我地同d小朋友食野只係知到pizza hut,你地對時間和地點有冇其他意見,如有可提出)

1. Alex@karina 1a+1b
2. 菲比108 2大+1b

伯爵府

唔係喎, 係有課外活動架, 菲菲都讀梗英文班, 佢都未夠3歲.

唔係德怡讀果d小朋友都可以參加架喎..

原帖由 kwanaty 於 09-5-9 14:38 發表
我無見過咁既宣傳單,
但我直接問過園長, 佢話2歲通常無課外活動住, 起碼k1先有.

大宅

菲比,

菲菲讀梗咩英文班呀???
我都係以為3歲(k1)有先有課外活動喎
原帖由 菲比108 於 09-5-11 12:09 發表
唔係喎, 係有課外活動架, 菲菲都讀梗英文班, 佢都未夠3歲.

唔係德怡讀果d小朋友都可以參加架喎..

伯爵府

係呀, 逢星期六囉, 番9點放10點, 學下d生字囉.........不過菲菲好似冇進步過..........
其實唔駛夠3歲都得架, 你下次試下丫

原帖由 Alex@karina 於 09-5-11 12:27 發表
菲比,

菲菲讀梗咩英文班呀???
我都係以為3歲(k1)有先有課外活動喎

大宅

係呀,你係邊到知道架,我完全唔知有咁既事~~
我又冇收過類似既通告,定係我地遲入學,課外活動已經報晒名呀??
原帖由 菲比108 於 09-5-11 15:48 發表
係呀, 逢星期六囉, 番9點放10點, 學下d生字囉.........不過菲菲好似冇進步過..........
其實唔駛夠3歲都得架, 你下次試下丫

伯爵府

派單張架喎, 對上一次派, 應該係2-3月左右啦, 我尋日打去學校問, 下一期幾時會開, miss話9月呀, 所以你唔駛心急丫.

原帖由 Alex@karina 於 09-5-11 17:00 發表
係呀,你係邊到知道架,我完全唔知有咁既事~~
我又冇收過類似既通告,定係我地遲入學,課外活動已經報晒名呀??

大宅

咁我9月果時再留意下先~~
原帖由 菲比108 於 09-5-12 10:16 發表
派單張架喎, 對上一次派, 應該係2-3月左右啦, 我尋日打去學校問, 下一期幾時會開, miss話9月呀, 所以你唔駛心急丫.

伯爵府

家長日 gathering lunch 暫定12:00noon
(我唔知附有咩地方可以比我地同d小朋友食野只係知到pizza hut,你地對時間和地點有冇其他意見,如有可提出)

1. Alex@karina 1a+1b
2. 菲比108 2大+1b

伯爵府

UP

別墅

見足半個鐘, 雙班主任一齊講, 真係好認真

派完"成績表"了, 滿意嗎? 我個仔有2個D, 12個A, 23個S, 社交發展全部S晒... 要繼續努力. (成績表在此, 係咪有個字打錯左呢, 係fist唔係first?)

你地gathering點呀? 我個仔見家長的時間撞正要訓覺, 超ler hair, 你地有無人10點零左右在啊, 見到有個小朋友直頭躺在地上要扭眼訓就是我個仔了.... 所以我是不能去gathering的, 因要趕回家訓...

別墅

Hello!!
我女女將會係8月轉過來讀k1,唔知會唔會同你地做同學仔呢?

伯爵府

個張評估表, 有分s, d a架咩..我都冇留意添, 只係見佢tick 咋, 唔係喎, 我同你張report唔同架喎, 可能我地係主流班.........不過整體黎講, 菲菲都算唔錯, 有進步囉, 幾滿意架...............

係咩, 乜你個仔訓左係地咩.........又唔覺喎, 我都係10點幾就去到學校.
今次gathering唔到, 咪下次囉, 冇緊要啦. 或者下次見面, 係佢地去旅行呀......呵呵呵

原帖由 kwanaty 於 09-5-17 22:34 發表
見足半個鐘, 雙班主任一齊講, 真係好認真

派完"成績表"了, 滿意嗎? 我個仔有2個D, 12個A, 23個S, 社交發展全部S晒... 要繼續努力. (成績表在此, 係咪有個字打錯左 ...

伯爵府

歡迎呀!!

可能會同一班都唔出奇呀!!
你個女讀主流班定國際班呀??

原帖由 ballgii 於 09-5-20 09:34 發表
Hello!!
我女女將會係8月轉過來讀k1,唔知會唔會同你地做同學仔呢?

別墅

係主流班, 我想問你地覺得德怡好唔好?
我個女原本讀英藝, 雖然我自己覺得唔錯, 但阿女就成日話唔鍾意返學, 每日著校服都要同佢角力一番, 攪到喊晒.....
所以我帶阿女去德怡參觀, 見佢唔抗拒, 又玩得開心, 咪同佢報K1 law

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 ballgii 於 09-5-20 11:12 發表
係主流班, 我想問你地覺得德怡好唔好?
我個女原本讀英藝, 雖然我自己覺得唔錯, 但阿女就成日話唔鍾意返學, 每日著校服都要同佢角力一番, 攪到喊晒.....
所以我帶阿女去德怡參觀, 見佢唔抗拒, 又玩得開心, 咪同佢報K1 ...

我個仔exactly一樣呀, 原本讀英藝
果時問親佢鍾唔鍾意返學, 佢都話唔鍾意架.
雖然未致放要角力, 但係, 見佢返學根本完全唔投入個樣, 我就覺得好大問題囉. 一個三歲未夠的小朋友, 情緒好易寫在面上的. 我覺得係學校課程有點問題.
所以同個仔報左八月讀德怡K1
但係後尾因為有左細B, 我又想個仔讀番全日班,
心想, 既然都係要轉變, 不如就早點變啦
所以就早左俾個仔轉去德怡讀N1
我覺得我既決定係無錯架.
我個仔現在好enjoy返學, 會同我講番學校學過既野.
好快就適應左新環境.
家長日, 老師都同我講番我個仔幾投入學校生活.
所以, 都慶幸自己走得快呀.....

大宅

Hello 莎莎莉莉,

唔知你仲記唔記得我, 見你囝囝讀得開心就好了....原來你囝囝讀了全日班, 咁應該會同我細仔(k3) 一齊食下午飯 bor, 因為全日班是一齊吃中午飯的.

不過我昨晚問囝囝有無新既 nc 小朋友入班, 佢又好似話有又好似話無 , 全日班的同學基本上佢都識得晒還可以說得出名的, 但問佢是否認識一位叫立立的新小朋友佢又話唔識.

原帖由 莎莎莉莉 於 09-5-20 23:14 發表

雖然未致放要角力, 但係, 見佢返學根本完全唔投入個樣, 我就覺得好大問題囉. 一個三歲未夠的小朋友, 情緒好易寫在面上的. 我覺得係學校 ...

別墅

原帖由 莎莎莉莉 於 09-5-20 23:14 發表

雖然未致放要角力, 但係, 見佢返學根本完全唔投入個樣, 我就覺得好大問題囉. 一個三歲未夠的小朋友, 情緒好易寫在面上的. 我覺得係學校 ...

聽你咁講我都放心d, 睇怕我小B出年都報德怡N1:lol

首頁

尾頁

跳至