懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

終於過左一排,終於心情稍為好D,終於鼓起勇氣打呢篇經歷
滿心歡喜PASS左照結構,好開心知道BB性別,
諗住可以安心等待預產期來臨
點知到平安夜當晚凌晨,訓訓下突然急尿就去廁所,
落床個下有一大泡水流晒出黎,
即係同我老公入急症。

當時的心情好驚,一邊摸住個肚一邊同BB講你唔可以有事
去到急症,照超聲波見到BB仲有郁仲有心跳,
當時個心定左少少,再進一步上婦產科檢查,
證實我的確穿左羊水,要等待BB出黎。
當時嘅我一直流淚,檢查完一出去見到我老公
我即刻同我老公講對唔住,我保唔住我們的骨肉
之前姑娘已同我老公大約講左我嘅情況,所以我老公都了解
當時我老公只能夠安慰我,
下一步就係要決定BB出世時會唔會急救,當時BB 23週幾,
我同我老公意見一致,即使萬般不願意不捨得,
同埋唔想BB一出世就要插喉咁辛苦,最後決定BB要開心快樂做小天使

當日下午三點幾有輕微陣痛,而且夾雜住發燒嘅情況,
老公同醫生都覺得我情況有少少嚴重,但仍然唔建議開刀拎BB出黎
之後有醫生同兒科醫生黎同我們講解情況,亦有好多姑娘黎MON住探熱
到左差不多七點幾八點,陣痛強烈左好多,醫生亦覺得係今晚出黎,
所以唔需要我催生,由得BB自然產出,
當晚係平安夜,有人入黎病房唱聖詩,
當一下個心真係好痛,好似比刀割咁痛,
係咁唱普世歡騰,Joy to the world,
我BB馬上就要離開我啦~唱呢D歌又點會開心呀!
去到夜晚11點幾12點,陣痛得好有規律,而且愈來愈痛,
最後要打止痛針,同推我過產房聞笑氣(本身不用在產房生)
但笑氣好臭,有陣唔知咩味,吸住好似抖唔到氣咁
產房姑娘仲要係咁鬧我,但個刻已經冇力同姑娘嘈啦~
之後推返我返房,突然感覺下面開晒(有一個窿嘅感覺),
一推就生左BB出黎了,

但個刻,完全冇任何喜悅嘅感覺,
而且一生完我又再發燒,所以就即刻訓著左,
訓左幾日醫院,醫院好體諒我的情況,比老公一齊留係度陪我
臨出院時,決定見BB最後一面,同佢作最後嘅道別。
之後坐足月,再返醫院覆診同睇報告
流產原因係受細菌感染,
但我問醫生下一胎我要點避免細菌感染?
醫生居然答我,細菌感染係冇得預防同避免。

之後我就會努力調理好身體,半年後再同老公努力,
我深信BB好快會返黎我身邊。

別墅

有冇查過是否宮頸短?

大宅

回覆 Manmancher 的帖子

未發生事之前已檢查過,宮頸正常,到入院時,宮頸都冇開到

別墅

Q寶 發表於 19-2-28 12:54
回覆 Manmancher 的帖子

未發生事之前已檢查過,宮頸正常,到入院時,宮頸都冇開到

好心痛

大宅

加油!小寶寶好快會再回來!
如果係有細菌,唔知會唔會同dodo有關...

大宅

Q寶 發表於 19-2-28 12:30
諗住 ...

政府醫院醫生+私家診所醫生都係話冇得預防!
只可以密啲攞分泌去驗
但我覺得驗到有嘅時候已經要接受治療,都好被動下!
所以我今次自己決定,可能大家會覺得我好天真,我每日食益生菌,感覺上身體好菌多過壞菌,又可以預防便秘,試吓無妨!
當然我都有詢問過醫生意見,佢哋冇數據顯示有幫助,但佢哋唔反對!

複式洋房

諗住 ...

加油!bb會再回來!

男爵府

回覆樓主:

加油,bb一定會再返黎

男爵府

回覆樓主

睇到你呢篇,好心疼,我都係遲你幾日引產,我岩岩去完旅行番黎,成個旅程,無之前咁興奮,始終因爲無左bb先去,
我下個月會開始努力,睇下bb幾時會番黎我身邊,
你都要加油

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

睇到你既文字,我都覺得好心痛亞,同時覺得你都好堅強。加油媽媽,一定要調理好身子

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

聽到好心痛,加油呀,你好堅強,小天使好快會返嚟

複式洋房

諗住 ...

只想bb健康出世,但最怕就係原來有事但冇得預防。。。

樓主加油!

男爵府

樓主好好保養身子。
有關菌,我大肚早期婦產科醫生幫我做陰超時,唔知佢睇到咩,叫我做個菌嘅檢查,報告出左話中左b鏈,佢有提過中左b鏈唔理會較易早產,叫我要食抗生素。雖然大有可能唔一樣嘅菌,但你將來再有bb時,搵個有醫德嘅私家婦產科醫生跟進,希望佢可以做檢查時盡量做到多d。

男爵府

諗住 ...

睇完都覺得心痛,但有時候有啲野避免唔到,希望你快啲走出傷痛,好好調理好身子再努力,下次小寶貝會帶齊野返黎

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

好好保重,養好身體,小天使會返黎做你bb加油
btw,我呢胎7wk覺得分泌有唔妥,係私家驗菌,中左加德納菌,醫生話會早產要食抗生素一星期
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-28 19:04
好好保重,養好身體,小天使會返黎做你bb加油:fortun ...

你分泌有咩異常?

珍珠宮

mommy2015 發表於 19-2-28 19:22
你分泌有咩異常?

覺得佢黃黃地、綠綠地色,之前未見過。
然後叫私家醫生幫我check,佢拎分泌時見到有氣泡(佢咁講),就話除左普通陰道菌之後再驗多一個test,我話好,就得知係加德納菌。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

newspaperhang 發表於 19-2-28 20:21
覺得佢黃黃地、綠綠地色,之前未見過。
然後叫私家醫生幫我check,佢拎分泌時見到有氣泡(佢咁講),就話 ...

你搵邊間私家幫你check?我都想check下。

珍珠宮

mommy2015 發表於 19-2-28 20:27
你搵邊間私家幫你check?我都想check下。

我搵銅鑼灣馮x儀醫生,你search下就會搵到

大宅

回覆 Lore306 的帖子

呢個我就真係唔知啦~我都好不知所措,下次應該有咩可以做到

首頁

尾頁

跳至