自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

屋企部電視壞左都未買返,平時只會係剪頭髮同食藥先開手機俾佢睇,但都有另外一個問題,變左佢真係對電視無咩興趣,睇一陣就會走左去(就算係卡通片)

珍珠宮

monsterparentss 發表於 19-3-2 23:26
仔細果陣主要俾佢睇now嘅BB台,wordworld呢啲有趣又有益嘅英文節目,佢開心你又可以做其他嘢。到小學,食飯 ...

其實31台嘅卡通好益智,唔似tvb打打殺殺。

校際通識比賽好睇,仲有harry哥哥,唔比睇電視有點誇張呢。

或者長開新聞台,同佢講新聞都答到嘴。

大宅

回覆樓主:

睇呀, 一齊睇, 有時佢睇到d野想知問我我就解釋佢聽, 有d字佢睇左唔識讀, 我就教佢讀同個意思, 溫書做功課唔俾睇咪得囉

伯爵府

我地都係睇電視大,所以同樣地我都會比電視佢地睇,我唔認為睇電視係會影響d咩野,最緊要唔好沉迷就ok喇

珍珠宮

青青河邊草 發表於 19-3-2 23:37
我仔入小學時佢認讀中文字能力比較強. 其中一個原因係佢睇電視係會睇字幕,好多字有畫面有聲音佢就學到文字 ...

Me 2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

其實睇電視,學野仲快吸收,亦唔會脫節,相比iPhone,ipad 對眼傷害亦小

我教學生,有時用廣告做例子,一講佢地即刻話:係呀!係呀!即明
冇睇電視果d 懵益益,都唔知我地講乜
又好似佢地學緊近代史,唔知鴉片係乜
我話:有冇睇大帥哥?d 人訓係張床拎住支好長既野…,佢地食緊鴉片囉
有睇就會知,冇睇就唔知
有時功課要做時事通識,我叫佢返去睇新聞
佢地話:我地屋企唔睇電視
我wts同媽媽話:新聞有助佢 常識科既 通識
佢阿媽:好少分啫!到時先算
我:宜家時事功課佢完全唔識
佢阿媽:咁麻煩老師你幫手同佢上網搵,因為我地屋企真係嚴禁電視

用戶要求終止服務

回覆樓主:

.....

珍珠宮

selinako^^ 發表於 19-4-15 09:07
其實睇電視,學野仲快吸收,亦唔會脫節,相比iPhone,ipad 對眼傷害亦小

我教學生,有時用廣告做例子,一講 ...

selinako^^    發表於 19-4-15 10:26

男爵府

回覆樓主:

我有俾個女睇youtube,但佢有自制能力,我話俾先可以睇,睇半小時我叫佢熄,佢就會熄,唔係日日睇……佢主要玩具同學智識嘅野,實物做到我都會買實物……

好難做到完全唔俾,我唔俾,學校都播peppa pig ,坐火車又有新聞睇,我女都睇,好難避,教佢適可而止就好

首頁

尾頁

跳至