夫婦情感

跳至

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

婚後另一半想生仔..建立安穩家庭
但我想去外國讀書再移民、轉行..
其實係我問題..拍左幾年拖..想離開香港/去闖的感覺先浮出黎..
新婚先幾個月..已經因此問題不斷爭執
我覺得未滿足自己看世界的心願前 我唔會想生仔
跟本妥協唔倒
老公好傷心 我覺得自己係罪人

洋房

jan0517 發表於 19-3-5 13:28
其實係我問題..拍左幾年拖..想離開香港/ ...

不如咁講,婚前都知自己想追夢,你唔止想去讀書,仲想移民落地生根,點解仲要同男朋友結婚?我覺得你唔係罪人⋯係似另一種人囉⋯⋯⋯

ying_mail    發表於 19-3-6 14:21

子爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

咁咪遲啲生囉,有咩問題?

rainbowchuuu3    發表於 19-3-12 10:42

大宅

Tobemame 發表於 19-3-5 13:41
不如咁講,婚前都知自己想追夢,你唔止想去讀書,仲想移民落地生根,點解仲要同男朋友結婚?我覺得你唔係 ...

奢望佢會肯跟我走掛..
有仔襯嫩生
有書也是襯嫩讀
兩個相愛既人 冇第三者 但仍然要分開 更痛苦
我真係自作業

侯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

結婚前冇傾好?

男爵府

擺明騙你老公喇!搵黎攪!

翡翠宮

2019新春慶豚圓

又想讀書移民轉行唔想生, 即係要移到民先考慮生育, 咁咁你唔應該結婚, 婚前也無透露你自己諗法計劃, 呃人上轎咁又衰 d . 放生佢追自己理想生活, 你又追自己理想生咶囉.

子爵府

我婚後都係轉左行 當時同老公傾 比兩年時間我去衝同進修 兩年時間已過 個master要今年年底先完 雖然我心裡面依然好想繼續上或跳槽 但如果過兩年先計劃要小朋友感覺上好似太遲⋯而家見步行步 唔避孕亦唔太刻意計日子 一切順其自然

男爵府

畀面勳章

咁你就快啲放開你老公,各自追求自己既夢想!

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

移民丶生仔都係影響兩人一生嘅決定,
結婚之前你完全冇同佢提過?

子爵府

解決唔到問題都結婚?讀書移民夢係咪大於你愛佢?如果實現唔到係咪會後悔一世?現實中有冇可能實行到?定只係一個期望?呢樣要搞清楚先。如果你決定要追夢,你就放過你先生吧。你也要尊重佢追求生兒育女的人生夢吧⋯⋯

大宅

兩人有不同夢想,不妥協,又點能夠同行?結婚之前有冇討論過人生計劃?

唔一定冇辦法嘅,照生小朋友,書照讀,移民就後話啦。

我生咗第一個小朋友之後舉家搬咗去外國,老公返工,我邊進修邊湊仔,仲生埋第二個,本來想搞移民但上天另有安排,依家返咗香港,我繼續遙距進修,全職湊小朋友,有一份兼職,我都係轉咗行㗎。咁多嘢同時進行係會攰啲,但當我願意將屋企放第一位,同老公拍住上嘅時候,係可以彼此支持。

成日覺得,唔好將生仔同自由諗成二元對立,我湊住兩個仍然可以進修,可以喺外國獨立生活,同小朋友去好多road trip,camping,滑雪,我仍然有夢想,不斷試緊新嘢,仲轉到行,同老公相愛。並唔覺得人生失去自由,只係多咗幾個隊友同我共同進退。

koalamaggie    發表於 5 天前

大宅

麻辣媽咪 發表於 19-3-5 15:58
兩人有不同夢想,不妥協,又點能夠同行?結婚之前有冇討論過人生計劃?

唔一定冇辦法嘅,照生小朋友,書照 ...

你好幸福
我老公礙於英文同性格保守 你送張綠卡佢佢都不要
如果我安份守己 都可以好幸福

大宅

你老公真惨,你害左人,比我不只反枱,床都反埋。。。

大宅

jan0517 發表於 19-3-5 18:06
你好幸福
我老公礙於英文同性格保守 你送張綠卡佢佢都不要
如果我安份守己 都可以好幸福
你追夢行先,老公行後,就算你老公遷就你,跟你去了,一样可以因為追夢掉下他。。。搖擺不定的女人係很可怕的。。

翡翠宮

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

你婚前有無同人溝通過你想移民想讀書先?
有D人係完全安於現狀既,如果你老公係咁,點配合你大佬?

大宅

PTMCYS 發表於 19-3-5 18:39
你追夢行先,老公行後,就算你老公遷就你,跟你去了,一样可以因為追夢掉下他。。。搖擺不定的女人係很可怕 ...

我都好憎我自己
寧願當初冇識過佢

大宅

mini1204 發表於 19-3-5 18:50
你婚前有無同人溝通過你想移民想讀書先?
有D人係完全安於現狀既,如果你老公係咁,點配合你大佬?
...

有..佢佢當我玩?/得把口..

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

jan0517 發表於 19-3-5 18:56
有..佢佢當我玩?/得把口..

你真係似玩佢
一早應認真講出你計劃。
月光很美麗☺

子爵府

2019新春慶豚圓

jan0517 發表於 19-3-5 14:04
奢望佢會肯跟我走掛..
有仔襯嫩生
有書也是襯嫩讀

生仔係真係有年齡限制,反而書就要讀唔怕遲。
生左仔你一樣可以做女強人,一樣可以移民,我唔覺得有衝突,只要你有心做,一樣可以做到。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊