自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我的育兒心得勳章

仲有肖像權個度又係,如果我真係影到人,人地又介意,我真係會道歉同立即delete.小朋友相唔應該隨便send俾人同擺上social media,真係好危險架!

珍珠宮

zzz333 發表於 19-3-7 01:10
老實講兩個家長反應係過大
但都唔係代表個阿sir同你個仔無問題!

男爵府

檸檬茶葉 發表於 19-3-6 22:22
我仔5歲學跆拳道,今日阿sir同我地家長澄清返,上星期有個小朋友(6歲)學跆拳道時阿sir敲咗一下小朋友個頭 ...

呢d要返去佢個溫室先得,唔通下次比呀sir罰做掌上壓又投訴咩

水晶宮

檸檬茶葉 發表於 19-3-6 23:29
其實第二個case中間還有一段,太長我無寫,當時佢企係sir滑梯前係因為佢(稱A吧)見到另一個媽媽(稱B)喺 ...

A 雖然係有d 反應過大,但可以理解佢的擔心,因為宜家太多人鍾意咩鬼都影一餐,再周圍開心 share 。我跟學校去trip,老師都會講明唔好將影到的相擺上社交平台,因為有部分家長係唔同意,我會尊重人地的選擇

男爵府

我唔覺得兩位媽媽太緊張
你點知人地係咪好難得先可以懷孕產子?
我有朋友係揾命搏先生到一個小朋友
緊張係可以理解
我亦唔會標籤人地為“太緊張“

case 1:
阿sir真係唔應該用手敲頭
係行為嘅問題
我仔都有學跆拳道
亦係曳嗰啲
但太曳時,只要阿sir嚴厲地喝一聲
會正常返

case 2:
前面有jm講過啦
衝力有幾大係估唔到
k2咁嘅歲數
唔會離開我視線範圍
一黎我仔超細粒,二黎佢都曳曳地
如果當時情況係佢未等人sir完走左想sir
我會叫停佢,叫佢等人sir完先
保護自己亦保護他人

case 3:
唔鍾意俾自己小朋友俾人地影到有乜問題?
唔知無得好講
知道左亦有權要對方delete

樓主,你可以選擇唔同佢地接觸
但唔好標籤他人
尤其有啲事你自己都處理得唔好嘅時候

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

係唔應該打頭嘅。辭職就小事化大左。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

ella0628 發表於 19-3-7 04:15
非常同意!!! 我觀點與角度一模一樣。
case 1, 無論係敲頭, 定用海綿棒打手/身體, 我都唔接受。
case ...

Case3:其實我地同班但第一次見,而且佢無一早講自己個仔唔可以俾人地影,講咗我地會知道避忌,而且B媽咪只是影自己個仔,(因為B家族只有一個小朋友,所以習慣經常影下相放上家族群)無唯意可能A個仔入鏡,然後吵起來我先啱諗起曾經校長提過下有一個同學媽咪簽咗肖像保護權,我估係佢,其實佢一早講明,我地完全可以避免,我覺得B媽咪好冤枉

大宅

第一個case, 我會唔滿意阿sir敲小朋友個頭,唔係大力細力問題,係尊重問題。掉返轉頭,你接唔接受到你做錯野時老細細細力敲你個頭?

第二個case, 唔畀影相係誇張左啲,但sir滑梯時既衝力加體重,成個小朋友畀人撞到壓住個頭,都係嗰句,掉返轉係你小朋友畀人咁撞法,你真口會笑住覺得冇咩野?

男爵府

case 2: 我唔覺得佢係小題大做, 你係撞人果個梗係覺得小事, 但你都話見到紅左, 我估都有一定力先會紅, 緊張係正常, 教/令到小朋友係人地未走開係唔可以sir落去係父母應該做的事.

case 3: 有D人注重私隱, 有人冇所謂, 佢唔鍾意人地影佢個仔有乜問題? 尤其係傳俾唔識的人.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

zzz333 發表於 19-3-7 01:10
老實講兩個家長反應係過大
但都唔係代表個阿sir同你個仔無問題!

同意

大宅

APIGMA 發表於 19-3-7 08:41
我認同"衝落去撞個下無情力好大",可能樓主未見過有小朋友玩到受傷,我係公園見過幾次,我係陌生人都擔心個小 ...

認同。

樓主講到自己好唔怪獸,但自己小朋友整親人,反而將受傷小朋友個媽咪怪獸化,然後放上網公審。

APIGMA    發表於 19-3-7 15:43

大宅

回覆 檸檬茶葉 的帖子

香港是無肖像權的... 佢簽咩都無用.

大宅

Marie_Pig 發表於 19-3-7 09:38
我唔覺得兩位媽媽太緊張
你點知人地係咪好難得先可以懷孕產子?
我有朋友係揾命搏先生到一個小朋友

我都話我都有錯,以為大家係同學仔,無去全程睇住,如果佢個仔咁寶貝係咪應該一早講明自己個仔唔可以俾人影,一早講明唔可以玩得咁埋,如果係咁我絕對一步不離跟住自己個仔,我嘅經驗係4-5歲男仔(同學)一見到面就會好興奮,玩玩下就會開始扮超人美國隊長郁手郁腳,我通常見到都stop佢地,我今次錯在以為佢地都係好朋友又室內游戲室放下介心無去跟住,我都有話你需要睇醫生我俾返醫藥費你,佢話唔使,事後佢亦都有同學校報告依件事,(依件事發生係星期六)如果真係整傷佢個仔我相信佢早就報咗警,所以我唔覺得全部係我錯,佢一早講明我絕對唔會俾個仔同佢仔靠近

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

我都係吾太緊張同保護細路既亞媽,成長有損傷我覺得正常,吾想太緊張攪到佢溫室長大,變左玻璃心,少少野就變左天大問題

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

跆拳道 - 係一個超級有紀律既運動....
真係好嚴格

大宅

敲頭... 睇下几大力同目的係咩啫. 唔通你老公憐愛地輕輕敲你一下頭, 你會話佢虐妻? 唔應該郁手郁腳? a pat on the back都唔得嗎?

如果大力敲頭當然是老師唔啱, 而樓主無話媽媽們緊張唔啱呀, 只不過反應過左火啫.

同埋, 係公眾地方影相... 並無侵犯你私隱囉. 如果你張面是你私隱, 咁你應該蒙面出街. 另外, 如你在公眾地方做你私隱的事, 是你有問題定我有問題??

男爵府

2018復活節勳章

檸檬茶葉 發表於 19-3-6 22:50
續:我當時好尷尬,我覺得很不可思議,另一媽媽也覺得男仔之間玩碰撞很平常,因為第一次遇見,我都呆咗,事 ...

呢D真係好恐怖既家長
真係敬而遠之~

tsung    發表於 19-3-7 14:43

男爵府

happysmileha 發表於 19-3-6 23:09
敲頭一定唔得, 我地教小朋友唔可以郁手郁腳,更何況佢係大人
去遊戲室個家長少見為妙,佢小朋友咁寶貝,掂 ...

正常吾可以敲頭,個老師有問題,手板係無問題,頭部太過份

公爵府

檸檬茶葉 發表於 19-3-6 22:22
我仔5歲學跆拳道,今日阿sir同我地家長澄清返,上星期有個小朋友(6歲)學跆拳道時阿sir敲咗一下小朋友個頭 ...

搞下頭都唔俾?

伯爵府

2024年龍年勳章

接受唔到敲頭,係尊重問題~
可以罰企或者其他~

首頁

尾頁

跳至