懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

個人感覺,搵人傾訴下。

我老公自己本身細個承受過重男輕女(佢係二仔),老爺奶奶只錫長子同細女。所以老公本身對傳統一定要生到仔概念反感認為男女平等。

我地已經有個大女,我而家肚裡有個二女(老公之前發過夢話有人話佢二胎知係女),我自己本身偏好喜歡女老公冇所謂,我細個亦受到重男輕女影響,媽媽只錫細佬,一直認為為何女的俾人放到位置咁卑微就係因為生唔到跟自己性嘅下一代嗎?

放下傳統思維去講,我自己覺得女sweet啲,窩心啲,長大後真心顧家啲好錫屋企人。

別墅

入正題喇,其實我係想呻下我今胎竟然係有私心想仔,為嘅係希望老公有個仔陪佢,點講呢。。。感覺上佢有埋仔仔更完滿。我竟然有失落但好短時間。希望肚裡囡囡唔好嬲媽咪!

我仲同老公講如果我想生多個仔,你陪我嗎?佢話陪,但係怕我已經踏入高齡,要生多個只可以一兩年內,再過怕我體力健康回復唔到。我心裡都諗生男生女從來都唔係可以選擇(除了刻意用科技),我絕對明白小孩係天賜嘅禮物同緣份。

各位媽媽,有冇意見或經驗大家分享吓?

男爵府

Wonda 發表於 19-3-9 05:37
入正題喇,其實我係想呻下我今胎竟然係有私心想仔,為嘅係希望老公有個仔陪佢,點講呢。。。感覺上佢有埋仔 ...

依個年代生仔生女都無所謂。其2有兩個女兒有伴都好幸福。加上你兩夫婦都唔係重男輕女的話無必要追囝丫。

我生一個囡,陀時無特別恨囝定囡,因為我兩夫婦超級喜歡小朋友,老公就有傾向喜歡囝多啲。但做完t21知係囡亦好開心。老公依家更加做咗女兒奴,我地無諗住再生,將資源同愛集中比晒獨生女又係另一種幸福。

子爵府

真係健康最重要,畢竟從懷孕都生出黎再撫養都唔係一件簡單的事。睇下其他媽媽出post 就知。
我自己的懷孕路都不是平坦,所以心同感受。

男爵府

winnie627 發表於 19-3-9 06:53
真係健康最重要,畢竟從懷孕都生出黎再撫養都唔係一件簡單的事。睇下其他媽媽出post 就知。
我自己的懷孕路 ...

me 2 , 懷孕過程真的不容易
係仔係女都係天賜禮物
bb健康出世,快樂成長
我已經好滿足
我真係好期待幾個月後可以抱佢

大宅

入正題喇,其實我係想呻下我今胎竟然係有私心想仔,為嘅係希望老公有個仔陪佢,點講呢。。。感覺上佢有埋仔 ...

只可以說想就去做,不要後悔,加上老公配合有共識就可以了。我第一胎係仔,第二胎要做ivf,條路都唔易行,想追女,老公都支持,我表明如第二胎係仔,保留生第三胎權利,老公反問我如果三個都係仔呢?我話我認命,天註定要我在男人堆生活。

別墅

阿隨 發表於 19-3-9 06:03
依個年代生仔生女都無所謂。其2有兩個女兒有伴都好幸福。加上你兩夫婦都唔係重男輕女的話無必要追囝丫。

...

係呀,我見老公同大女好sweet, 冇錯真的不是重男輕女,只是想更完滿。囡囡真係好可愛同窩心。

別墅

winnie627 發表於 19-3-9 06:53
我自己的懷孕路 ...

我都係呀第二胎要抽羊水,之前好唔穩定,非常認同健康最重要。

別墅

肥虎虎 發表於 19-3-9 07:03
me 2 , 懷孕過程真的不容易
係仔係女都係天賜禮物
bb健康出世,快樂成長

唔知今胎係咪年紀大了,我都覺得自己比較緊張,加上初期唔太穏定。我而家都日日同二女講,要健康呀,媽媽好期待佢出世時抱抱佢。

男爵府

Wonda 發表於 19-3-9 09:54
唔知今胎係咪年紀大了,我都覺得自己比較緊張,加上初期唔太穏定。我而家都日日同二女講,要健康呀,媽媽 ...

我都日講夜講架
大家個bb 都要痴實
加油

別墅

camille_wilson 發表於 19-3-9 08:12
只可以說想就去做,不要後悔,加上老公配合有共識就可以了。我第一胎係仔,第二胎要做ivf,條路都唔易行, ...

我同老公諗住如果我地體力可以經濟環境許可都希望多小朋友,因為我倆由拍拖時已知大家都好鍾意小朋友。

如果生多個女,有三千金我地冇問題。
如果生嘅係仔,我覺得係新挑戰,我地未試過湊同教男生。不過說到尾,真的健康快樂最重要。

別墅

肥虎虎 發表於 19-3-9 09:55
我都日講夜講架
大家個bb 都要痴實
加油

係呀,我同囡囡講,你揀咗我做媽咪,我又揀咗你做做囡囡,你要跟住我唔好走咗去。

男爵府

Wonda 發表於 19-3-9 09:48
係呀,我見老公同大女好sweet, 冇錯真的不是重男輕女,只是想更完滿。囡囡真係好可愛同窩心。
...

如果仔女都無所謂,就視乎健康情況再生啦。
生3個係好勁。

別墅

阿隨 發表於 19-3-9 10:20
如果仔女都無所謂,就視乎健康情況再生啦。
生3個係好勁。

講得啱,而家期待二女出世先。第三胎如有健康體力再同老公傾下。不過三個真係好熱鬧同好攰,哈哈。

已刪除用户

男爵府

我從來都恨女, 但依家兩個都係仔, 有少少失落過, 想儲齊一套有男有女係正常人心態既, 你走出黎覺得健康就好就得啦!!
我曾經失去過, 健康真係比一切都重要!!
我經常記住同相信bb係自己揀媽媽既, 咁佢竟然揀得我, 我唔應該介意佢既性別

子爵府

我同老公想要女,奶奶都係想我地生女(男家成群都係生仔),點知驗到係仔,頭一星期都會有d唔開心,老公就話第二胎追個妹妹,本身都打算打兩個,如果一仔一女當然最完滿,但都怕兩個都係仔。不過陀陀下又覺得仔仔都唔差,可能會似爸爸咁識搵錢,又可以幫我拎野,整屋企野,其實識教的話,生男生女各有好處,加上有bb係一個緣份,就唔再強求係仔定女,如果下胎都係仔仍然開心,有個細佬同哥哥一齊長大

珍珠宮

我就覺得係隨緣囉,健康快樂最緊要,再追嘅話,就睇你實際情況

別墅

Carmen8080 發表於 19-3-9 11:38
其實能夠生得出已經好幸福 你睇bk幾多不育 男女都一樣啦

絕對同意,生到小孩已經好幸福。

別墅

cavy0511 發表於 19-3-9 13:44
我從來都恨女, 但依家兩個都係仔, 有少少失落過, 想儲齊一套有男有女係正常人心態既, 你走出黎覺得健康就 ...

哦你係兩個仔仔,咁我估你明我感受。但問心我係偏好囡囡嘅。 你講得啱,最重要健康冇病冇痛。

首頁
12345...6

尾頁

跳至