自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

其實個range真係可以好大,細公司可以個阿頭都係幾萬人工,上市大公司跨國企業cfo可以年薪過千萬。但做嘅嘢梗係好唔同,細公司其實只係bookkeeping, 但大公司淨係出本annual account要comply with listing rules已經夠煩,仲有treasury, tax, corporate finance, insurance, investor relations, 時不時又m&a, 做嘅嘢可以好複雜⋯

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 09:53
唔知訂問題
有會計牌,係咪一定指ACCA AICPA 果d?定一定要CPA?
有無人LCC夠瞻話自己有牌架?
我見到有人話ACCA都唔算, 我好confuse.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

其實如果你朋友真係underpay, 佢自己都會出去再搵過第二份工啦.

珍珠宮

好媽媽勳章

bkteapot 發表於 19-3-11 14:00

好耐之前一定係,而家有咗hkicpa後唔知係咪要上d conversion course 先得呢,我太老都唔知而家情況

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

blackypurin 發表於 19-3-11 14:04
好耐之前一定係,而家有咗hkicpa後唔知係咪要上d conversion course 先得呢,我太老都唔知而家情況:joyous ...
要上, 明明係hkicpa過橋抽板,acca就被人睇底一線

大宅

回覆 Margaret1011 的帖子

未計bonus

珍珠宮

畀面勳章

睇做邊行同咩公司, 可以低到兩萬幾, 廿年經驗

大宅

回覆 kt2007 的帖子

老闆只請現職同事referral...唔會公開請人

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

Charlotte_mom 發表於 19-3-11 09:53
唔知訂問題
有會計牌,係咪一定指ACCA AICPA 果d?定一定要CPA?
有無人LCC夠瞻話自己有牌架?

點至算會計師先? 我見樓上有人話full sets又有人話big4,以我所知,big4係唔會同你做full sets,audit唔係book keep,big4入面有牌=考完ACCA/AICPA,係考完,一般u grad 第二年已考完,人工即加個幾k,未計升職再加。

男爵府

我成日覺得幾個司嚟計,會計都算係付出與收入不成正比最大既一個專業。

水晶宮

考獲一個(各國)專業會計師組織的資格, 已經算是會計師, 除非要在香港執業(簽Audit Report), 否則 只要顧主承認 你的會計師資格 便是, 如果顧主唔承認就冇用, 正如大學畢業一樣, 你個degree, 最終都是要顧主承認. 我公司請要會計師資格的人, 都唔一定要HKICPA.
試過有個 澳門會計師, 呢個資格真係冇考慮.

男爵府

bkteapot 發表於 19-3-11 14:00

ACCA certified 算
不過係行commercial 多,唔行audit

珍珠宮

好媽媽勳章

pauljr 發表於 19-3-11 16:50
點至算會計師先? 我見樓上有人話full sets又有人話big4,以我所知,big4係唔會同你做full sets,audit唔 ...

其實certified public accountant 咪叫有牌,有晒standard, 同你實際做audit定咩無關係,但考完試未正式certify, 要有三年(if無改)相關工作經驗的。

珍珠宮

Margaret1011 發表於 19-3-10 22:09
幫朋友問想知道如果做會計有牌or無牌人工會爭幾遠?
正常有會計師牌嘅人人工有幾多?

Big 4 有牌經理 60K 以上

珍珠宮

好媽媽勳章

Lindytiger 發表於 19-3-11 16:54
我成日覺得幾個司嚟計,會計都算係付出與收入不成正比最大既一個專業。
...

又唔可以咁講嘅,好似律師一開始捱應該比會計更辛苦,而會計出commercial 會舒服d, 雖然人工不算很高,其他司唔知指邊d

珍珠宮

Lindytiger 發表於 19-3-11 16:54
...

做到半夜三更

大宅

Margaret1011 發表於 19-3-11 08:53
謝謝, 咁如果 10 exp 有牌得 4xk 是否underpay

( 一般 finance manager)

我有牌成二十年,都得30k

男爵府

blackypurin 發表於 19-3-11 18:19
又唔可以咁講嘅,好似律師一開始捱應該比會計更辛苦,而會計出commercial 會舒服d, 雖然人工不算很高,其 ...

同埋個專業好易被壓價,部分工作亦容易被電腦取締

珍珠宮

好媽媽勳章

Lindytiger 發表於 19-3-11 18:22
同埋個專業好易被壓價,部分工作亦容易被電腦取締

始終入行門檻低,甚至唔係讀會計一樣可以入行。如果入到大公司有exposure就好d, 如果一直只在中小企浮沉就人工有限。

珍珠宮

好媽媽勳章

Margaret1011 發表於 19-3-11 08:53
謝謝, 咁如果 10 exp 有牌得 4xk 是否underpay

( 一般 finance manager)

其實我又唔覺好underpay, 十年經驗其實都唔會好senior, 就算big 4出身,出去commercial 做manager一般都要pay cut. 不過最簡單佢出去搵吓工咪知有無underpay 囉。

首頁

尾頁

跳至