嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Del

男爵府

happywingpig 發表於 19-3-20 10:19
Bb 一日食2餐粥仔,想問下大家會分2次煲 定朝早煲得兩餐呢? 如果成煲放左入雪櫃,好杰又會唔會加熱水再煲 ...

一次煲定一日份量白粥底 每餐煮熱時加肉碎同蔬菜

水晶宮

happywingpig 發表於 19-3-20 10:19
Bb 一日食2餐粥仔,想問下大家會分2次煲 定朝早煲得兩餐呢? 如果成煲放左入雪櫃,好杰又會唔會加熱水再煲 ...

我都係朝早煲好一整日嘅粥底,食之前先加入肉同菜等餸。

如果中間粥底入過雪櫃又太杰都會加啲水再滾一滾。冇考慮過風唔風,亦唔覺有問題。

Hello happywingpig,粥仔徹底煲滾之後,如果媽媽想分兩次俾BB食,可以先將第一餐盛好,然後將其餘的蓋上保鮮紙放入雪櫃,不應保存在雪櫃超過三日,最好係即日內食用,翻熱不要多過一次,以減少細菌滋生。媽媽可視乎BB的咀嚼及吞嚥能力,加水/煲耐D去調節粥仔的稀稠度。宜家BB幾大? 試左食D咩固體食物?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-3-20 14:24
Hello happywingpig,粥仔徹底煲滾之後,如果媽媽想分兩次俾BB食,可以先將第一餐盛好,然後將其餘的蓋上 ...

Hi Hi
想請問
啲粥仔係滾完之後即刻放入雪櫃定係攤凍左先至放入雪櫃呢?
thx
xiaolungbao 發表於 19-4-19 20:53
Hi Hi
想請問
啲粥仔係滾完之後即刻放入雪櫃定係攤凍左先至放入雪櫃呢?

Hello xiaolongbao,食物安全中心指出,食物如非即時食用,應盡快降溫,在兩小時內放入雪櫃貯存 (如果室溫較高,建議在一小時內)。放入雪櫃之前,最好將食物用保鮮紙蓋著或放入食物盒。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-4-24 17:15
Hello xiaolongbao,食物安全中心指出,食物如非即時食用,應盡快降溫,在兩小時內放入雪櫃貯存 (如果室溫 ...

謝謝
xiaolungbao 發表於 19-4-24 20:45
謝謝

唔好客氣呀媽媽! BB宜家幾大? 食到咩固體食物?

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-4-25 17:55
唔好客氣呀媽媽! BB宜家幾大? 食到咩固體食物?

剛五個月大,未開始食固體食物呀。
xiaolungbao 發表於 19-4-25 18:11
剛五個月大,未開始食固體食物呀。

衞生署一般會建議6個月開始食固體(例如糊仔/粥仔),不過每個BB進度都有唔同,有早有遲。BB可以挺起頭未? 靠椅背坐直到嗎?

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-4-26 14:32
衞生署一般會建議6個月開始食固體(例如糊仔/粥仔),不過每個BB進度都有唔同,有早有遲。BB可以挺起頭未? ...

未可靠椅背坐直,但可以挺起頭。再要等等先。
xiaolungbao 發表於 19-4-29 13:16
未可靠椅背坐直,但可以挺起頭。再要等等先。

當BB頸/背比較硬挺,可以挺起頭、靠住椅背坐到; 將匙羹放進BB口時, 咀唇可以合上唔會頂住匙羹,都代表BB可以嘗試固體喇。BB有冇每日 tummy time?

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-5-2 17:34
當BB頸/背比較硬挺,可以挺起頭、靠住椅背坐到; 將匙羹放進BB口時, 咀唇可以合上唔會頂住匙羹,都代表BB可 ...

有呀
xiaolungbao 發表於 19-5-5 19:13
有呀

媽媽加油

男爵府

想問問大家如果每日二餐粥,你們會否配搭不同材料定每一日只吃一款粥?

首頁

尾頁

跳至