自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 cecelc 的帖子

仍然用實體機票嘅年代,有一次出門,我老公話佢會執機票同證件,我大安旨意,去到機場先發現佢帶漏左我張機票,唯有即刻飛的士返屋企攞,轉搭下一班機,好彩係飛東京,一日有好多班機,下一班都不過係個零鐘頭之後

男爵府

我奶奶試過兩次,由美國回香港,睇錯香港日期,去到機場才知,應該昨天飛
姑仔試過自己瞓過龍,錯過了飛機

幸好每次航空公司都比她們每人us$100改機票

但我真是不明,呢D點會錯

wcpcelia    發表於 19-3-21 14:23

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

conniemar 發表於 19-3-21 08:39
呢位老闆應該坐私人飛機

我果時串佢,組個私募基金,想要咩就投資咩,想要即日做簽證就投資領事館,即要自由飛就投資airline,想要火車等埋就投資鐵路
到時你想點咪點囉

水晶宮

eziznw 發表於 19-3-20 23:11
我呀媽同老豆。外國返黎香港探親,最後一晚同朋友食飯,食食下突然記得果晚要上機返去,即刻打電話比CX轉機 ...
依個唔出奇, 我自己細個時成日都load唔到零晨機.. 不過好彩冇試過走唔到, 通常早幾日會發現

水晶宮

happykk 發表於 19-3-20 22:55
我信,因為我識1個咁既人
兩個家庭一齊自由行,我由準備買機票時已問佢時間O唔OK,買完WhatsAp ...
咁似我既, 我又係咁, plan矖所有嘢, 一早提佢地check passport. 點知出發前幾日先話passport過期, 不過好彩佢有第二本可以做落地簽... 但我都比佢激死, 由訂機票果刻已叫check, 之後我三個月後再提, 一個月前又提都出事, 我老公叫我以後唔好搞D两家人一齊出咩旅行依D,.

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

2008年既某一日黑雨, 青馬大橋近東涌嗰邊浸到要封路, 我哋要返轉頭去欣澳站, 轉地鐵去東涌, 再轉的士入機場, 去到當然過晒鐘啦

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

cutekiddy 發表於 19-3-20 23:51
自己試過 overbooked 同遲到。

識個人就好慘,過海關時先知道 passport內頁 比個女貼滿貼紙同吸哂卡通印 ...

想起之前喺網上一幅相

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有同行朋友因為遲左, CHECK IN唔俾佢寄行李, 但又太大件唔可手提上機, 所以要再買機票坐另一班機

男爵府

RelaxHippo 發表於 19-3-20 22:23
我有同事話喺美國機場被抽中做全面行李檢查, 結果趕唔上機, 仲要係改咗機票都仲要再做全面行李檢查, 又嚟第 ...
請問依D請況改機票使唔自費改?

大宅

我老公張台灣visa自己print得好樣衰,中間有幾條缐,結果航空公司唔比佢上機,佢話行曬成個機場先揾到有printer,改左下班機飛,結果又delay,足足遲左五個鐘先到台北。

珍珠宮

Hemi 發表於 19-3-21 12:15
請問依D請況改機票使唔自費改?
我唔知。 呢位同事當年係去美國總公司開會,公司俾錢。

珍珠宮

cecelc 發表於 19-3-20 22:10
大家試過乜原因上唔到飛機呀?

護照過期?

同事在北京試過,早到機場問可否坐早一班機,安排可以,但北京保安檢查太慢,排了近一小時完成通過,點知去到閘口剛關閘。之後再去改回原來的下一班,點知已經full了,最後要坐遲一班機。

大宅

Angleman 發表於 19-3-20 23:53
同朋友去,唔知係咪因為最後一日佢喪買野,我已經話會遲到,佢仲發我脾氣話一定唔會,佢預好晒時間,點知去 ...

確係型

子爵府

luvkaka 發表於 19-3-21 11:45
咁似我既, 我又係咁, plan矖所有嘢, 一早提佢地check passport. 點知出發前幾日先話passport過期, 不過好彩 ...

記錯唔緊要,我嬲係佢知道自己錯但將責任推比人。

大宅

mugtaitai 發表於 19-3-21 08:52
回覆 cecelc 的帖子

仍然用實體機票嘅年代,有一次出門,我老公話佢會執機票同證件,我大安旨意,去到機場 ...

有一次去星加坡,成家人11個,我負責訂機票,但係嗰日公司好忙 ,我同事主動幫我, 咁玩完飛返香港個日,航空公司話我 有三個 人冇紀錶,我梗係發癲啦,點知搞咗好耐,睇到email原來買咗 呢三個人嘅回程機票係出發日期,我即場要買番三張正價機票,我覺得算好彩,如果個三張機票係小朋友,而又唔能夠同一班機, 我肯定發癲, 咁我都冇怪我同事,因為我自己都冇睇, 我好放心交畀佢搞,因為佢係一年去10次旅行嘅人,無諗過會咁

珍珠宮

好媽媽勳章

自己又真係未試過,因為我通常好小心,寧願去機場行吓都唔會預太忟。不過有一次同老公旅行,佢就係嗰d唔到最後一刻唔去boarding d 人,我又去咗廁所聽唔到final call, 跟住我張機票係家姐幫我book, 我家姐打電話(應該airline搵佢)問我去咗邊仲唔上機不過我地都喺附近所以ok

另一次係無為意改咗gate, 見咁耐都未board發現唔對路,先見到原來改咗,即刻跑番去新閘口,好彩班機都delay咗,仲要拖住兩個女,跑到我斷氣咁滯。

子爵府

回覆樓主:

機 touchwood未試過!
反而去機場坐列車試過差啲上唔到車

東京 已劃晒位

事源係同一對情侶去
我同個時既男朋友 一早去左買埋個袋比亞媽, 同左佢地講 一返黎就會走 搭列車去機場!

我地買完返黎。佢地仲未執好行李⋯ 仲要幾廿隻公仔!又買得多野!
拿拿林幫佢塞 落喼⋯ 狂跑去車站⋯ 東京啲路又勁多人又樓梯又盛 ⋯ 係要全程拉住啲野跑去!

一上到架列車 真係立即閂門! 成班人一額汗!
喼都拉爛埋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Alex123 發表於 19-3-21 12:36
同事在北京試過,早到機場問可否坐早一班機,安排可以,但北京保安檢查太慢,排了近一小時完成通過,點知 ...

咁黑仔,我之前往返北京都成日可以有位早返,不過要好趕去gate

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我就無,屋企人有,零晨機(假設2號),應該早一日(1號)去機場,遲咗一日(2號)先去

王國長老

orangetea 發表於 19-3-21 12:58
有一次去星加坡,成家人11個,我負責訂機票,但係嗰日公司好忙 ,我同事主動幫我, 咁玩完飛返香港個日, ...

上次扶老攜幼,已經比平時早左到機場
但一時忘記左,我地係2.5小時前到中環checkin (平時係2.5小時前到機場),仲有半小時機鐵時間,去到老嘅話要食細嘅又話要食,(平時我地唔食,無唸過呢一著)餐廳又慢,個gate又遠
食完起跑,跑到隻狗咁,死都要搵一個人仆去gate度報左到先
結果我地到齊時差唔多登晒機
好難忘

首頁

尾頁

跳至