夫婦情感

跳至

首頁
23456...9

尾頁

大宅

samsang 發表於 19-3-24 09:30
樓主
我正正就經歷梗你講既情況

你是男是女?其實有補救的心,就仲有機會的!首先唔好要求另一半去做,先是自己踏出第一步!什至乎搵機會同另一半好好傾傾,祝福你和你另一半可改善現況有更好的將來

大宅

空巢媽媽 發表於 19-3-24 07:57
有無乜經驗同大家分享?
我相信唔係自己努力就可以令婚姻完滿
確實係要遇着對的人, 加上環境造就

其實現實生活的問題當然會有唔小,但兩個結咗婚的人有共同目標,一起承擔一起面對,這就是婚姻的本質!而且當你同另一半關係良好,就算有再溫柔的第三者,或者威猛的第三者介入,都不易破壞你倆的關係!這就是我目前的信念。當然有好多人會說沒有貓唔食魚,有免費餐無人會唔食,但到目前為止,我都仍相信一段好的關係,就沒有人可破壞!但相反,一對沒有溝通各自各玩的夫妻,對彼此的依靠都沒有,這樣不就是給空間其他人走入了自己的生活自己的世界了嗎?

男爵府

aeaemama 發表於 19-3-24 10:42
你是男是女?其實有補救的心,就仲有機會的!首先唔好要求另一半去做,先是自己踏出第一步!什至乎搵機會 ...

好同意只要有人肯行出第一步~好多時都有意想不到的效果兩夫妻真係唔駛計較面子問題~主動嗰個唔係失威嗰個~反而係因為珍惜彼此之間的感情而行出第一步~呢度都有人分享過成功個案~唔好咁快放棄~加油

珍珠宮

aeaemama 發表於 19-3-24 10:55
其實現實生活的問題當然會有唔小,但兩個結咗婚的人有共同目標,一起承擔一起面對,這就是婚姻的本質!而 ...
這也是我目前的信念。
正如我先生同一女友分析回顧我兩走過來的路,最大的糾紛是那一位威猛的第三者介入,我給他第一次感受到夫妻關係原來可以有共同目標一致破局,我不與他對敵,而是與他並肩作戰,一起承擔,一起面對。我倆的關係沒有退步而且還長了一智。
我先生同我前夫都是好有骨氣的男人,有魚佢地都會揀擇,情願餓死都唔食。有免費餐,不合口味就絕食。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

mingmama 發表於 19-3-24 12:18
好同意只要有人肯行出第一步~好多時都有意想不到的效果兩夫妻真係唔駛計較面子問題~主動嗰 ...
係,我成日都係行第一步做溝通個位。唔放棄。我面皮夠厚囉。
所以我先生都欣賞我經營夫妻關係經營得好好。
我還是次次第一個搵嘢來認錯果位。
我前夫就唔懂欣賞我。
我唔理佢欣賞唔欣賞,總之我就唔放棄。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

aeaemama 發表於 19-3-24 10:42
你是男是女?其實有補救的心,就仲有機會的!首先唔好要求另一半去做,先是自己踏出第一步!什至乎搵機會 ...

我是女
謝謝你鼓勵,不過似乎都很渺茫了
大家都曾經嘗試補救,可惜大家的timing都對不上

大宅

samsang 發表於 19-3-24 13:36
我是女

反目的主因是什麼?

珍珠宮

我是女

隨緣吧。現照顧好自己的情緒健康同精神健康。

子爵府

我是女

如果男方肯真心嘗試,应该有机會,可能已有第三者或他心已对重回大海十分享往,期待。。

大宅

PTMCYS 發表於 19-3-23 12:27
以我為例, 和太太識了19年, 結婚17年, 保持拖手, 吵架係有,但好多時都盡量溫柔對佢(她吵架哭時提過...), ...

真的好羨慕你們19年的相處,仍可以保持每星期一至兩次,當然能有效地為夫妻關係保鮮。可是在香港,又有幾多對couples 能持之以恒,花點時間在這方面呢? 特别有小朋友後及生活環境的不便,更進一步影响此方面的活動… 唉~
我心想,在這裡隨便都能找到性需求供求不平衡的 couples,但當中又有幾多能早點察覺,大家開門見山,一人多行一步呢? 我相信亦唔多… 唉~

子爵府

pkbkek 發表於 19-3-24 15:01
真的好羨慕你們19年的相處,仍可以保持每星期一至兩次,當然能有效地為夫妻關係保鮮。可是在香港,又有幾 ...

我和太太關係最壞应该係小朋友一年級至五年級,都试過放工唔想回家,太太係被動的人,唔會解決双方的問題,只覺得有忍耐無解決,一講大家就吵,教小朋友方式有大差異,加上小朋友本身已難教。當時吵得辛苦,太太又生又死。。。

女人谂唔到野,就唯有自己變得更強,在思考,接受度,支持度,遠景等再重新組織,在大海無量的前提下,重新整理家庭的關係。

聽時像很简单,理所當然,但身處其中個仲思維的改變,情緒控制,真的發覺自己成熟了不少,無論对家庭,对工作面对問題的解決,都有得著。
;

子爵府

pkbkek 發表於 19-3-24 15:01
真的好羨慕你們19年的相處,仍可以保持每星期一至兩次,當然能有效地為夫妻關係保鮮。可是在香港,又有幾 ...

其實當關係最壞的時侯,都會腦內一閃,我都唔差,唔怕揾唔到其他女仔,你唔聽我講就擺,仔唔聽話,憎我,一样可以揾人生過個,太太當然亦好傲氣話她都可以揾其他男人。

但多花幾秒諗,佢咪之後比人呃,比人蝦,會好惨,其實揾個比我对佢好的人,又士士正正,都唔係易。。。老實講,如果佢跟別人發生關係回來我一定唔會要,所以都唔捨得佢,佢係D無危機感的人,但自以為是。。而仔更加無辜,有我血缘一定要負責任,所以很快嬲完。。主動和好,其實一個承諾应该盡能力維持一世的。

大宅

空巢媽媽 發表於 19-3-24 13:57
反目的主因是什麼?

原因是小三

不過我都明係大家相處溝通有問題,所以先導致有小三

男爵府

DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

當愛情變成感情, 如果呢個時侯有第3者出現, 無論對男女都真係好危險...

大宅

858D 發表於 19-3-24 13:59
隨緣吧。現照顧好自己的情緒健康同精神健康。

唯有係咁

所以我都放下中,但有時都會鑽下牛角尖又亂諗

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-24 15:37
其實當關係最壞的時侯,都會腦內一閃,我都唔差,唔怕揾唔到其他女仔,你唔聽我講就擺,仔唔聽話,憎我, ...

“但多花幾秒諗,佢咪之後比人呃,比人蝦,會好惨,其實揾個比我对佢好的人,又士士正正,都唔係易。。。” —> 呢樣嘢同我先生的想法一樣~佢成日話我好在係遇到佢~如果唔係以我的性格一定畀人蝦死~又話我都好難搵到另一個好似佢咁嘅人囉

珍珠宮

好多男人睇死個女人識吾到,走吾甩,其實依家好多五六十歲嘅女人都識到, 上網識有幾難,好多五六十歳夫婦離婚,去番個market度, 只不過D女人想吾想識咁解囉!

子爵府

mingmama 發表於 19-3-24 16:04
“但多花幾秒諗,佢咪之後比人呃,比人蝦,會好惨,其實揾個比我对佢好的人,又士士正正,都唔係易。。。 ...

係架, 趣趣地又一世......以後乖乖地喇.....我會拍下佢個頭(老婆又會好霖...)

但有時比佢D 無賴野激到跳跳紮.... 對佢苦笑話 "嘩......妳都真係得架喇, 妳無賴到呢... 真係第二個都唔彩佢, 係我彩妳, 你...你真係...唯一喇...., 妳真係不知天高地厚呀 , D 女人就係咁, 不過佢都會爹下我, 一副幸福的樣子.

所以識得爹/就一下男人, 令男人開心/有成就感, 女人就更易得心應手. 下下撐/要嬴, 令男人沒趣, 嬴左都無用, 男人會一句,好勝咪自己嬴飽佢囉, 就算年輕時大家喜歡鬥, 年紀大了, 男人攰就唔同妳玩... 鍾意溫柔/感恩的女仔. 所以女人強到不用男人, 亦係會令男人失去樂趣/或太多時間照顧其他有需要的人.

子爵府

anna59 發表於 19-3-24 16:54
好多男人睇死個女人識吾到,走吾甩,其實依家好多五六十歲嘅女人都識到, 上網識有幾難,好多五六十歳夫婦離 ...

唔好咁講, 我唔係睇死人, 亦唔會睇死人. 當然分手後遇上更好更有錢的大有人在(見好多明星都搵到, 但...), 我亦用來鼓勵其他的C9的. 但係事實唔係咁易.

我係尊重女性的, 但這些係事實來. 男比人呃, 咪又係爛佬一名.... 男人粗生/粗活, 唔會係問題, 但女人比人呃, 唔想看到的, 可能我比較憐香惜肉, 知道會唔開心, 就算我唔識都咁話.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-3-24 16:54
係架, 趣趣地又一世......以後乖乖地喇.....我會拍下佢個頭(老婆又會好霖...)

但有時比佢D 無賴 ...

實在太似啦~其實係咪個個男人都係講呢啲嘢嘅呢我先生又係成日話呢個世界都好難搵到第二個頂得順我囉~又話我成日做嘢唔經大腦~唔係遇著佢都唔知闖幾多次禍~不過我都認同女人有時唔好表現的太精明~扮下蠢扮下傻畀男人攞下威又有咩所謂吖

首頁
23456...9

尾頁

跳至