夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

心煙紅 發表於 19-3-24 19:11
粗d講句,,還拖比人打多幾下.....講出黎好d,男人唔出聲,只是忍得唔係任人鬧得,
...

係迷由拍拖開始已經咁遷就佢?成日都話一個願打一個願挨,自己寵壞嘅多數自己要受翻,男女都一樣。有冇攤開來傾過你辛苦,佢會唔會係你角度認真諗過,體諒你,如果冇,你自己都清楚佢究竟有幾愛你…… 既然覺得佢唔會再改善,請鐘點幫輕下自己啦

大宅

mingmama 發表於 19-3-25 09:05
不能同意更多放學返嚟真係做到冇停手考試期間又要做私人補習老師~全職媽媽真係要十項全 ...

真係做過先能夠理解!

大宅

lingfu 發表於 19-3-25 09:23
一唔一腳踢都係睇個老公係咩人
好似樓主咁FTD+老細上哂身
佢老婆應該辛苦係遊戲世界入面

其實主要係睇兩個隊友點樣共同合作發揮,雙方平衡到就無問題,平衡唔到就像樓主的問題!

禁止訪問

大宅

joblog 發表於 19-3-25 10:06
係呀,我啲朋友未有小朋友,覺得你係屋企無乜野做好hea好嘆…

唔講其他,淨係每日教嗰一堆小學功課都夠死喇!仲有每個星期嘅默書呢?還要煮飯買送做家務,係咪真係咁舒服?真係我明,你明!大家心中互相扶持了!
只能説未有小朋友嘅女人永遠都無法理解做一個有小朋友嘅全職媽媽每日係點樣過,他們也沒法理解小朋友一點個媽媽就爆炸係乜野一回事!

珍珠宮

Yusum 發表於 19-3-25 09:36
男人做全職爸爸,係唔可能同全職媽媽拼埋同比較,因為男人天生就無女人嗰種細心,即使他們做家務,在女人 ...

對!在工作上,近年來,我上司擺明,話明畀我知,他這支對不需要我。怪唔之得我失去曬動力再為錢而工作了。

說到家內政,所以點解我認為如果我當我FTM,我一定比我前夫搞得果效好好多。而且我唔需要佢放工返來幫我Lee樹,果樹,佢幫,佢提議,我都嫌佢多事。
但我試過結婚頭一年做全職主婦。我管理家居井井有條,一層不染。佢就指住我洗衫洗得唔夠勤,要隔日洗衫。兩個人,有幾多衫呢,用洗衣機咪浪費水。後來到佢主夫,我已經買夠一家各人一個星期都著有凸的內外衣服,等佢一個星期唔洗衫,我地都夠著。
個大女六個月大到一歲大我又做FTM。佢放工返來就要我咁湊個女,點教個女,唔好寵壞個女。我父母同住,願意同我地湊女,佢又嫌我父母的照顧嬰孩過時,落伍,寵壞個女。還是佢要做老世。
到佢做嘢受唔到打工仔氣,我打救佢,拎翻我份舊職來搵錢擔翻起頭家來養時,
佢做FTD,我一D都唔攝佢家政。
佢教女,佢大曬。佢煮乜,我食乜。難食,我默言照啃。
家居亂到如狗竇,我縮到得四個活動的位。
1. 我門口出入坐來換鞋的座位(我在家工作又係同一個位)。
2. 我食飯坐的一個位。
3. 洗手間
4. 半個床位。
我情緒精神去到臨崩潰的狀態,要搵地方搬出來同佢地幾父女分居以保我搵錢的能力。若果我冇份工,佢地都要訓街。
感恩我先生有能力在我隔離屋買間屋畀我住。我點管理家居,佢都順眼,冇投訴,還很欣賞我。
至於我的被前夫的需要,我從來都知道佢需要我,而且事實上好強烈地證明佢需要我,我根本唔需要感受被需要。到而家佢昂貴的學費債都需要我來幫佢還。佢食我既,住我既20年。以後佢依然係要靠我向銀行的貸款來投資所得的回饋來養佢到老死。
我好清楚我前夫,同我現先生,兩個男人都想有個女人作伴過活到老死,而且佢地認識的所有女人中,我最能滿足到佢地的需要。只是佢地兩個合力都依然滿足唔到我的基本需要,就係我可以做FTM。基本生活我已滿足。我不虛榮,生活節儉,簡潔,喜歡做家務。
我先生知會養我和我父母。佢養埋我D女冇問題,但由於D女同我前夫分不開,如果我先生擺明養埋我前夫,多頭家,我先生會感到唔憤氣。佢話我知要逼我前夫經濟上自己照顧到自己同D女。我先生係唔會畀佢地訓街而唔理既,到時佢必定養埋我前夫直到佢再經濟獨立。但我唔好話畀我前夫知我先生會咁保障佢。

Nico_Robin    發表於 19-3-29 16:31
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

琥珀宮

好彩你唔係喺公海POST,唔係變箭豬都似

lingfu    發表於 19-3-25 13:43

男爵府

心煙紅 發表於 19-3-23 17:24
放工累想休息一陣,都嘈,又話自己做主婦冇休息過,對住個囡成日,出聲又話計較,
...
你老婆呻下都得咩,家庭主婦都有壓力㗎 大家互相扶持下理解下,你呵下佢又唔使錢佢已經好開心啦有人理佢 有乜受氣?日子流流長開心過好過抑鬱丶計較咁過啦
簡簡單單,開開心心!

男爵府

KAVEN 發表於 19-5-6 18:05
你老婆呻下都得咩,家庭主婦都有壓力㗎 大家互相扶持下理解下,你呵下佢又唔使錢佢已經好開心啦有人理佢 有 ...

Err...你有冇爬晒文呢?樓主先係要呻嗰個囉

大宅

.

禁止訪問

別墅

心煙紅 發表於 19-3-23 17:24
放工累想休息一陣,都嘈,又話自己做主婦冇休息過,對住個囡成日,出聲又話計較,
...

完全體會到,我同你差唔多,不過你應該付出左更多,你應該係神隊友,收工後食完飯仲要做家務真係好甘的,呻下都好合理。不過當太太都係忙住湊B時,五五波既情況下,男人唯有硬食啦

我覺得請個工人唔會加重財政壓力,反而可以 free 返個太太出來工作,搵一份人工多過請工人成本的已經叫有賺。
可以既話搵長老睇BB,工人做家務,你返到屋企又唔洗咁辛苦。

禁止訪問

珍珠宮

Yusum 發表於 19-3-23 23:55

我都係一個全職媽媽,日日對住,揍個小朋友真係身心都好攰㗎 ...

但都要樓主老婆明事理先係喎~
我不嬲都認同,ftm唔係大食懶,一樣有付出,但樓主老婆似係會寵壞咁~

珍珠宮

chillimom 發表於 19-3-24 23:38
好多女人本身就好懶

完全同意! 其實好似出面打工咁,有人做 c,有人 hea 做。盡責嘅 ftm 係真係忙到廁所都唔得閒去,但一部份只係用 ftm 個 title 去美化自己懶呢個事實。小朋友好簡單,邊個花時間心機多喺佢身上就會黐邊個。但樓主個女黐爸爸多個黐個 ftm 媽媽都估到下咩事

伯爵府

回覆樓主:

大家互相幫助,互相體諒。FTM係咪最辛苦?男人放工返到屋企又喺咪攰到唔想做屋企嘢呢?男又好,女又好,如果你地試過一個人要返工,然後喺無人幫無工人情況下照顧小朋友,你地又會點呢?大家都應該易地而處,唔好一味企自己果邊話自己角色辛苦,咁樣個家遲早完!唔信大家可以同自己另一半試下一個星期放工後又要做家務買餸煮餸,睇下咩感受!

大宅

心煙紅 發表於 19-3-23 18:20
放工買囡餸,我沖涼,跟住我幫囡沖涼時,佢煮囡飯,沖完我去買兩公婆飯時佢喂囡食飯,,我地食完飯就我洗碗,喂生 ...

咁你老婆系屋企做咩㗎!好似咩都無做我有2個小朋友,大嘅早上自己番學,我和女訓到女自然醒,食奶洗衫曬衫,同女出街買餸,自己食午餐,煮野俾女食,個女開始加固,3點幾仔放學,做功課,唔識就教下,同女沖涼,氹女訓,準備煮飯,老公番來一齊食飯,老公睇女我洗碗洗奶樽拖下地,之後大家各自沖涼睇電視食水果。我想講你老婆又無煮飯又無幫女沖涼,又無洗碗,已經好舒服,仲呻咩其實仔女會大,到上左幼稚園全日就輕鬆好多,聽你咁講你老婆根本系公主病。

大宅

mini1204 發表於 19-3-23 18:50
咁吾代表你乜都啞忍
有D女人得寸進尺,你只會愈來愈辛苦
你这句話绝對認同,老公老婆都要有目己的底線,否则对方會越踏越覺。我見不少。其實都幾諷刺,好老婆遇不到体贴的老公,好老公就遇不到体諒的老婆。

水晶宮

心煙紅 發表於 19-3-23 18:53
未有囡前,返工就話唔想做,想好似朋友咁,照顧下小朋友,,,,當有小朋友就話想返工,,好,9月囡入N班,我話到時可 ...

你識佢時,唔知佢係咁?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至