嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

你地會打嘛?

回覆 cateye222 的帖子

Hi cateye222 ,明白最近麻疹傳播令媽媽唔放心 香港兒童免疫接種計劃已經為1歲小朋友接種MMR混合疫苗第1針,根據衞生防護中心資料,預防麻疹效果可達到93%,接種2劑混合疫苗後預防效果可達到97%(小學一年級時),如果媽媽會同小朋友去麻疹爆發地區/有擔心,或者考慮同小朋友早D接種第2針,可以向家庭醫生了解。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-26 17:20
回覆 cateye222 的帖子

Hi cateye222 ,明白最近麻疹傳播令媽媽唔放心 香港兒童免疫接種計劃 ...

可以提早幾年都得?

水晶宮

澳洲係18個月就compulsory打第二針

monchhichijoyce 發表於 19-3-27 02:11
可以提早幾年都得?

唔同地區會根據當地的流行病風險而安排免疫接種時間,例如內地安排係8個月時接種第1針麻疹疫苗,18月時接種第2針麻疹疫苗,如果媽媽考慮自費提早接種第2針麻疹混合疫苗,可向私家醫生評估下小朋友身體狀況,或者致電衞生防護中心麻疹熱線電話:2125 1122查詢。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-3-27 10:39
唔同地區會根據當地的流行病風險而安排免疫接種時間,例如內地安排係8個月時接種第1針麻疹疫苗,18月時接 ...

之前去開健康院打,如已經6歲未升小一,但想早啲去私家打的話,係打混合針定只係痲疹針?

回覆 dewberry 的帖子

Hi dewberry ,根據現時香港兒童免疫接種計劃,1989年/以後香港出生小朋友一歲時會係母嬰健康院打第1針MMR(麻疹、流行性腮腺炎及德國麻疹混合疫苗) ,預防麻疹效果可達到93%, 於小一在學校打第2針MMR(麻疹、流行性腮腺炎及德國麻疹混合疫苗)後,預防麻疹效果可達到97%。 私家診所通常會提供混合疫苗, 如果媽媽想自費打,建議媽媽帶同小朋友針卡去家庭醫生度查詢。

大宅

cateye222 發表於 19-3-25 23:47
你地會打嘛?

小朋友已經安排咗今日去打。上星期問咗家庭e生意見,最終都係決定俾5歲同3歲嘅小朋友打MMRV。因為係穩陣好多。

大宅

BK Milk勳章

steven1110 發表於 19-4-1 08:55
小朋友已經安排咗今日去打。上星期問咗家庭e生意見,最終都係決定俾5歲同3歲嘅小朋友打MMRV。因為係穩陣好 ...

請問你喺邊度打?我問過好多間都無。可以pm我醫生資料同埋價錢嗎?謝謝

男爵府

請問邊到仲有針打?謝謝

大宅

熱血勳章

回覆 tococoa 的帖子

同問

大宅

熱血勳章

回覆 steven1110 的帖子

打左去D 疫苗診所問, 連MMRV 都冇針lu, 雖然有D話4 月中會有另一批針, 但因5月頭要外遊, 打左又要2個星期先生效

大宅

StarfruitBB 發表於 19-4-1 14:47
回覆 steven1110 的帖子

打左去D 疫苗診所問, 連MMRV 都冇針lu, 雖然有D話4 月中會有另一批針, 但因5月頭 ...

小朋友幾多歲丫?我呢間係相熟嘅診所,今日小朋友打針時幫你哋問下仲有無

大宅

熱血勳章

steven1110 發表於 19-4-1 14:49
小朋友幾多歲丫?我呢間係相熟嘅診所,今日小朋友打針時幫你哋問下仲有無
...

唔該晒你呀,小朋友5歲幾

大宅

steven1110 發表於 19-4-1 08:55
小朋友已經安排咗今日去打。上星期問咗家庭e生意見,最終都係決定俾5歲同3歲嘅小朋友打MMRV。因為係穩陣好 ...

3歲小朋友都提早打左?

大宅

回覆 monchhichijoyce 的帖子

我係呢度打, 佢地個CENTER 係旺角, 因為今個月要去旅行.

疫苗預約登記: http://bit.ly/2WQveLV

麻疹(MMR)混合疫苗
優惠價$880 (1)

大宅

chulove 發表於 19-4-9 16:03

我係呢度打, 佢地個CENTER 係旺角, 因為今個月要去旅行.疫苗預約登記: http: ...

你打定小朋友打?

大宅

自己, 大人, 補打第二針. 小朋友4歲, 又未夠年齡打第二針WO

大宅

chulove 發表於 19-4-9 16:25

自己, 大人, 補打第二針. 小朋友4歲, 又未夠年齡打第二針WO ...

小朋友唔係可以提早打咩

大宅

monchhichijoyce 發表於 19-4-9 19:03
小朋友唔係可以提早打咩

我唔敢啊

首頁

尾頁

跳至