少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

17歲仔,本性善良,不過懶,但資質不錯,呢幾個月當我仇人咁,語氣態度好差,但對同學朋友好好的,我都知自己有D煩,經常提佢要準備測驗,因為下年就DSE,佢資質唔錯,但唔出力會浪費哂,所以我忍唔到唔出聲,換來比佢討厭,我已經好聲好氣,但都冇用,一出聲已經見到到黑我面,個心真係好痛好痛

男爵府

放學會遲番,回家後又不停同人chatting,真係好難忍!

水晶宮

之前冇經歷過反叛期?
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

mickeywinnie3 發表於 19-3-26 21:42
之前冇經歷過反叛期?

冇嘜!係間中駁下咀!而家好多不滿!

水晶宮

chhappy 發表於 19-3-26 22:04
冇嘜!係間中駁下咀!而家好多不滿!

可能快要面對考試壓力,他應該好快會好!

男爵府

mickeywinnie3 發表於 19-3-26 22:09
可能快要面對考試壓力,他應該好快會好!

佢都冇温過書,只篤手機!我只是測考前叫佢溫書,又話我煩了!

大宅

回覆樓主:

認同樓上JM所言,可能開始有考dse壓力, 做家長擔心, 提點吓是理所當然, 但面臨考dse 的壓力吓, 父母再加點壓力,仔仔自然聽不入耳,覺得有啲煩, 所以樓主給點時間比仔仔消化吓壓力, 先攪好大家關係, 靜待時機跟仔仔傾吓計,協助如何面對壓力,當問題解決, 仔仔揾到目標, 自然會努力。

加油哦

別墅

https://www.pixnet.net/pcard/energy0000/publish/articles

複式洋房

可能你仔仔都係壓力大,試吓有一個朋友嘅身份幫佢諗下,睇吓點樣做先係幫到佢,而唔係佢以為嘅「管住」佢

男爵府

多謝你地的意見啊!我會試下,希望關係變番好啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

暫停忍口唔好提佢呢樣提佢個樣... 都咁大個, 佢要做就會自然做, 係唔做亦唔會因為呀媽哦而去做... 就算係為塞住你把口做, 都唔會做的好..

伯爵府

樓主,切記忍口。
就算不溫書,DSE考得不好,都不是甚麼大災難。

你和他的關係才是最重要。佢咁大個,真的不知道要溫書嗎?。可能有壓力,才會這樣的態度和表現。

會過去的,放心。

禁止訪問

民房

睇得出你因為仔仔唔聽你話而覺得好心痛同不解 。
我明白身為媽媽係會緊張自己仔女嘅將來, 你亦都覺得佢係一個可造之材。除咗叫佢温書之外,會唔會趁呢個機會俾仔仔知道自己能力同你係支持緊佢,鼓勵佢改變現時生活模式。
想問下你同仔仔係幾時開始少野講? 之前有冇發生過啲事令到你地既關係轉變咗?

男爵府

CounNet 發表於 19-4-1 23:56
睇得出你因為仔仔唔聽你話而覺得好心痛同不解 。
我明白身為媽媽係會緊張自己仔女嘅將來, 你亦都覺得佢係 ...

佢自己都知自己能力高的,所以覺得自己溫下就得,但事實準備DSE係唔可以咁!現在測驗都用好少時間溫習,其間仲要篤手機,我都已經忍住唔話佢了!今次衰咗就算,希望佢自己緊張D!
我地係上兩個星期開始真正不和,不過上星期五daddy同佢傾過,話我並沒有佢口中的只顧哦佢温書(測考前才哦的),有關心佢,舉左一些我關心佢的例子,佢知道的,所以星期六叫做冇事了!所以我為咗保持關係,唔敢再講D令佢煩的説話了!

禁止訪問

水晶宮

LittleDog 發表於 19-4-24 21:08
我仔的情況好似,資質高但懶惰,聰明但真係好懶,讀傳統名校中三,快要考試,上學期派成績表時班主任已講 ...

我感受到!每天眼涙也流乾!

男爵府

大家加油呀!我呢排都係好聲好氣同佢講嘢,佢放假都係冇功課做,多數篤下手機睇下YouTuxx,打下PSx,有D呢啡嘢我隻眼開隻眼閉,間中溫和話佢兩句,暫時都ok!不過之前測驗冇嘜溫習,成績差少少,但剛合格,Daddy頭先忍唔住話佢幾句,中五仲唔識好好安排⋯,佢雖然個心唔多順,但Daddy講嘢佢會入耳D,不過都係一排之後打回原形的!

首頁

尾頁

跳至