自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

siiu_Y0613 發表於 19-3-27 23:30

但我問醫生。佢話今次爆發的係麻疹。沒有抗體下懷孕都建 ...

你唔信醫生,信「d人」?

子爵府

麟媽媽 發表於 19-3-27 23:14
點解咁恐慌呢?其實大多數老人家已經出過痲疹,所以已經終生免疫,怕乜野會惹比老人家呢?其實痲疹就好似出 ...

其實我都想知做咩咁恐慌?以前大把人出過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我兩歲左右出過麻疹,依家三十幾歲身體無乜大問題,又唔係鼠疫肺癆麻瘋呢d,真心想知點解要咁恐慌呢?

侯爵府

我唔會唔去
1. 日本大爆發咩?
2. 死亡率好高?
3. 我個年齡組別已經有抗體,不過就算冇,我其實唔驚

伯爵府

絕對唔去

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

uhtcl2006 發表於 19-3-27 23:44
認真一問, 係咪出過麻疹就會免疫唔再出?
出過就有抗體?

係呀!麻疹同水痘一樣,一世人只出一次出咗就終身免疫,水痘仲衰啲,生過將來有機會生蛇,所以而家除咗MMR即依家啲人搶打嘅針,仲有另外一隻MMRV係包埋水痘,呢支針貴d,亦有生蛇嘅疫苗但要50歲以上先可以打,其實呢啲資料好容易可以搵到,麻疹同水豆呢啲唔係致命嘅嘢,唔需要以為好似沙士打到黎咁。

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

麟媽媽 發表於 19-3-28 01:33
係呀!麻疹同水痘一樣,一世人只出一次出咗就終身免疫,水痘仲衰啲,生過將來有機會生蛇,所以而家除咗MMR ...

多謝回覆。

男爵府

竇漪房 發表於 19-3-28 00:35
我兩歲左右出過麻疹,依家三十幾歲身體無乜大問題,又唔係鼠疫肺癆麻瘋呢d,真心想知點解要咁恐慌呢?
...

請問妳兩歲出過麻疹
係咪當時都係香港打咗一針

子爵府

冇大肚,兩公婆去就自己小心d,帶口罩
有大肚就唔去

象牙宮

33154 發表於 19-3-27 22:28
下星期去名古屋
你驗左係無抗體?
其實由舊年日本已經講有麻疹個案,
到今年都去左4次,如果驚真係自行決定。

象牙宮

但我問醫生。佢話今次爆發的係麻疹。沒有抗體下懷孕都建 ...
就算唔係爆發麻疹,懷孕都唔好去外遊,有咩突發大肚保險唔包的。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

咁如果懷孕,乜傳染病都最好唔好染到架啦,當然係高風險d

象牙宮

係呀!麻疹同水痘一樣,一世人只出一次出咗就終身免疫,水痘仲衰啲,生過將來有機會生蛇,所以而家除咗MMR ...
聽好多醫生都話好普通,唔洗咁恐慌,
叫d人唔好亂搶疫苗,留比有需要既人。

水晶宮

點解咁恐慌呢?其實大多數老人家已經出過痲疹,所以已經終生免疫,怕乜野會惹比老人家呢?其實痲疹就好似出 ...

我都覺得何解 d報導講到麻疹尤如絶症, d 人又極度擔憂。其實幾十年前好多人都出過麻疹,當時的醫療比現在還要差, 今時今日應該不用太擔心。

侯爵府

del

子爵府

其實上年都有爆緊,唔會因為咁而唔去日本

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章

唔會,照去。但注意衞生,人多地方帶口罩

珍珠宮

初初睇標題以為樓主講自己打曬針又驗到無,諗住睇下樓主邊年出世添

& 有jm曾指出,驗要成千銀,打就幾百,如屬實的話,不如直情打多次仲化算

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

吉茄 發表於 19-3-28 08:31
請問妳兩歲出過麻疹
係咪當時都係香港打咗一針

我香港出世,有打齊當年健康院提供所有針,應該係有打針都中

水晶宮

係囉……

我都出過麻疹,唔係咁恐怖嘅一件事。
當然身體弱嘅人可能會大件事d…

冇得打針嘅情況下,就生活健康d, 增強下自身免疫力,好過過度恐慌……

首頁

尾頁

跳至