自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

糯米米糍 發表於 19-3-29 16:29
我寧願咁,我認我係獨家村,但公司係做嘢地方唔係識朋友地方,我唔鍾意埋堆,亦喜歡獨處,所以我唔會覺得無 ...

我都係咁覺得 hi bye 公事交流就夠 我之前試過同一班同事好friends 最後都可能會受傷害 咁不如一開始就保持距離

翡翠宮

牛年勳章

最緊要你工作表現好,上司睇住你,同事尼d,隨緣啦,埋堆又多是非,唔知咁多仲好

伯爵府

2024勳章

C.Humphrey 發表於 19-3-29 20:20
最緊要你工作表現好,上司睇住你,同事尼d,隨緣啦,埋堆又多是非,唔知咁多仲好
...

又對的

子爵府

好媽媽勳章

Sakuraohno 發表於 19-3-29 17:04
我上司對我OK
一工就一般般啦
同其他部門同事就OK的

我部門都有位同事好似樓主咁情況,對其他部門既人ok,但自己部門既同事佢只會同一個同事friend,佢對佢上司有話題,對其他同事卻無話題,team lunch刻意避開佢唔喜歡既人坐開,試問呢種人行為上咁離群,基本交際都欠奉,工作上生存到都難捱

侯爵府

Sakuraohno 發表於 19-3-29 16:24
因為大家都坐埋一堆,影相都係我隔離,但就是偏偏不叫我,冇我份
我其實最介意既係,有一個同事明明知我很 ...

lunch time? 帶headphone煲劇, 笑得仲大聲過佢

侯爵府

Sakuraohno 發表於 19-3-29 19:36
有呀!係自己部門的人無視我
其他部門同事就OK

申請轉部門

複式洋房

回覆樓主:

人人都唔同你玩喎 全部人都咁無聊?

水晶宮

回覆 Sakuraohno 的帖子

比人當透明當然唔好受,明白的
但我反而樂得清静,唔洗應酬,慳$慳時間,唔好咩?咪做自己野,夠鐘就收工走人

水晶宮

你好後生?唔好介意啦!
你要做到唔 Care, 咁佢哋就冇引啦!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

如果份工樣樣都好,就係幾個麻煩友,我會繼續,天天就努力工作,發揮最好表現,為自己升值

耐啲老闆就會見到你努力工作,又唔搞小圈子欣賞你,難得有人咁白癡願意做你的陪襯

加油!

水晶宮

回覆 maomaofafa 的帖子

哈哈!我就係咁!但我老闆得閒就走嚟同我講幾句,我煲緊剧又要停停應下佢

侯爵府

Sakuraohno 發表於 19-3-29 16:27
一入職都已經勁難埋堆,我努力左好耐都是埋不到堆

我而家個位都係,佢地一齊工作6-7年,年紀平均大我15年,佢地舊制我新制公務員,佢地已好fd,去食飯工作基本已埋好pair,我融入左一年都融唔到。又經常工作上跣我虾我,基本上一轉入去就做左target。我都埋唔到隊,生日食飯影相,你講嘅嘢我都受過,我見到會會心微笑,只會覺得佢地小學雞
8-)

大宅

加油啦!

你的同事擺明恰你,要你難受。何苦?佢地實有報應!

侯爵府

chocolatebean 發表於 19-3-29 21:07

比人當透明當然唔好受,明白的

yes 同自己講返工只是出糧, 不用做交際花是好事!

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

二小姐 發表於 19-3-29 21:23
我而家個位都係,佢地一齊工作6-7年,年紀平均大我15年,佢地舊制我新制公務員,佢地已好fd,去食飯工作基 ...

我啱啱入黎間公司都係,不過後尾其一個走左,另一個想同我frd,但我真心唔想,初初入黎成日俾佢跌我,又鐘意八人幾錢人工,我初入職佢就八我,後來有新同事入黎又,知道人地人工高過佢,即刻唔鐘意成日係背後講人,個位走左好幾個,差唔多個個都俾佢係背後講過,到最後又有新人黎,佢又用返同一手法扮哂對人好,成日同人地講笑,真心睇佢地好得幾耐,次次過一排又係背後講人地。

水晶宮

回覆樓主:

當我年紀大時,同事間我唔鐘意搞生日,唔鐘意圍埋影相,唔鐘意1齊出去食,唔鐘意join 節目,只係想反工,放工就係咁簡單

你嗰d煩惱,當你再年紀大時就會覺得冇乜野的問題

珍珠宮

Sakuraohno 發表於 19-3-29 15:52
好,事情到了今日,又是一班人,慶祝生日
食蛋糕,切蛋糕,影相,又是當我不存在
那裡感覺當然不好受,最不 ...

你之前得罪咗佢地?我不會留下的,因為只會越來越唔開心

伯爵府

2024勳章

二小姐 發表於 19-3-29 21:23
我而家個位都係,佢地一齊工作6-7年,年紀平均大我15年,佢地舊制我新制公務員,佢地已好fd,去食飯工作基 ...

原來咁多同路人

別墅

Fion710 發表於 19-3-29 16:21
唔小氣,唔開心係好正常,我年輕時返工都試過,我都有唔開心直情唔想返工,但我好等$用日子耐左佢地又冇乜 ...

同意
但諗起錢你就會覺得日子快過
但係如果無視你嗰位人士
係曾經提攜你或者對你好好的人
但他受到身邊的人
說你壞話而對你改觀
那種感覺又真係不太好受
(大家會否找那位無視你的人坦白說清楚)

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至