夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 畀面勳章

呢個老公要唔要都罷啦!無好過有。佢跟本就係慣犯。今日同呢隻雞好,聽日又同第二隻好。不如為自己好好打算,攞返自己應有嘅野,比自己同D小孩有更好嘅成長。我相信報應,你放長雙眼睇佢會點!

身處呢個局面,我明會有幾辛苦,有時好多野真係唔係自己可以理解得到,有D野真係唔會明(點解會咁)。所以,唔好諗太多「點解」或「如果」。不如為自己,重新出發。人生呢本書去到呢一頁唔如意,唔緊要!因為下一個chapter一定可以更好!

加油!! 如果唔開心,一定要揾人傾。如果可以,搵個輔導傾下,真係幫到手。我試過,所以我覺得可以。

翡翠宮

回覆樓主:

有第三者,出面又有個女
睇見都頭暈
我一定一刀砌,繼續同佢一齊睇怕係一個永遠既惡夢

吾好曹佢吾好大動作,揾定律師揾一個最保障自己既方案,先慢慢同佢拆

男爵府

畀面勳章

"俾個名份佢佢會代替我照顧對仔趕我走"
睇到呢句, 我點都唔會離婚,
由個老公出去, 各有各生活都好, 我死都要霸住老婆個位,
點解要順隻雞意
就算要離婚都一定同個衰佬分身家,
係法庭提出老公出軌證據, 搶對仔撫養權....
個衰佬咁賤, 我一定唔會比佢好過

男爵府

回覆樓主:

你老公都唔在乎你點諗,人無恥便無敵,唔好想仔無健全家庭就算你唔離你c6成日唔返屋企都唔算健全,就算唔離你c6都係想有個人照顧d仔,現在出去揾工有錢想好安排先

大宅

Kamby 發表於 19-4-1 00:17
四個月同c6一起工作,他是接手我老爺生意,同佢經常意見不合嘈交.佢嘅態度好差,而我哋有兩個仔一個13歲同6 ...

真心我睇完都接受唔到竟然有男人衰到咁,你仲有2個仔,為咗他們你要堅強起來!為你打氣!

大宅

樓主唔好咁傻要去死。
你c6真係好垃圾, 如果可以的話一刀切離婚你同2個仔重新生活都係一件好事。
但如果你唔想離婚就要學下洗米嫂, 我講真, 當人無咗的時候就係錢最實際。你c6當你透明時你都可以當佢唔存在, 佢只是一部ATM, 你現階段仲可成機立佢d錢過自己度, 不只為自己係為兩個仔。
至於隻雞同私生女同埋佢地幾咁恩愛都好, 都已經唔關你事, 而你亦都管不來。
所以現在你最好為自己為小朋友著想。
睇開d, 婚姻只是人生一部份, 人誰無過? 男人出軌一次如果能浪子回頭, 知錯能改, 就俾一次機會佢。如果佢知錯唔改仲咩都怪責你, 咁你就唔好再為呢種男人留一滴眼淚, 唔值得。
因為妳都有父母, 有人愛有人錫, 切不可糟蹋自己。
或者你試下平心靜氣再同佢講一次妳的意願, 又或者聽下佢的意願。 如果大家意願都唔能夠一致, 離婚講好晒條件都係好事。 起碼你唔洗再提心吊膽痛苦下去。

大宅

回覆 Kambee 的帖子

樓上講得啱, 俾著我我都唔會離婚。但針唔拮到肉唔知痛, 晚晚見住自己愛既人出面攬隻雞, 真係好難受。
所以樓主你如果唔離婚就要用時間同埋靠自己去克服呢種痛。。
多些搵人傾訴或搵輔導開解下自己, 心機多些係小朋友同自己身上, 找些開心事情做, 食多d好野。。好可能世事就有好轉機。

伯爵府

唔好咁傻做傻事呀,仲有兩個仔要睇住。你走左,佢地真係慘到想象唔到!依D男人真係好恐怖,出去滾仲要生埋,而家完全唔放你係眼內。你要自己好好計劃下,盡可能攞多 D錢旁身,離婚分佢身家保障兩個仔嘅生活!等個賤男慢慢攬住隻雞,睇佢幾時俾隻雞揸乾,睇佢折墮!

大宅

Kamby 發表於 19-4-1 00:17
四個月同c6一起工作,他是接手我老爺生意,同佢經常意見不合嘈交.佢嘅態度好差,而我哋有兩個仔一個13歲同6 ...

樓主,請問你老公是否富二代?看來結婚不久就出去包二奶,仲生個私生女,要有一定經濟能力先可以!唔尊重老婆(甚至係女人)係性格使然!如今有隻雞又肯落搭,或者睇中佢D錢,你老公話唔定包女之餘,外面也不停玩女!自己傷心完就得冷靜下來,真係決定離婚,也要計清計楚,為自己兒子爭取更多!呢D男人留係身邊簡直影衰自己!冇謂要自己委屈下半生!如果佢份身家好難分得到,諗清楚點做先保障自己!好好裝備自己,世間上男人多的是!要振作啊⋯⋯

大宅

回覆 Kambee 的帖子

好多謝大家比我嘅意見同支持,亦感謝大家我寫得咁長,因為表達技巧唔好,我其實都有坐低同佢傾過,但係佢態度好囂張同埋不停指責我,話我點樣對佢唔好唔識做人哋個老婆,佢個隻雞又識煮飯煲湯俾佢飲又識得尊重佢係背後支持佢,而佢亦都唔怕講埋俾我知嗰隻雞係身材好號23吋要好好攬又大方得體,講真我真係無語,佢仲叫我做返自己嘅嘢過返自己嘅生活,如果想留低就等到個大仔18歲(依家13)可以離開,如果而家唔肯離婚就返去好好照顧對仔,唔會放低仔俾我亦叫我唔好爭撫養權,因為唔夠去財力大,對仔一定要跟佢,住返係我老爺奶奶屋企,要走就叫我自己走佢唔怕冇人照顧對仔,佢話好多人結咗婚幾十年都係要離婚,話我唔相信真係有因了解而分開,我係同老爺奶奶一齊住而我亦check過田土廳層樓係冇佢名只係得架車同車位係佢名. 二平視我係同佢一齊俾兩個小朋友嘅生活費佢冇獨立俾家用我而佢嗰啲月結單都會喺屋企多錢我都唔知因為佢全部加埋晒,電話電腦一樣加密碼,一向佢都好小心.從佢哋嘅WhatsApp 對話入邊,佢亦有話比隻雞聽話咗比我知,佢出邊有個私生女同埋已經知道有佢呢個小三嘅存在,所以隻雞就俾個期限佢今年2月同我離婚。而我c6亦有問過佢之前點樣同香港個男人離婚,要咩手續所以隻雞就以為佢自己會同我離婚,坐喺度莫花生等.但由發生知道咗到而家已經接近半年,早兩星期我已經忍唔住佢嘅行為,將依件事同老爺奶奶講咗,佢亦係屋企當時候佢忍唔住係咁鬧我同指責我話我唔識得體諒佢唔係一個好老婆,但係就一直避開唔承認出邊有個小三小三係隻雞亦都同老爺奶奶講佢有個是生女只係不停咁指責我,而我一出聲,佢出手差住我條頸撞我個頭埋牆.當時我冇反抗因為我驚佢會打死我,而我老爺有叫佢即時停手叫佢離開屋企,之後我就諗住報警搵社工求助,但係我老爺求我可唔可以唔好報警比多一次機會佢,因為佢唔想家醜外傳,我心軟係為咗我老爺,事實我老爺對我其實真係好好佢有講過如果兩個揀一個,佢會要求我老公走而我留返喺度照顧對仔,如果我就算同佢離婚我老爺奶奶都唔會趕我走,除非我自己想放棄兩個仔要走. 佢就唔會勉強我,但係我可以留返喺度照顧對仔都可以有自己嘅生活.而我老爺亦都冇嘢可以幫到我佢叫我自己諗因為佢話個仔做出啲咁嘅事,用心工作,已經好失望,所以叫我要自己堅強. 二間公司依然仲係我老爺名未過公司俾佢,我自己身邊冇親人可以幫忙因為我媽媽喺度我亦冇兄弟姊妹,所以c6都睇死我冇辦法走!亦會唔捨得對仔. 所以當佢講晒所有野比我聽之後佢一直啲態度對我都好差. 其實我真係好唔開心,精神好差,但又唔可以俾兩個小朋友見到我唔開心,所以我都係咁去到瞓咗覺自己坐喺度喊.

大宅

我亦知道隻雞住喺邊,佢可以申請到公屋最近都攞咗啟程村個單位而我老公亦有幫佢買傢俬同幫佢裝修,我估計佢應該嚟咗香港好耐,而佢希望我會先可以之後照顧佢唔需要再做雞

男爵府

回覆樓主:

我有樣野覺得好怪。
結婚咁多年, 你地都同 6299 住? 你地自已一層物業都無買? 我見你只 mention 同 6299 住既物業, 同你 c6 買既車位。而你 c6, 多年來一直供養私生女, 而家又再供養多一隻雞, 佢供養咁多女人, 應該好有錢。咁如果本身賺到錢, 又如何咁多年, 連自已物業都無?

定係咁多年來, 跟本一直都係到提防緊你?

無物業, 無資產, 離婚就分條毛。對女人亳無保障。你過去果十幾年唔覺得奇怪既咩?

男爵府

樓主。你一定要堅強,佢地就係要玩殘你。你要企硬啊!如果你老公吾離婚 家用俾足。你就由佢 等隻雞永遠冇名冇份。如果男家果邊同你感情好 明白事理既,你就留證據 搵日話俾男家知

瑪瑙宮

而家你6299 好似幫住你, 話你可以長住响度照顧細路, 始終有日佢地唔响度, 你老公自然繼承財產, 你都係毛都無. 仔到18歲就無撫養權要爭, 到時佢地揀一定跟老豆如果老豆話比公司或每月照支糧比佢地, 你乜都無住都無佢地會跟你嗎? 而家一代好現實架. 你問下律師喇. 个男人同小三都唔好理, 唔係重諗住點報仇下話? 你諗掂自己將來喇.

男爵府

既然老爺奶奶都親眼見到個仔點對你 一於叫佢地吾好加你老公名,只要全部野係你名就好。你老公依家俾出面既迷得好緊要 你講咩都冇用。唯有好好安排日後日子,一定要活得比佢地好(真心痛你,點解會有咁x賤既男人都有)

珍珠宮

減齡達人勳章

呢一刻老爺對你好,但時間耐咗,就一定係自己個仔親,就算點衰都係佢個仔,唔好甘天真,否則你最後喺咩都冇。
其實你老公一動手,你真係要報警去驗傷,因為呢樣係保障你。唔好再甘傻話比面老爺唔提告,佢梗係幫住個仔。
如果等到你大仔18歲,成年就冇得爭撫養權。

翡翠宮

你老爺如果真係對你好; 又仲係公司既老細; 咁叫佢比一筆錢你袋住, 等你心D安; 先可以揍好小朋友架, 如果又係得個講字, 咪又係當你工人咁用

瑪瑙宮

FennieMan 發表於 19-4-1 15:37
呢一刻老爺對你好,但時間耐咗,就一定係自己個仔親,就算點衰都係佢個仔,唔好甘天真,否則你最後喺咩都冇 ...

佢唔係錫住自己个仔佢自己就報左警喇, 重使幫个仔同你求情. 佢要你睇孫梗係比你住, 佢咁好就過層樓比你, 邊有人過層樓比新抱架, 咪傻傻喇.

大宅

回覆 mini1204 的帖子

呢一樣野我都有同我老爺講過,叫佢比一筆錢我我搬走帶埋對仔,但係佢話冇咁多錢可以比我只係可以比我留返喺嗰度唔會趕我走,比我照顧好對仔女我出去搵嘢做有份人工,自己好好生活,唔好理個衰仔,講到底佢都係落定閘錢就幫唔到我

翡翠宮

Kamby 發表於 19-4-1 15:56
回覆 mini1204 的帖子

呢一樣野我都有同我老爺講過,叫佢比一筆錢我我搬走帶埋對仔,但係佢話冇咁多錢可以 ...

佢公司做乜生意?

首頁
12345...6

尾頁

跳至