夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我一路睇一路狂流眼淚,感受到你當中嘅震驚、憤怒、失望、不安⋯⋯。
男人出軌,理智上我會主張分手,因為俾你發現嘅係第一次,未被發現嘅、將來嘅又唔知有幾多次;就算個男人真係做到從此修心養性,但作為女人,因為曾經如此地相信卻又被背叛,好容易因為一句說話、一件小事,又墜入誠惶誠恐之中。但情感上,相信好多jm都會選擇原諒,因為女人多是被愛去控制著,感情往往勝過理智。Jm你選擇了原諒,亦好堅強,好努力去面對和解決,祝福你。原諒和放下的路很長、很長,但與你們一起跨過去。

複式洋房

sillycandy 發表於 19-4-29 09:18
我同老公傾左好多野,佢承認左除左呢個女人之外,之前亦有同另一個女人出軌,而果段就只係維持左個幾月,因 ...

如果妳選擇原諒,就忘記過去,努力將來,希望妳明天會更好,加油 !

大宅

sillycandy 發表於 19-4-2 09:39
很久冇上過BK,就連LOGIN / PASSWORD都忘記了,所以新登記了這個ACCOUNT,因為我呢次真係好痛苦,希望各位J ...

我覺得佢係浪子回頭,因為佢連見社工都主動做,係好有誠意。同埋,我覺得佢真係舒左一口氣,唔駛再被要脅,無理由要講大話。

我覺得如果你自己走唔出去,搵人幫手係好事,萬一拖得耐,你都仲係原諒唔到,對你倆關係都唔好。

到時佢再出軌就未必純粹貪玩或咸濕,可能係覺得點做都回唔到以前,不如重新黎過,係挫敗感驅使了。

男爵府

過度期嘅時候最難過,唔知自己想點,原諒佢又驚佢地未斷

大宅

回覆樓主:

del..........

大宅

很久冇上過BK,就連LOGIN / PASSWORD都忘記了,所以新登記了這個ACCOUNT,因為我呢次真係好痛苦,希望各位J ...

你同我好似,我同我老公讀書拍拖到結婚,而家都21年喇,結婚之後佢360度轉變,好可怕。
最終結婚後7年,我選擇離婚,但一年後竟然復合,因為小朋友..,..,,,,...
復合後過既日子經常流淚(emoji),最後被我發現佢同第二個女人上床,之後仲有一次失蹤。

我好明白你經常不自覺去諗起件事,其實真係唔想諗,但事實真係控制唔到!
縱使呢半年佢已改到係好好先生,但漸漸所謂既感情完全被磨滅,對他沒有感覺,店都唔想比佢店。

我相信我還是再次鼓起勇氣走上離婚路上,因為不能再浪費時間及青春,
因為我唔知佢幾時再呃我,好恐怖!

但你比我好,你老公既錢都願意比你,而我是什麼都沒有。

複式洋房

回覆 sillycandy 的帖子

不必伤心,去做自己开心的事,多点找朋友倾诉,祝福你幸福快樂

珍珠宮

開心吸收勳章

睇完妳個POST,我深感妳當時嗰一種震撼同心痛,但畢竟個天要妳知道呢件事,趁今日事情未去到最壞就揭發咗,即係仲有挽救嘅餘地!妳C6都講得冇錯,妳真係要先放過自己,我知道咁做係好難,但係妳想逆轉呢一刻嘅負面情緒,妳先要堅強自己先!我相信一直以來妳都係以老公為主,所以妳會對佢100%有信心,而呢一下嘅反差係徹底咁粉碎咗妳嘅憧憬。

我覺得你老公被揭發嗰一刻都尚算坦白,雖然唔知佢係唔係將事實全部同妳講,但明顯佢係有悔意,所以妳要趁佢仲有悔意時好好咁將事情處理好,妳現在提出咩條件佢都幾乎要應承㗎啦!妳要記住好多嘢只係一線之差,妳要好好把握!因為男人天生怕麻煩,尤其女人,如果妳以現在嘅情況咁持續落去,咁等同叫佢疏遠妳,除非妳想同佢離婚啦,如果妳真係想挽救婚姻的話,傷心過後就應該同老公好好咁傾下應該點處理!

一隻手掌拍唔響的,就算嗰個女人真係唔收手,都要妳老公肯配合先得,佢大不了只係將妳老公同佢嘅事宣揚出去,但旁觀者最多八掛下食下花生,但心裡面都係覺得呢個女人唔啱的!咁又何必著眼係過去咗嘅錯事上面?我覺得事實可以證明一切的,妳老公做錯事肯承認肯改的話,我覺得冇問題,妳都應該俾一次機會佢!

我覺得唔好再去尋根究底去研究佢哋點識,中間發生過啲咩事,我明白女人天生係鍾意咁,但知道又如何?事情唔會返去未發生之前的!汝其浪費時間去挖過去嘅嘢不如放時間係未來。不管妳想繼續也好離婚也好,做嘅都要先以自己為先!其實出軌冇分男女,亦冇咩特別原因,好可能只係純粹一時貪玩,但開始上癮之後騎虎難下,就好似妳老公咁樣!

最後我希望妳能夠對自己好啲,唔好再虐待自己,唔好令身邊人擔心。

百花叢裡過,片葉不沾身。

翡翠宮

BABY@CHAN 發表於 19-5-10 01:30
你同我好似,我同我老公讀書拍拖到結婚,而家都21年喇,結婚之後佢360度轉變,好可怕。
最終結婚後7年,我 ...

咁你慘D
因為你竟然選擇回頭
希望你之後會揀一條真係對自己好既路

複式洋房

既然都做到咁, 又無所隱瞞, 俾個機會佢...

不過最緊要係好好照顧自己同仔女, 副心機放晒喺佢地度咪算囉

當年爸爸大話穿左, 跪求媽媽同我, 我執意趕佢走, 但媽媽最後竟然阻止我...再俾機會爸爸, 之後同個女人攤牌都搞咗一大輪,
事隔多年, 睇得出佢地宜家好幸福

大宅

mini1204 發表於 19-5-10 17:26
咁你慘D
因為你竟然選擇回頭
希望你之後會揀一條真係對自己好既路

所以好後悔

複式洋房

回覆樓主:

睇完樓主封信都好感動。

可以瞞到5年的確好恐怖,但如果選擇原諒,就唔好退縮。好好地去經營呢段愛,我都曾經被d好朋友勸告,愛一個人就要掛口邊,要多d主動鍚對方,令被此感受 "被需要", 女人最忌都係自己一力承擔,咩野都自己攪掂。

我諗除左唔好再諗佢同第三者既事,最重要係,你男人需要d咩?更值得思考。

有了家庭子女,就不能只想2 個人,因為確實係一家人既事,今日你解決得到,將來子女婚姻touch wood遇到困難時,都會勇敢面對,處理。
由心祝你幸福!幸福不是從天而降,要雙方努力經營。

男爵府

睇晒全部,好心痛樓主。希望你勇敢向前行,錫自己同仔女多啲

複式洋房

回覆樓主:

睇晒所有留言, 其實愛情真係好主觀的,所以會令人睇不清或不願睇清事實真相。樓主老公其實都係一個有經驗的食家嚟,一個食家嚟講算係對家庭對老婆唔錯, 至少金錢物質上俾到老婆安全感。亦睇得出樓主老公唔會諗過離婚呢樣嘢,如果不是俾樓主發現, 相信妳老公唔會主動坦白, 咁當然妳老公亦會一直繼續偷食落去, 至於偷食對象會唔會係由A變成B再變成C就不得而知。但事實就係妳老公好多藉口, 以透露多一個秘密嚟換取妳的信任。但分別就係,妳老公雖然出軌但對妳們一家都好, 而好多JM被背叛嘅時候係傷上加傷, 人財兩空。

總言之, 呢個男人衰唔晒,起碼識得返屋企。如果樓主仲愛佢咪原諒佢

珍珠宮

王國教室勳章

睇到你文字都覺得你痛,祝福你,要保重身體,你仔女好需要你

複式洋房

雖然我未結婚,但我都希望幫倒你。

喺我哋嘅人生入面,每當被人欺騙同傷害過後,我哋事後都會怪責自己,不斷諗點解自己當初要相信。你要記住,你至係受害人,錯不在你。何況人家有心呃你,你發現唔倒都好正常。何況有心人裝無心人,咁點會係因為你蠢?

坦白講,宜家再諗佢哋幾時開始、思索背後咩原因、甚至怪責自己都無意思,因為咁樣都改變唔倒發生過嘅事實。我亦相信無人可以百份百答你信唔信你老公好,因為最清楚嘅只有你自己。

宜家你最應該做嘅,係放過你自己,好好愛你自己。無論你原唔原諒你老公,你都無理由同無必要怪責自己。知道嗎?

複式洋房

講真開頭睇你篇野好嬲,覺得點解可以呃左5年咁耐,
仲要你地一齊左24年....

但到後尾見到佢做果D 野黎維保關係,
又有少少感動,
講真如果佢想呃你,唔使做呢D野,
我覺得佢係有誠意,
如果係有心,
我覺得可以返轉頭GE。

都一齊左咁多年,雖然原諒佢係需要好多時間,
但至少佢肯做,覺得值得俾時間自己去修復同原諒佢。

大宅

你要加油啊!其實你老公同你相處左咁多年佢為人係點你好清楚,我相信你老公都係一個好老實嘅人,所以你先至會咁放心佢,唔check住佢,我覺得信任係應該要有,我從來都唔會check我老公嘅嘢,呢啲係信任,如果佢要呃你就算你日日check住佢電話,佢都會有第二個,然後一個大話再一個大話,咁樣一齊有乜意思?但我覺得一世人流流長點都會有啲考驗同有魔鬼出現嘅!你俾多次機會你老公,俾多次機會你自己,千祈唔好覺得自己蠢,點解咁遲先發現,信任老公愛老公係冇錯㗎!希望你快啲走出呢個陰影,時間可以證明一切,你老公都好愛你,佢都盡力修補呢個關係,俾啲信心佢啦!

男爵府

覺得呢個感覺會啖,但要時間,
諗其他野,返教會,去旅行,學下野,

複式洋房

本人認為, 人又點會冇做錯嘢呢? 如果你愛佢畀次機會佢, 畢竟甘多年夫妻 ,17年嘅時間唔係短嘅 ,你哋亦都唔係相睇先結婚 ,同佢好好地傾清楚, 叫佢畀個承諾你,最後一個機會 ,但如果你真係放得低, 就要忘記,真心畀機會佢, 唔好成日話佢, 裝佢啲嘢, 明白你內心係唔舒服嘅 我都係個女人,如果你真係覺得佢對你唔好嘅 ,咁就分手啦,但係佢平時都對你好好㗎 ,人又點會冇錯呀? 畀次機會佢啦 , 也畀次機會自己, 同埋係愛嘅話, 好好珍惜眼前人,忘記過去

首頁

尾頁

跳至