自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

嘩!妳嘅人生真係曲折離奇同埋癲沛流離,以為劇集先有咁慘嘅事情發生,估唔到真係有㗎

樓主加油,唔好放棄自己,黑到盡頭就有光明。

珍珠宮

回覆樓主:

明白你,我都有同感,共勉

珍珠宮

回覆樓主:

我有個朋友都好慘,小時父母分開,但無離婚,直到現在都為錢而成日嘈,傷人,破壞,居無定所,大左識左個原來精神有問題嘅男人,之後個男人仲出軌,有2個小朋友,自閉症過渡活躍症,難教,40歲病痛開始多 所以做人不如事十常八九,明白有些人特別多不幸,但我哋又控制唔到太多,無奈

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

祝福樓主,雨過後一定會天晴,加油

子爵府

人生既野.. 可以點..
一命二運三風水.. 條路難行就揾多D野做令自己忙D無時間去諗咁多

振作! 振作! 振作

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

有攞責嘅父母的確令你難受,考慮唔好再做網購了,有d位你唔清楚,瀨完一次又一次真係影響心裡,安份打份工算!我自細覺得無人有責任令自己開心,開唔開心係自己主導!希望你明天會更好!

男爵府

萌貓 發表於 19-4-6 02:38
嘩!妳嘅人生真係曲折離奇同埋癲沛流離,以為劇集先有咁慘嘅事情發生,估唔到真係有㗎

樓 ...

睇到你的經歷都知道你好難受,黑暗之後好快就黎明,樓主加油!祝福你
與智者為伍 與善者同行

珍珠宮

月野喵 發表於 19-4-6 01:48
到最近我仲有經營網店既,有一日係公司食完lunch再去附近交收時原來係衛生署放蛇,本人無知,完全唔知道日 ...

其實唔止你,做物流嘅都唔知龍角糖同膏貼受管制,係早幾年電商業務愈來愈興旺,做過多類貨物先知道。
樓主,有時人生就係咁,不過諗返轉頭 ,人生幾風光或幾坎坷都好 ,到盡頭時大家都一样,最緊要得好死,所以末到拜拜個日,都不能對人生下定論。
樓主做過盡責嘅人,放開心情,走過這一生就是了,可能有奇蹟都唔出奇

複式洋房

sako 發表於 19-4-6 02:19
容我總括下,
你廿幾歲,冇屋企,有個對你幾好既男友一齊住,有個上司好PK,皮膚出左少少問題,網店賣嘢又 ...

借哂啲積蓄比佢喇,當你冇既時候會慫恿你左借右借。皮膚問題其實唔係少少咁簡單,係令我健康狀況下跌,成日呢度唔舒服果度唔舒服,我只係想要一個正正常常既人生

琥珀宮

月野喵 發表於 19-4-6 00:44
廿幾年黎都冇好過,覺得自己好冇用,遇到好多挫折,行錯好多既路,近排情況越來越差,每日都有諗唔開既念頭 ...

既然男友對你好,生活算有保障(當佢肯照顧你),不如安份打份工,不要再做網上生意,免惹官非。

工可以繼續揾,肯揾應該始終會轉到更好的。

父母就不要再借錢了,做人也要為自己,必要時,暫時不再聯絡也不是壞事!

未有信心可以改善生活,健康及心理質素前,不要考慮生小朋友,令自己經濟及心理負擔更大。

慢慢一步步,希望改變,令你生活越來越好

珍珠宮

回覆樓主:

聽落都慘
但正面d諗
身體仍然健康
父母個邊
自己都搞唔掂
不如叫佢地申請破產再拎老綜
再欠人錢係佢地既事

複式洋房

hellomiki 發表於 19-4-6 02:49
我有個朋友都好慘,小時父母分開,但無離婚,直到現在都為錢而成日嘈,傷人,破壞,居無定所,大左識左個原 ...

我就好少少,知道有啲乜可以做有啲乜唔可以做,因為做錯左冇人會幫到自己,雖則現在只係三十都未到,但都捱左十幾年,已經發生左好多事,真係唔知可以點走落去

複式洋房

waic 發表於 19-4-6 08:18
其實唔止你,做物流嘅都唔知龍角糖同膏貼受管制,係早幾年電商業務愈來愈興旺,做過多類貨物先知道。
樓主 ...

我都好想有奇蹟,自問捱左咁多年都只係想自己好過啲,未到絕路都唔會做任何傻事,只係覺得自己好失敗,心情好差,平時已經係為生存而唔係為生活,對身邊既事物都提唔起勁,冇自己既興趣
我亦都明白大把人情況仲差過自己,但身邊朋友都過得好時難免唔會同人地比較落去,我自己都控制唔到呢啲諗法,成日會諗點解我要受呢啲苦
龍角散反而知道,因為之前有報導過,上網搵一搵就有資料

複式洋房

木土土 發表於 19-4-6 08:23

既然男友對你好,生活算有保障(當佢肯照顧你),不如安份打 ...

唯一好既就係而家既男朋友對我好,但有時會諗萬一..佢同我分左手之後我都唔知可以點算,冇人冇物,希望唔會有呢一日發生

珍珠宮

回覆 月野喵 的帖子

樓主,不如你的起心肝,同呢D所謂父母斷絶來往啦,換電話號碼。好多時心情係影響身體健康的,有D人係你的負累來討債的,你咩都還晒了,先想辦法遠離佢地,心情自然會好些㗎!

複式洋房

Siuchoi 發表於 19-4-6 08:53
回覆 月野喵 的帖子

樓主,不如你的起心肝,同呢D所謂父母斷絶來往啦,換電話號碼。好多時心情係影響身體 ...

其實真係好難,你話佢地係咪真係好衰,又唔係,只係佢地冇盡到父母責任去照顧我地,最慘係本身感情唔差,佢地冇話惡言相向,所以幫又唔係唔幫又唔係。

男爵府

回覆樓主:

樓主其實你好後生又知性上進,我以個人悲痛困苦體驗去鼓勵及告訴你: 只要咬實牙根、放棄、繼續積極,係可以否極泰來、對抗惡運

你有宗教信念嗎?even我當時也沒有信教,但我知道有神扶了我一把
首要,心善、心堅
第二,自求多福、珍惜眼前人
第三,自己生活有困難,不要再借錢給父母,無奈就叫佢哋拎綜援(自己諗掂佢)
第四,皮膚敏感也是免疫系統症之一,壓力大也會減低抗體(免疫)

相信你會戰勝厄運,愈來愈好,好運會走近你
先要心善、堅強!加油!
人有善念,天必佑之,福祿隨之,眾神衛之,眾邪遠之,眾人成之

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

回覆 月野喵 的帖子

樓主,言語間,覺得你係重情義既人,但亦都因為你父母亦睇得出你呢個優點,所以不斷向你苛索,唔係叫你唔好孝順佢哋,但你都要攞一個平衡啦,錢你就以後唔好再借比佢哋啦,佢哋一問你借,一定會有好多理由,無論點,你都要硬起心腸,話自己生活都有困難,仲想問返佢哋借。
只要你自己身邊儲到個錢,你便開始會有安全感,心情亦都會慢慢平復,身體亦都會慢慢康復。

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 月野喵 的帖子

我建議你1,唔好再借錢俾你父母! 2,轉工! 3,唔好再做賣貨啦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至