自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

由check到有肌腺症大約一年了,一直睇中醫去調理,初頭有明顯改善,但近這兩個月,經期時條腰痛扯到落大脾都好辛苦,好惨呀,各位姊妹有冇可以改善肌腺症經痛的方法

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔識,幫推
希望可根治,儘快康復,送上祝福!

男爵府

waiha48 發表於 19-4-8 00:30
由check到有肌腺症大約一年了,一直睇中醫去調理,初頭有明顯改善,但近這兩個月,經期時條腰痛扯到落大脾 ...

點解唔睇西醫既? 其實我都有你呢個症加子宮內膜異位症 我很清楚這個痛苦 說真的一定要食止痛藥先減輕痛楚 另外我每日食一粒visanne控制病情 我自己不想睇中醫 因為中藥太多方面 例如有些荷爾蒙我們不能攝取 當然這是我的睇法 希望大家共勉之

複式洋房

津津媽媽 發表於 19-4-8 00:49
點解唔睇西醫既? 其實我都有你呢個症加子宮內膜異位症 我很清楚這個痛苦 說真的一定要食止痛藥先減輕痛楚 ...

一個西醫叫我做手術切子宮,另一個叫我食避孕藥,怕有副作用,所以最後決定睇中醫試下,初頭有改善,但近這兩個月好辛苦,其實每個月我都加止痛藥食,想問visanne係咩黎架

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔識, 幫推

男爵府

waiha48 發表於 19-4-8 00:56
一個西醫叫我做手術切子宮,另一個叫我食避孕藥,怕有副作用,所以最後決定睇中醫試下,初頭有改善,但近 ...

https://dryen.pixnet.net/blog/post/47439168-子宮內膜異位症口服藥物新選擇-visanne(dienoge

男爵府

回覆樓主:

我都有,之前都有睇中醫, 其實都要食西藥先得。 之前食避孕丸, 跟住年紀漸大會影響血壓, 醫生開單一hormone。 我唔覺有咩副作用, 我建議你試左先,食一排再決定。

伯爵府

2024勳章

複式洋房

津津媽媽 發表於 19-4-8 16:54
https://dryen.pixnet.net/blog/post/47439168-子宮內膜異位症口服藥物新選擇-visanne(dienoge
...

這種藥係咪睇婦科醫生就可以,因為我已經40幾歲,初頭冧住睇中醫,捱到收經就無事,所以無留意其他藥,每月只食必利痛止痛,你食左有冇咩不適

複式洋房

sambb 發表於 19-4-8 16:59
我都有,之前都有睇中醫, 其實都要食西藥先得。 之前食避孕丸, 跟住年紀漸大會影響血壓, 醫生開單一horm ...

你食邊種避孕丸,其實避孕丸同單一hormone 有咩分別

男爵府

waiha48 發表於 19-4-8 17:49
你食邊種避孕丸,其實避孕丸同單一hormone 有咩分別

我都唔係好識, 兩者都有醫生開既, 第一種係一般市面買, 其實我近幾個月轉藥未穩定, 血崩入左急症, 醫生轉左話可以食到收經, 唔影響血壓。

你都係睇婦科問下醫生好啲。

男爵府

waiha48 發表於 19-4-8 00:30
由check到有肌腺症大約一年了,一直睇中醫去調理,初頭有明顯改善,但近這兩個月,經期時條腰痛扯到落大脾 ...

我之前body check 時都話過我有腺肌症 , 不過,我自己生完bb 後,經痛就冇晒, 只係得返每次黎m 第一天會腰痛, 以前未生前, 經痛好勵害, 痛到想死同暈,阿媽就會煲偏方, 薑,蔥白,紅糖煲水, 然後再加胡椒粉, 雖然難飲, 但飲完真係唔痛。飲完後係一股暖流係肚到, 好舒服(emoji)!

男爵府

waiha48 發表於 19-4-8 17:46
這種藥係咪睇婦科醫生就可以,因為我已經40幾歲,初頭冧住睇中醫,捱到收經就無事,所以無留意其他藥,每 ...

我同你一樣 40幾啦 我都唔想做手術 食左呢個藥已經超過1年了 暫時可以 有時候都會痛 叫做幫到啲囉! 因為我地呢個病係無法根治 除左做手術

複式洋房

我都係有腺肌症+子宮內膜異位,之前每個月都痛到生仔咁,醫生都係開咗Visanne 舒怡惠比我,食咗一段時間終於過返唔再咁M痛嘅生活 好彩醫生話可以長食,總算搵到個解決方法

複式洋房

Zoelam520 發表於 19-4-8 19:41
我都係有腺肌症+子宮內膜異位,之前每個月都痛到生仔咁,醫生都係開咗Visanne 舒怡惠比我,食咗一段時間終 ...

食左有冇不適?要食幾耐先冇m痛?经期會唔會好亂

禁止訪問

複式洋房

waiha48 發表於 19-4-8 20:53
食左有冇不適?要食幾耐先冇m痛?经期會唔會好亂

兩三個月左右明顯無咁痛啦,初頭經期會亂呀,日日黎少少,要日日用護墊,醫生話正常反應喎,好在有堅持食落去而家過返正常生活,而家m少左好多,又可以做返運動

首頁

尾頁

跳至