跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請教一下各位JM,可否分享一下你哋B表到期嘅時候幾耐到收到welcome letter? 有冇JM係從郵寄方式拎到welcome letter ?
另外有冇JM 知道點樣可以加番個email落去?

因為我B表日期到左成半年都收到welcome letter, 從JM 口中才先知道原來可以遞文件上去,又浪費左半年時間

大宅

回覆 ushei 的帖子

Hi, 我系A表到期,過幾日後就受到welcome letter啦。宜家冇咩頭緒,睇緊要點樣做

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Fenny2014 發表於 19-6-19 13:27
回覆 ushei 的帖子

Hi, 我系A表到期,過幾日後就受到welcome letter啦。宜家冇咩頭緒,睇緊要點樣做:funny ...

請問welcome letter 係咪即係第一封信,叫你去body check, 整良民證嗰封信,到交齊文件,又要再等interview?

真心賜教

大宅

feclagnes 發表於 19-7-2 16:00
請問welcome letter 係咪即係第一封信,叫你去body check, 整良民證嗰封信,到交齊文件,又要再等intervie ...

唔係呀,welcome letter係叫你交錢做IVP呀,佢有list 某D文件要交嘅,但我唔sure係咪要交完錢先開始整?body check,良民證果D應該係臨interview時先要做?

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Fenny2014 發表於 19-7-2 18:20
唔係呀,welcome letter係叫你交錢做IVP呀,佢有list 某D文件要交嘅,但我唔sure係咪要交完錢先開始整?bo ...

原來係咁,謝謝您回覆,再請問,咁即係收到welcome letter,交完文件,交埋錢,重要等信要求body check 同良民證,交齊又要等interview, 咁攪法,即係收到welcome letter 仲要預多起碼半年時間先可以移民,我推斷啱嗎?

複式洋房

我係F1, PD:Sep’2011 已經A表到左我。 但已經半年,我的美國屋企人還未收到welcome letter. 是不是要繼續等. 但各位都好快收到信.

複式洋房

回覆 feclagnes 的帖子

1.收到信說可以登入網站2.叫美國親友幫手入去網上交錢
3.網上填表和準備文件upload(最後申請良民證)
填表請小心,不懂填可以去油麻地找國際移民組織香港辦事處尋求協助。(幫手填是要收費的)
4.美國親人填擔保i864, 擔保人家屬填i864A
5.等interview(可這時做驗身打針)
6.見完領事無幾耐就可以飛

伯爵府

Eiffel2010 發表於 19-7-3 18:59
回覆 feclagnes 的帖子

1.收到信說可以登入網站2.叫美國親友幫手入去網上交錢

好詳細感激

最後,可否請教你多一條問題,由收到welcome letter到隨時飛,大概要幾多時間?

大宅

feclagnes 發表於 19-7-2 19:33
原來係咁,謝謝您回覆,再請問,咁即係收到welcome letter,交完文件,交埋錢,重要等信要求body check 同 ...

係呀,差唔多啦,body check後半年內要land,因body check結果有效期得半年

伯爵府

Fenny2014 發表於 19-7-3 19:49
係呀,差唔多啦,body check後半年內要land,因body check結果有效期得半年

原來如此,謝謝各位jm

首頁

尾頁

跳至