論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-4-14 21:01
自問屋企算好做, 兩大一小, 大人返工小朋友返小學, 主要做清潔煮食同接送小朋友, 有獨立房俾工人。 age ...

工人唔中意湊小學生的。
佢地中意6歲以下既小朋友, 貪佢地夠豬, 唔識打小報告。7歲或以上, 見到工人日夜講電話唔煮飯比佢食, 唔做清潔, 或打佢。實上報比亞媽知。
或者你向好既方向諗, 不肯來你家做的, 一定是打算長期偷懶的工人。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 06:17
係, 本身想搵印, 但完全冇貨。

吓。唔係掛? 定係有經驗果啲無貨?

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 06:24
本地可能嫌唔夠筍。 兩個工人都問我人工幾好。 我心諗, 咁少人又唔多野做仲想我出5−6K?
...

其實真係要慢慢搵, 想收5-6K + 無野做既工人... 請了你也頭大。
亦有可能 in 時佢地 feel 到呢個 mam 好醒目, 問啲問題好 on point, 應該做你份工不能得過且過。 佢地中意啲 mam 豬啲既, 好蝦啲。

男爵府

csysimon 發表於 19-4-15 08:06
年頭in左幾個完約印
個個要求加500
問佢唔做原因

真係有咁多人出到5-6千?
我身邊啲朋友都係 basic salary 咋。
佢地吹得就吹, 有冇 evidence? 有冇比你睇之前張 contract? 同埋有冇得打比佢前僱主問工作表現?

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 10:17
回覆 csysimon 的帖子

見過D 工人biodata, reason for leaving is "lack of food". 今時今日真係會有呢D ...

"Lack of food" .
其實係我地香港人食開既平民野, 排骨蛋菜之類, 唔啱佢地食。
啲菲要食得好, 雞, 牛肉, seafood, 有機菜。可能你會諗, 唔係喎我有買急涷雞扒/雞亦比佢。Sorry, 比 frozen meat 佢都會嚴你 cheap cheap, 要新鮮雞, 新鮮 beef, 新鮮海鮮。否則你就係 treat her not well, did not respect her.

佢不是 lack of food, 而係 lack of premium food.

請個工人番黎, 佢搵果4千幾, 對食物要求/眼角仲高過你, 我問你點頂?

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-4-15 11:56
Agent hold起晒D工人, 留番D垃圾推比人。

你問吓隔離左右D印, 想請, 有人來見架。 但亦好壞唔知。

Agent hold 起啲工人做乜? 等過年嗎?

男爵府

csysimon 發表於 19-4-15 13:57
雞翼打針位
唔食

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18276890

呢個 post #17 同你姐姐好似。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 15:56
其實嫌棄我果d, 係咪想月入8千,冇小朋友, sir mum 都唔響屋企?咁仲請佢嚟把鬼
...

有架。
幫啲 expat 做家務, 入公司數, 人工高, 外宿, 日頭家中沒人, 只係簡單煮食一人份量 dinner 意粉。但邊有咁多expat 請工人丫, 仲有, 除左呢個版, 我都有睇 geoexpat 個版, 最近啲菲, 連鬼佬都頂佢地唔順。

男爵府

無處不在 發表於 19-4-15 16:31
我之前急住請工人,見4個完約,4個都要求自己一間房

要私家房都算了。
最怕以下呢啲: 不可限制佢玩電話, 要6000蚊人工, 要食指定牌子jam, 要僱主"respect"佢 (即係要當佢神咁拜), 怕晒怕熱怕涷怕蚊咬, 未上工已要求下午最少一小時休息時間。

叫佢番鄉下吧啦。

男爵府

Thelittlepingu 發表於 19-4-15 15:37
係, 都急唔嚟。

之前我都請過印, 一日拜幾次神。 但我又無所謂。

拜神 vs 黑面。
i choose 神

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-4-15 19:01
咁好工, 但收尾被炒, 唔知乜事。 但無得屈, 律師, 唔怕佢屈。

可能諸事八卦得滯, 做唔應該做嘅野。

律師家應該有錢, 工人日日在家得閒無事, 日日諗緊幾時拎番一兩件物件去檔。心諗 sir 咁忙, 少咁一兩隻名表應該唔覺。又或者襯 sir 不在家叫三五知已上來 party, 結果比 sir 撞到正。
又或者想升做港太色誘 sir (豬扒嗎?), sir 嚇到即炒。
總之啲菲就係犯賤

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-4-15 20:59
應該唔係, 拉是非, 無中生有。 撈飯貓都唔食, 係男人都走頭。

講是非可以講到比人炒, 佢都勁啦。

男爵府

Dollmoma 發表於 19-4-27 17:43
我之前見左過菲幾巴閉,話要個個星期食海鮮,包括蟹,仲要預多d俾佢星期日帶返church同朋友分享 ...

佢 in 時同你講好過黎到先嚴你比佢 not enough food (其實係指 food not good enough)。
佢地究竟知唔知係香港食海鮮係好貴的?

男爵府

readymama 發表於 19-5-2 00:00
佢地揾到d cwb 或happy valley 既住家工,閑閑地收$8,000 個月,又有成間屋咁大既工人屋俾佢地住,唔會對沙 ...

打闊太工唔容易哦。
比得8000, 你估佢可唔可以黑面駁咀玩電話私自外出?
但班友唔識感恩, 收8000, 好可能以為自已好掂, 黑僱主面, 有錢人點解要受你氣? 一腳申你出門口啦。

首頁

尾頁

跳至