論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

"勞資雙方對於索償及賠償金額有意見,其中在休息日補薪方面,Allas指其僱主要求她於周日早上外出放狗後才可以放假,亦需在晚上8、9點回到家中,為剛完成家庭聚會的僱主打理家務,故要求賠償有薪假期,但裁判官指「很多家傭都是這樣」,結果僱主願意就此項目賠一半。"

患癌遭炒入稟勞審處索償 菲傭獲賠3萬04月15日(一)
21:54更新09:44建立

東網電視
更多新聞短片

菲傭Allas(左一藍衫)向僱主Jamil Bushra(圖右)追討欠薪等賠償。(黎忞攝)

在港工作的菲傭Baby Jane Allas今年2月確診子宮頸癌第三期後,遭巴基斯坦裔僱主即時解僱,更令她無法在港接受公立醫院治療,Allas期後入稟勞資審裁處,案件今日(15日)開審,她原本申索8萬多港元,在扣除部分索償款項及雙方和解下,僅獲賠償3萬港元。她已向平等機會委員會求助,期望事件可鼓勵其他受無理對待的家傭「站出來」。

Allas今日在5歲女兒、胞妹Mary Anne、胞妹僱主Jessica及職工盟代表陪同下,於開庭前見記者,Allas的精神看來不錯,可簡單對答,她發言時一度感動落淚,感謝傳媒報道事件,及一直支持她的人,認為今次聆訊不止索償金錢損失,亦是為傭工爭取權益。

收留Allas的Jessica表示,Allas的案例可能在眾多家傭身上發生,一旦家傭患病就可能受僱主歧視而遭到解僱。她指Allas現時努力抗癌,每日仍需到醫院接受治療。

巴裔僱主Jamil Bushra稱懷孕未有現身,而其丈夫離港公幹,故派出其親友代表出席聆訊。該名親友指,他並非與Allas同住,但經常探望其僱主一家,認為僱傭雙方關係密切,僱主亦視她為家人,對於她患癌深表同情,但女僱主懷孕、僱主父親患病,才會無奈提出解僱,就Allas向他們提告感驚訝,而僱主提出賠償4萬港元。

今次Allas就代通知金、欠薪、疾病津貼、有薪假期、有薪年假、機票、醫藥費及損失等作申索,涉款約84,061港元。裁判官就其中佔款最多,約6萬多港元的「損失」部分有疑問,該項包含被解僱後未能工作的賠償,以及因居住環境欠佳及精神賠償等,Allas最終願意扣除一項,而另一項則待由她透過平機會索償。

勞資雙方對於索償及賠償金額有意見,其中在休息日補薪方面,Allas指其僱主要求她於周日早上外出放狗後才可以放假,亦需在晚上8、9點回到家中,為剛完成家庭聚會的僱主打理家務,故要求賠償有薪假期,但裁判官指「很多家傭都是這樣」,結果僱主願意就此項目賠一半。

最終雙方達成共識,僱主願意賠償3萬港元,最遲在今日提交款項。獲賠款項最終不及預期多,Allas在庭外表示對結果不太滿意,對僱主未有現身亦感失望,期望稍後透過平機會控告僱主歧視,到區域法院申索。

資料顯示,Allas的的僱主Jamil Bushra曾於07年代表巴基斯坦參加選美比賽,其父Syed Jamil Raghbi的父親為香港穆斯林聯會前主席,2016年獲頒行政長官社區服務獎狀。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

僱主封解僱信講工人外宿/失聯

男爵府

Poyau 發表於 19-4-16 02:23
僱主封解僱信講工人外宿/失聯

可能玩失蹤之前入醫院果日已被警生告知可能有 cancer, 所以立即玩失蹤, 等僱主無法係報告出之前解僱佢。
其實一早已經佈好個局去告僱主。
我估佢除知左有病之後, 做左好多野博炒..

wcpcelia    發表於 19-4-16 10:36

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

原本籌65萬 夠數就加到100萬 依家有90萬

https://gogetfunding.com/fired-for-having-cancer-urgent-cancer-care-for-baby-jane-allas/

男爵府

Poyau 發表於 19-4-16 09:26
原本籌65萬 夠數就加到100萬 依家有90萬

https://gogetfunding.com/fi ...

已經有咁多錢仲去告個僱主?
佢唔體諒下個僱主大肚, 阿爸有病? 佢係人, 人地就唔係人?
佢咁做, 好難唔令人覺得佢貪得無厭。
其實最後都係為左貪錢。

寶石宮

2023年兔年勳章

Solarflare 發表於 19-4-16 10:05

可能要問吓眾籌發起人同佢朋友

http://www.hkfamiliesconnect.com/

別墅

PonyMom 發表於 19-4-15 22:51
"勞資雙方對於索償及賠償金額有意見,其中在休息日補薪方面,Allas指其僱主要求她於周日早上外出放狗後才可 ...

菲傭Allas患癌後被炒 向前僱主成功追3萬元 盼獲好心人聘請留港
https://www.hk01.com/article/318145

大宅

最關心BB問題熱投勳章

Solarflare 發表於 19-4-16 10:05

咁都得...香港雇主真係慘...
有病黎到香港,有政府醫院醫病,可以告雇主,籌大筆錢...傳到菲國...政府真係想鼓勵多啲醫病菲黎?
這是什麼世界

別墅

kidslover234 發表於 19-4-16 10:59
菲傭Allas患癌後被炒 向前僱主成功追3萬元 盼獲好心人聘請留港
https://www.hk01.com/article/318145
...

見議她妹妹的僱主請佢

大宅

最關心BB問題熱投勳章

正常人自己唔好彩有重病,都知道自己做唔到野就應該拿拿聲辭職返家鄉醫病養返好身體先啦,唔會唔好意思拖累到別人嗎?要賴c唔走當正自己係香港人要用香港醫療福利,仲要告個僱主,咬住唔放...佢地真係覺得雇主一簽左佢返黎,就係欠左佢咁。
簽佢黎做嘢咋喎,做唔到嘢就離職都好合理啫,香港政府既外傭法應該仿效新加坡保障返香港人!

侯爵府

koala_ys 發表於 19-4-16 11:13
正常人自己唔好彩有重病,都知道自己做唔到野就應該拿拿聲辭職返家鄉醫病養返好身體先啦,唔會唔好意思拖累 ...

香港醫學科技好過菲咁多,佢地點捨得走

子爵府

已經眾籌到超過90萬,僱主也同意賠3萬,仍然唔肯收手唔肯放過僱主,仲話要繼續告! ! ?除左用貪心同埋報復心來形容,我唔知道仲可以點形容。有體諒過僱主大肚6月就要生嗎?自己僱傭期間突然消失唔工作有反省嗎?報導話仲裁中間個官都聽得不耐煩要打斷個工人,仲引致其他旁聽工人對裁判官不滿要離場抗議,可見個工人多麼咄咄迫人!

大宅

最關心BB問題熱投勳章

PonyMom 發表於 19-4-16 13:09
已經眾籌到超過90萬,僱主也同意賠3萬,仍然唔肯收手唔肯放過僱主,仲話要繼續告! ! ?除左用貪心同埋報 ...

真係好恐怖,貪心到呢

男爵府

kidslover234 發表於 19-4-16 10:59
...

仲想有人聘請佢???
前僱主已經比佢告到要賠錢, 佢仲嚴錢少, 要去平基會繼續告, 佢覺得仲有人敢做佢僱主?
好心佢見好就收, 回鄉醫病吧啦。

別墅

PonyMom 發表於 19-4-16 13:09
已經眾籌到超過90萬,僱主也同意賠3萬,仍然唔肯收手唔肯放過僱主,仲話要繼續告! ! ?除左用貪心同埋報 ...

而且還無恥地要求香港僱主請佢做嘢,繼續享用香港福醫療福利,如果無人請,佢的醫藥費會費好多,幫她的妹妹僱主為什麼不請她呢?

珊瑚宮

收了近百萬捐款繼續長期在政府醫。吾走
袋袋平安
玩具萬歲!

男爵府

回覆 kidslover234 的帖子

1) 最攪笑喺個「幫手」佢個姐定妹的美國籍僱主,這僱主一定未受過姐姐的咀臉。香港人未必會幫。2)攪到咁大鑊,你估仲有人會請佢。佢姐妹的僱主咁好心,不如她請佢。

男爵府

fitfish 發表於 19-4-16 20:24
袋袋平安

係喎, 啲人 donate 咁多錢比佢, 係因為佢話比人炒, 無得免費係政府醫。
咁如果有人請佢, 即係有得免費醫啦, 咁佢係咪會嘔番晒啲錢出來

子爵府

koala_ys 發表於 19-4-16 11:13
正常人自己唔好彩有重病,都知道自己做唔到野就應該拿拿聲辭職返家鄉醫病養返好身體先啦,唔會唔好意思拖累 ...

同意!搞到D僱主開善堂咁,大佬呀!好多都係小家庭咋!

子爵府

fitfish 發表於 19-4-16 20:24
袋袋平安

直頭可以退休買大屋啦!

首頁

尾頁

跳至