家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

catcat@cat 發表於 19-5-10 18:03
好彩你話我聽, 如果唔係我信咗佢慢慢搞唔使急咁就真係大咗一歳喇!等我再迫吓佢早啲幫我搞先, 唔該晒你呀! ...

我老公同你一樣係12月,我哋上星期簽,我睇返佢係計佢而家的年齡,即係今年未生日的年齡,我已同佢交咗保費啦!

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

Mei 發表於 19-5-10 18:26
我老公同你一樣係12月,我哋上星期簽,我睇返佢係計佢而家的年齡,即係今年未生日的年齡,我已同佢交咗保 ...
咁由你話佢聽要轉, 到佢做好晒文件計好晒保費攞俾你簽, 要幾耐呀?

男爵府

好媽媽勳章

catcat@cat 發表於 19-5-10 18:29
咁由你話佢聽要轉, 到佢做好晒文件計好晒保費攞俾你簽, 要幾耐呀?

其實我無同佢講要轉,係4月中佢自己主動搵我,話政府推出自願醫保,佢責任上要講比我知,咁佢問我幾時得,跟住我約左佢4月底,咁個日見佢已經齊晒所有野,佢解完之後我就攞返屋企考慮,上星期決定咪開支票同簽晒所有野。所以基本上佢4月中搵我就已經有齊所有野,佢話就我邊日都可以,我最初話第二日佢都無問題,不過都後尾我有事才約佢4月底。

伯爵府

Mei 發表於 19-5-10 20:46

其實我無同佢講要轉,係4月中佢自己主動搵我,話政府推出自願醫 ...

佢話好複雜,唔係計簽嗰日喎,係要睇埋保單周年日,要整數一年年/一個個月,唔係你3號簽新單就3號生效,所以最好喺周年日轉喎,咁新保單都會跟返舊保單周年日,但如果中途轉就會下一個月嘅同一日先生效,即如果你保單周年係12月10號,而你喺4月3號話轉,咁保單就會在5月10號生效,而唔係4月3日或者5月3日…

總之依家已經遲咗!!!!! 咁… 我可以轉 agent 喇,反正冇嘢要急

男爵府

好媽媽勳章

catcat@cat 發表於 19-5-10 23:54
佢話好複雜,唔係計簽嗰日喎,係要睇埋保單周年日,要整數一年年/一個個月,唔係你3號簽新單就3號生效,所 ...

咁複雜?咁我又無聽到我agent咁講喎!既然係咁,佢就早少少自己搵你啦!學我個agent 話齋,呢個係佢哋既責任麻

伯爵府

Mei 發表於 19-5-11 06:31
咁複雜?咁我又無聽到我agent咁講喎!既然係咁,佢就早少少自己搵你啦!學我個agent 話齋,呢個係佢哋既責 ...

佢嘅解釋係,自願醫保差一年啲保費差好少,安康嗰邊遲啲退保又多啲錢退,一加一減未必有損失喎,叫我唔使緊張,佢得閑再幫我計吓喎

大宅

catcat@cat 發表於 19-4-17 15:38
係四五年前嘅事, 嗰時宏利 offer 可以唔使核保轉去新計劃, 叫「守護一生」醫療保障, 但新計劃會每大一歳就 ...

我想問吓大家意見:
A. 守護一生 (保額每年無上限), claim 係以每項病症計算.
B. 自願醫保 (每年上張55萬), 無限claim的次數

A/B 兩個計劃都係終身續保, 而扣稅后, 保費也相約, 應怎選擇.

洋房

回覆 catcat@cat 的帖子

我之前由安康轉守護一生,啱啱再轉左自願醫保。因為轉換有9折同埋有2年冇claim過,所以仲冇埋健康獎賞,所以保費又唔係好大分別,3百幾蚊一個月。我個人係傾向轉,因為本身都唔係一年會入幾次院嘅人,所以以每年計算保額我覺得都ok,又可以用步數扣減保費,每年保費都可以有折,咁就算加價,都仲可以折一折。

洋房

回覆 Washibi 的帖子

我buy自願醫保,佢有8皮嘢癌症治療,仲有5皮洗腎,對於長期病患應該係比較好

伯爵府

Treesan 發表於 19-6-15 21:51
回覆 catcat@cat 的帖子

我之前由安康轉守護一生,啱啱再轉左自願醫保。因為轉換有9折同埋有2年冇claim過 ...

我終於約到 agent 出嚟,自願醫保係有嘢好咗,但都有嘢少咗,其實安康真係幾好架,好似安康同一個病 claim 完過咗90日後再入院,如果中間冇再就尼個病睇過位何醫生就可以再 claim,自願醫保就如果今年 claim 過咗上限就要等下個年度先可以再 claim,另外照 MRI 同 CT嗰啲,安康入院照就陪得晒,自願醫保就住唔住院照都要自己俾30%…

不過我都會轉,因為太多人轉走個變得 pool 太細,冇得唔轉

別墅

catcat@cat 發表於 19-6-15 23:43
我終於約到 agent 出嚟,自願醫保係有嘢好咗,但都有嘢少咗,其實安康真係幾好架,好似安康同一個病 claim ...

我都係守護,但剛search 到舊post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14520120
有例字70 歳保費好貴

伯爵府

tommykcwong81 發表於 19-6-16 03:19
我都係守護,但剛search 到舊post
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14520120 ...

之前我冇轉到守護所以冇比較守護同自願醫保,但其實自願醫保七十歲後都唔平架,不過希望佢年年收新客個 pool 大啲,唔使加咁多

轉走係因為安康個 pool 太細一定加好多仲要年年加,冇得唔走

男爵府

想問有冇人由守護一生醫轉左自願醫保?

大宅

我又係咁上下case,本身都有買宏利嘅傳統保險,個agent最近都叫我轉醫保,兩者之差距幾十蚊,其實我都唔知轉唔轉好,又唔知個agent有冇坤我。

別墅

ho6412 發表於 19-6-30 05:57
我又係咁上下case,本身都有買宏利嘅傳統保險,個agent最近都叫我轉醫保,兩者之差距幾十蚊,其實我都唔知 ...

講真agent 自己都未必知邊個低。agent = sales = 跑數(emoji)(emoji)

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至