懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日去完政府醫院產檢 醫生都話呀b過大 有機會要催生 等聽日去照完超聲波再下判決 (之前睇私家都已經話呀b比正常大兩週)宜家36週,有機會早1,2星期催生 好緊張 好期待 但又超級無敵驚 有媽媽可以分享下催生感覺同過程嘛?有個心理準備都好

大宅

回覆 gigiwww 的帖子

我係40+1 催生我情況係首先入院駁機check bb心跳及胎動約半小時
之後插左支唔記得咩針係手 再打埋抗生素 因為我有b鏈 再之後醫生黎check宮頸
醫生話我宮頸放到2隻手指 可以人工穿水
咁叫我先換衫落產房 打電話叫老公陪產
換好去產房 醫生入黎人工穿水 又吊左子宮收縮藥 份量會慢慢睇情況加多
之後我request打冇痛 打完冇咩野 但下陰痛同想屙出黎感覺愈來愈強 無痛係止唔到下陰痛同想屙既感覺 打無痛果時姑娘都係咁講只可以止子宮收縮(所以我唔明點解d人話打左冇痛會冇push出黎既感覺 要聽助產侍咐吩 但打左我都有意識幾時push @@”)
所以我其實肚果度冇痛過 最辛苦keep住要屙 所以聞笑氣頂一頂 去到4-5小時check度數 10度全開
打左無痛 要隔2個數先生得 但醫生隔左半小時比我試push push左幾分鐘呀仔心跳下降 咁最後要吸呀仔個頭出黎就出左世了
我這是我的催生分享 :) 你加油!

大宅

回覆 happysharingman 的帖子

你個分享好好呀 好詳細 但你過程feel唔feel到痛呀?因為我見你又打止痛針又吸笑氣 我聽人講話打無痛 係只可以止到之前陣痛既感覺 但之前臨生前兩三個鐘都係會勁痛

大宅

gigiwww 發表於 19-4-23 23:47
回覆 happysharingman 的帖子

你個分享好好呀 好詳細 但你過程feel唔feel到痛呀?因為我見你又打止痛針又 ...

我都有打無痛催生既。
我係到生之前果一下先突然識大痛。
一大痛果下就生得。床都差d開唔切。

中間無打止痛針聞笑氣。

大宅

回覆 gigiwww 的帖子

我真係冇痛過 我吸笑氣因爲我好有屙屎feel佢唔比我屙 我忍到好辛苦 吸笑氣迷魂自己唔好屙咋 下陰都有陰陰痛 但好輕微

大宅

回覆 pkh0207 的帖子

我冇大痛呀⋯你係未停左藥所以生果刻大痛?
咁你下陰位有冇痛?因為冇痛只係for子宮收縮唔痛,咁push既感覺應該都有? 我隻腳本身feel到麻醉左右左腳,但右腳feel唔到麻醉,之後中途我按左一次加麻醉藥 但隻腳都冇麻醉感覺。有時我懷疑我個無痛係未真係無痛 好似同人地分享既唔同@@‘ 最少我可以感覺到要屙既感覺愈來愈強烈 由輕微想屙到忍唔住要爆喇

複式洋房

gigiwww 發表於 19-4-23 12:05
今日去完政府醫院產檢 醫生都話呀b過大 有機會要催生 等聽日去照完超聲波再下判決 (之前睇私家都已經話呀b ...

正常大2週就催生?我阿B頭大三週暫時都未叫我催生。我都唔明催生既定義係咩?

大宅

pennyyang 發表於 19-4-24 10:18
正常大2週就催生?我阿B頭大三週暫時都未叫我催生。我都唔明催生既定義係咩?
...

應該是 overall size, 不止睇頭圍大小

洋房

gigiwww 發表於 19-4-23 12:05
今日去完政府醫院產檢 醫生都話呀b過大 有機會要催生 等聽日去照完超聲波再下判決 (之前睇私家都已經話呀b ...

我係41w0 bb仲未有動靜就跟政府醫院安排預約入院催生

Part1~
10/4/2019 星期三 41w0
0800am
急症室登記,上C2產前房,磅重量血壓駁胎心機半小時,醫生評估宮頸成熟度,未軟化同只有1隻手指位
1030am 塞宮縮加駁胎心機2小時
1900pm 開始腰背痛 宮縮痛楚加劇
2000pm 沖涼洗定頭(可問姑娘借風筒)
2300pm 宮頸檢查仲係有厚度

洋房

HiyakoChan 發表於 19-4-24 12:26

我係41w0 bb仲未有動靜就跟政府醫院安排預約入院催生

Part2~
11/4/2019 星期四 41w1
0300am 宮頸檢查仲未達標
0900am 醫生巡房檢查宮頸已變短,可以直上產房吊藥催生
1000am 種豆,上產房 (call老公黎醫生可以陪同生產)
1030am 人工穿水
1100am 吊催生藥
1200nn 藥力開始發揮有規律陣痛
1230pm 要求打止痛針(有6小時作用)
1430pm 檢查已開2度
1630pm 檢查已開4~5度
1700pm 瘋狂急尿要求放尿跟住勁開始想屙
1750pm 左右試push唔成功bb心跳跌穿正常範圍
1800pm 醫生預備埋鉗同吸盤
1810pm 自己發力push就生左(陣痛8度),bb正式出世

我係qe生既,只要宮頸條件理想就可以落產房,咁老公就可以陪足全程

大宅

回覆 pennyyang 的帖子

因為我阿B磅數都重 34週6磅幾 今日36週去政府照 就話個肚好多肉 大左3週 都話好大機會催生 所以我諗住下次去私家 直接叫醫生不如寫紙比我去催生 等得政府都天黑

大宅

因為我阿B磅數都動 34週6磅幾 今日36週去政府照 就話個肚好多肉 大左3週 都話好大機會催生 所以我諗住下次去私家 直接叫醫生不如寫紙比我去催生 等得政府都天黑

大宅

回覆 HiyakoChan 的帖子

多謝你禁詳細呀咁你打完止痛 仲有無索笑氣呀?因為我見你話止痛藥效得6小時

複式洋房

gigiwww 發表於 19-4-24 23:10

因為我阿B磅數都動 34週6磅幾 今日36週去政府照 就話個肚好多肉 大左3週 都話好大 ...

我27號睇私家,我都想同醫生傾催生。我估第二胎催生應該會好快。

大宅

我都係催生,打無痛又真係一d都唔痛,急屎感覺都冇乜,所以最後要用吸盤幫手再痾左兩下,bb先出黎。大概搞左45分鐘

別墅

回覆樓主:

我既催生係慢長而痛苦,中午入院駁心跳機2個鐘,跟住塞藥,大約6點開始有規律咁痛,去到12點左右痛得好密,真係十級痛,但官頸未開,好似係官縮太密,醫生攞返塞藥出黎,送我去待產房,成晚都好痛,但都無開度數,最後第二晚醫生叫左去照超聲波,話催生失敗,要開刀生。

大宅

回覆 ChanChanAgnes 的帖子

痛完之後仲要開到真係好慘

大宅

回覆 siutongg 的帖子

好幸福呀,我就係好怕痛 所以都會想揀無痛

洋房

gigiwww 發表於 19-4-24 23:13

多謝你禁詳細呀咁你打完止痛 仲有無索笑氣呀?因為我見你話止痛藥效得6 ...

有呀,係去到真係要屙果刻先唔比你用笑氣架咋

大宅

好!我要準備下 因為我今日下午已經入左院準備催生 兩小前塞完藥 好緊張

首頁

尾頁

跳至