自由講場

跳至

首頁
56789...11

尾頁

琥珀宮

ymw9090 發表於 19-4-23 19:49
要注意在私家醫院走完人生路程,其遺體要放在私院的殮房,每日計,無記錯約要三千多元,而在公院,不收任 ...

其實阿嫲由公院去私院再去公院,最後走了,全程都係昏迷狀態,唔明佢地攪咁多野做咩,安安祥祥咁走唔得嘅,就係轉院再轉院,好無謂

用戶要求終止服務

洋洋 發表於 19-4-23 20:26
都話唔係安樂死咯!
正如最後階段,病人只需要舒服唔痛,你估政府嘅止痛藥/方法會唔會同私家一樣效果?
...

家父末期在公立醫院

我只求佢舒服唔痛,
嗎啡藥水係有,
但護士派藥不是派俾病人,是派俾張枱,
不止一次,幾乎日日,下午4點的藥,一直放到我晚上7點去仲係枱上,才知原來冇人協助,家父痛到晚餐都食唔到。想按鐘但個鐘每日去都見係掛牆上....

兩星期前留言想問一下醫生病情,要求可以有個家人和工人坐隔離,遞下水餵下藥都好,但已過兩星期都冇人回覆....我本著不想麻煩護士不敢日日問,結果係冇人會理你

以前我覺得政府私家都一樣,我依家明白,死都希望死得有尊嚴....

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

長期住私家醫院,燒銀紙咁,點捱得住呀

叫醫院轉介去療養院,跟手請個工人去照顧佢啦

侯爵府

回覆樓主:

明知重病有排醫,點會仲由政府轉私家,講真危急時政府真係比私家好,有錢都留返嚟買無津貼既藥和療程,想多些照顧既話,請個賓賓一到探病時即入去睇佢,夠鐘遲啲先走,唔到醫護趕都留係到,有時唔阻佢地都唔得閒理你。如果真係危險時甚至俾親人陪伴過夜,當然唔係成棚人係到,一個多數可以,當年係醫院見過有女兒係病房陪。

禁止訪問

公爵府

九暈畏 發表於 19-4-23 19:32
冇咁誇張麻。我女之前發燒,2000一日,blood test同快速測試另計,當然要其他儀器另計啦。
...

這麼平? 邊個醫院 ? 多年前有熟人因肺炎入聖保X醫院,共住左4天,平均每天一萬元正。

公爵府

Reminder 發表於 19-4-23 22:43
政府醫院好似有私家房,每天1,500全包,應該平過私家。

有錯請更正

包括手術費嗎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

cecelc 發表於 19-4-23 21:52
又新手又潛水,保險打手黎架 ?

一早已經覺得個舖有問題. 唔係保險打手就係政派打手.

如果係真, 99 真係慘, 病到就死至俾個新抱怪責冇兩手準備, 老公仲要冇咁大個頭戴咁大頂帽.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

starrymama 發表於 19-4-23 09:01
香港政府醫院點會比人每日8小時貼身照顧?
大陸政府醫院可能得吧?

睇下去到咩環境,先父當年係可以24小時,不過我無能力啦,食完早餐先去,會返屋企食晚飯同訓覺。但見有d 家屬真係輪更陪伴。

水晶宮

yoyojoma 發表於 19-4-23 14:54
話說我99就一路都有個重病,本身係訓屋企,但最近半年開始都住係政府醫院。
初初都還好,但病人多自然資源 ...

點解唔衡量吓大家負唔負擔到先轉私院?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

good_pig 發表於 19-4-23 08:42
以前果輩,邊興買保險
一樣有人大駛,或者餐餐清

我媽年代,錢都唔夠用,買乜鬼保險。

老爺奶奶本來有買,但幾十年前買落,大概十年前發現唔對路cut 晒(好多野都唔包)。

水晶宮

九暈畏 發表於 19-4-23 19:32
冇咁誇張麻。我女之前發燒,2000一日,blood test同快速測試另計,當然要其他儀器另計啦。
...

睇你用過啲咩同做過咩檢查,你個女$2000/日,唔代表第二啲人都係$2000/日,私家一嚿棉花、一塊紗布都要計錢,用多咗自然貴咗

侯爵府

洋洋 發表於 19-4-23 19:19
當然唔係安樂死啦!你未聽過咩?
私家醫生,係有d藥令佢冇知覺冇痛,不斷瞓覺,唔刺激佢,好快就會走,亦 ...

當年我老豆就係咁,佢臨走前一個月轉入私家,佢唔想痛,叫醫生d藥愈打愈重,最後幾日係昏迷一路訓到走。
私家真係燒錢,我老豆早幾年走⋯係燒晒成層樓既錢去住院同做手術。

男爵府

美之選468 發表於 19-4-24 01:27
這麼平? 邊個醫院 ? 多年前有熟人因肺炎入聖保X醫院,共住左4天,平均每天一萬元正。
...

我只計醫生費同床位,2000蚊。肺炎睇你照乜同用乜啦,我女發燒都有做流感快速測試都1800,冇事後佢話要做blood test又8xxx.

子爵府

good_pig 發表於 19-4-23 16:42
以前果輩,邊興買保險
一樣有人大駛,或者餐餐清

以前果輩,生了仔女,咪己經係佢地既保險,搖錢樹,兼奴隸囉!中國父母,洗了腦嘛!

男爵府

cherrieloy 發表於 19-4-24 06:59
睇你用過啲咩同做過咩檢查,你個女$2000/日,唔代表第二啲人都係$2000/日,私家一嚿棉花、一塊紗布都要計 ...

咪就係睇用乜同照乜,但長期病患果啲應該唔使日日照日日驗卦,平均每日1萬喎

侯爵府

starcatcat 發表於 19-4-23 17:47
公立醫院,除了探病時間,都唔比人入!或者請人,在探病時間,帶飯餐去,同埋幫手梳洗吓
...

睇下係咩病,當年我老豆住左排政府⋯我阿媽基本上日日都見佢坐係醫院⋯係夜晚先返去訓。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

萍pig 發表於 19-4-24 07:16
以前果輩,生了仔女,咪己經係佢地既保險,搖錢樹,兼奴隸囉!中國父母,洗了腦嘛!
...

所以睇住自己荷包做人,公立就公立啦

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我愛Corina 發表於 19-4-24 06:52
我媽年代,錢都唔夠用,買乜鬼保險。

老爺奶奶本來有買,但幾十年前買落,大概十年前發現唔對路cut 晒( ...

我99係月光族果輩似d, 聽聞又玩車又盛....

水晶宮

九暈畏 發表於 19-4-24 07:17
咪就係睇用乜同照乜,但長期病患果啲應該唔使日日照日日驗卦,平均每日1萬喎
...

唔係架,我先父末期can日日唔係驗呢樣就嗰樣,佢住政府

首頁
56789...11

尾頁

跳至