自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

vincymama 發表於 19-4-23 15:42
我朋友媽咪感冒入私家醫院,後來住咗9日深切治療部,一共十幾日都救唔到,找數50萬。我亞女是公立醫院護士 ...

好多人唔appreciate的,我見過家人追住醫護鬧佢地唔盡力,老人家有咩事就必究 。結果下午就去私家

珍珠宮

洋洋 發表於 19-4-23 19:19
當然唔係安樂死啦!你未聽過咩?
私家醫生,係有d藥令佢冇知覺冇痛,不斷瞓覺,唔刺激佢,好快就會走,亦 ...

絕對唔係啦!
香港醫院的確唔可以安排安樂死,但病人可以選擇寧養善終。
我外婆2X年前小中風後行動開始唔方便,就同我講咗佢已冇牽拉掛,有咩事就唔好拖住佢挨針藥,我陪佢睇醫生時久不久就話俾醫生知意向,咩大動作都唔做啦,改用舒緩療理減少疼痛,佢心臟病發果朝送院,我就同救護醫生講咗婆婆話唔好拖佢,一入院安排私家房俾我地陪下佢,三日就走咗。如果當時急救,係可能拖多一段日子,但心外壓隨時斷幾條骨傷肺,未必好過啦。
我媽長期病亦一早講明只做舒緩,醫護反而好耐心對佢,做完需要治理就轉去療養院,我地探又方便,非緊急期,我地去搞早午飯洗澡都可以。

珍珠宮

洋洋 發表於 19-4-23 20:26
都話唔係安樂死咯!
正如最後階段,病人只需要舒服唔痛,你估政府嘅止痛藥/方法會唔會同私家一樣效果?
...

我外婆阿媽都係用公院的。
阿媽更因為病情(高危)私院拒收,我地嘅經歷感覺自然唔同,對我地公院除了冇千尺靚景(其實威院/沙田/瑪麗景也很好)私人房,服務用藥用心冇少,我媽睇既醫生都有係私院做顧問,用嘅藥方式,尤其舒緩治理,冇分別的。
如果靠保險,就睇下個plan啦,因為佢地都有drug list.

珍珠宮

mini1204 發表於 19-4-23 20:52
除非你燊哥四叔咁既環境
長期私院根本無可能
我寧願請多個工人日日去幫手照顧佢好過

何四/四叔佢地係自己有個med team、有自留房咁行,服務自然唔同一般私家客啦。

首頁

尾頁

跳至