心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

大家好,我而家個情境係咁既,我已經離咗婚,最近遇到一個覺得係我心目中想搵既人,但佢係外國住離咗婚有個就黎三歲既女,其實大家都中意大家,佢好想我俾個機會佢,但我自己就對異地戀無信心單怕自己做唔到一個好媽媽,希望大家可以俾d意見我,thanks

大宅

siu_yan0308 發表於 19-4-25 18:17
大家好,我而家個情境係咁既,我已經離咗婚,最近遇到一個覺得係我心目中想搵既人,但佢係外國住離咗婚有個 ...

我會check清楚下果底先,佢係乜野人。你可唔可以接受到佢的小朋友,你要做到視如已出,家庭先會和諧,幸福。
:-D :-?

男爵府

畀面勳章

csbaik 發表於 19-4-25 19:15
我會check清楚下果底先,佢係乜野人。你可唔可以接受到佢的小朋友,你要做到視如已出,家庭先會和諧,幸福 ...

呢個問題我有諗過,雖然我未生過小朋友,但我有自己教小朋友既諗法,例如而家好多家長為左唔想個小朋友嘈所以俾電話同I pad個小朋友玩,所以我唔會俾第時個小朋友玩呢d,又或者到一定既歲數就要自己食唔可以叫人餵,本身自己都中意小朋友,因身體問題所以比較難懷疑,我會諗我做唔做到一個好媽媽

大宅

siu_yan0308 發表於 19-4-25 20:16
呢個問題我有諗過,雖然我未生過小朋友,但我有自己教小朋友既諗法,例如而家好多家長為左唔想個小朋友嘈 ...

問題係你接唔接受到人地的小朋友,好似自己的小朋友咁揍,你的資源分唔分到比佢

男爵府

畀面勳章

csbaik 發表於 19-4-25 20:27

問題係你接唔接受到人地的小朋友,好似自己的小朋友咁揍,你 ...

我接受到,但怕個小朋友接受不到,話哂我唔係佢親生媽媽,以我個姨甥為例,因佢地同我比較親d所以佢地做錯事我一定會出聲,因為我唔想出到街俾人話無家教

大宅

siu_yan0308 發表於 19-4-25 20:43
我接受到,但怕個小朋友接受不到,話哂我唔係佢親生媽媽,以我個姨甥為例,因佢地同我比較親d所以佢地做錯 ...

假设:你會有小朋友,你谂平第時資源會否公平分配,包括時間,供書教學,日後财產分配等等。其實要公平,係有難度……
:-D :-?

男爵府

畀面勳章

csbaik 發表於 19-4-25 21:12
假设:你會有小朋友,你谂平第時資源會否公平分配,包括時間,供書教學,日後财產分配等等。其實要公平,係 ...

我明白要公平係有難度,正如我兩個姨甥咁,哥哥由細到大俾佢爸爸打,而細佬識講野氹人,所以由細到而家八歲,佢做錯事一定係哥哥會俾人鬧,所以我好錫哥哥,細佬都錫,有咩都會買兩份

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大家好,我而家個情境係咁既,我已經離咗婚,最近遇到一個覺得係我心目中想搵既人,但佢係外國住離咗婚有個 ...

……

男爵府

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-25 21:58
不如諗下解決咗異地戀嘅問題先,至於係唔係好媽媽、佢接唔接受你……
畀時間,三歲。如果你真心對佢,其 ...

佢有提過遲d會返黎香港定居,但齒終有個女,如果要返黎香港既,有好多野要搞同諗

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

siu_yan0308 發表於 19-4-25 22:02
佢有提過遲d會返黎香港定居,但齒終有個女,如果要返黎香港既,有好多野要搞同諗
...

男爵府

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-25 22:05
咁佢會返嚟香港定居,試下一齊先。往後再遇到問題,慢慢解決。冇幾多個人真係學咗點樣做媽媽,先做媽媽㗎
...

可能你講得啱,要試下先知,人愈大要諗既野要多方面咁諗,多謝你

寶石宮

siu_yan0308 發表於 19-4-25 22:33
可能你講得啱,要試下先知,人愈大要諗既野要多方面咁諗,多謝你

男爵府

畀面勳章

crystal媽咪 發表於 19-4-25 22:35
試下先
你覺得你好難面對,其實對方可能都咁諗。對方可能覺得小朋友係一個大問題,其實三歲都ok。如果六歲 ...

知道,多謝你,只要真心對個小朋友,佢會感受得到

別墅

其實你可以先去住,幾個月,睇下大家夾唔夾到,俾個機會大家

男爵府

畀面勳章

1962527 發表於 19-4-29 22:38
其實你可以先去住,幾個月,睇下大家夾唔夾到,俾個機會大家

佢地係外國住,不過6月之前會番香港

複式洋房

siu_yan0308 發表於 19-4-30 01:17

你見過佢未架?
網上識人+係外國+突然話想同你一齊+會返黎+搵D藉口叫你借錢佢
呢個係經典網上騙案情節喎, 樓主小心D好

別墅

siu_yan0308 發表於 19-4-30 01:17

外國邊到?中國人?還是外國人呢?

男爵府

畀面勳章

1962527 發表於 19-4-30 07:09
外國邊到?中國人?還是外國人呢?

香港人,但住係意大利

男爵府

畀面勳章

cindychan2019 發表於 19-4-30 01:55
你見過佢未架?
網上識人+係外國+突然話想同你一齊+會返黎+搵D藉口叫你借錢佢
呢個係經典網上騙案情節喎, ...

我都有諗過係唔係騙案,未見過
佢係香港人,意大利生活
而家佢同我講人係海中央,佢個女係托兒所,話放係托兒所d錢用哂,想我幫佢轉帳俾托兒所,上岸之後會過返錢俾我,我同佢講到明我唔希望我地關係會涉及金錢,而家佢同我講怕佢個女會危險,希望我轉帳幫佢,各方面睇就一半一半,平常同我whatsapp個電話真係意大利電話號碼,佢會send自己同佢個女張相俾我,令我有懷疑既係既然可以同我whatsapp 既咁應該可以網上轉帳,佢話部電腦做唔到轉帳,仲有就係問佢女中意d咩,有無對d咩野敏感,佢又答唔到我,而家我無再覆佢野,話哂唔係幾百蚊,而係幾千蚊,1000歐元兌換返港幣成八千幾蚊

男爵府

畀面勳章

cindychan2019 發表於 19-4-30 01:55
你見過佢未架?
呢個係經典網上騙案情節喎, ...

放心,我會小心處理

首頁

尾頁

跳至