網購天地

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我識淘寶大約一年, 但都係一些小物品, 寄去老公的大陸工廠, 老公出差時攞返落香港, 所以唔可以太大件和太重

昨天的起心肝, 試下學用集運, 揀左 "新X代" , 仲一口氣買左 6 件貨

啱啱上BK睇下就見到 JM 話佢係黑店, 運費計算衰要計體積好貴, 又唔見客人的貨, 唔見又唔賠, etc...

現在只係希望冇事, 平平安安, 以後唔用佢

btw, 我見佢做合併之前, 可以 "認領貨物" , 要將貨物的寄貨單號俾佢先, 但網頁上又話可以唔做呢個step, 因為貨送到倉, 都會知係邊個, 我其實係咪應該要做呢個step呢? 做左係咪會減低唔見貨的機會呢?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jolps 發表於 19-4-29 09:48
我識淘寶大約一年, 但都係一些小物品, 寄去老公的大陸工廠, 老公出差時攞返落香港, 所以唔可以太大件和太重 ...
唔使架,會依照你的會員編號認貨。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

我識淘寶大約一年, 但都係一些小物品, 寄去老公的大陸工廠, 老公出差時攞返落香港, 所以唔可以太大件和太重 ...

咁又唔洗咁擔心,最多計貴少少運費姐,幾咁黑店都仍然有人用佢,唔見貨,我估都唔係成日既,relax

侯爵府

andyman 發表於 19-4-29 11:08
唔使架,會依照你的會員編號認貨。

thanks

睇佢個網頁話係入唔入都得, 但我諗入左可能冇咁易唔見野

侯爵府

Chocoyy 發表於 19-4-29 11:28
咁又唔洗咁擔心,最多計貴少少運費姐,幾咁黑店都仍然有人用佢,唔見貨,我估都唔係成日既,relax
...

我第一次用集運, 係有啲緊張

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jolps 發表於 19-4-29 11:30
thanks

睇佢個網頁話係入唔入都得, 但我諗入左可能冇咁易唔見野
因為係行QR CODE , 要唔見都會唔見貨。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

andyman 發表於 19-4-29 11:32
因為係行QR CODE , 要唔見都會唔見貨。

原來係咁...

琥珀宮

ok,唔好用最出名嗰間,x寶就得,自己上網search下

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

我用左呢間兩年,未試過唔見野。至於體積重,很多集運都係咁計法,取體積或重量之高者作運費,因為體積大但輕的貨冇肉食。

其實如好重(如木傢俬), jm會找一間只計體積的集運。相反,好輕但非常大件就找只計重量的集運。

有時佢都度錯體積,同出倉的呎吋差距太大,我要求重度,佢都有減番。

唔見貨,遲遲未到港等,間間公司都俾人投訴過,你無需太担心。

自己入多次運單號係多一重保障,店子打錯你會員號碼就做左無人認領之物

侯爵府

mandy952 發表於 19-4-29 11:47
ok,唔好用最出名嗰間,x寶就得,自己上網search下

係咪 多x ?

其實我係是旦求其搵一間集運公司, 冇特別研究, 連運費都冇比較過, 因為我以為間間差不多, 是旦搵一間就得...

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-4-29 13:51
我用左呢間兩年,未試過唔見野。至於體積重,很多集運都係咁計法,取體積或重量之高者作運費,因為體積大但 ...

我就係 FB 和 BK 都見有人用, 咪是旦囉! 點知睇睇下又見到有 JM 話佢點衰點衰...

其實我嗰幾件貨都唔係太大件, 除非賣家玩野, 細細件貨用大大個盒...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jolps 發表於 19-4-29 16:25
我就係 FB 和 BK 都見有人用, 咪是旦囉! 點知睇睇下又見到有 JM 話佢點衰點衰...

其實我嗰幾件貨都唔 ...

我試過啦,買一塊砧板,佢求其放入個大盒,咁輕計體積收費。

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-4-29 17:19

最衰就係咁

民房

回覆 jolps 的帖子

快購集運首重15續重3元KG註冊會員送15優惠券KGOOS.COM

公爵府

如果有黑店排名,新x代應該唔會排頭幾名,因為衰過佢應該好多~

新x代會自動入單號,只要你地址有寫會員號就得~佢計體積其實比好多集運好好多,至少唔會鞋盒大細都計,佢 3邊加埋 100cm以上先計體積~

唔見貨呢樣真係要睇彩數,應該有好多集運都試過唔見貨,只有睇下嚴唔嚴重,我 FD 用 hxtbuy 試過兩次多左一件貨,即係兩次有人少左貨,佢即時比返自取點,最後貨主攞唔攞得返件貨就唔知~

侯爵府

MiuMiuLi 發表於 19-4-29 23:51
如果有黑店排名,新x代應該唔會排頭幾名,因為衰過佢應該好多~

新x代會自動入單號,只要你地址有寫會員 ...

多謝意見! 我仲覺緊淘寶, 有排學

別墅

呢間算可以 ,,
不過我見好多人投訴 ,有事搵唔到客服,,要好耐先有人回覆

侯爵府

Wingli121 發表於 19-4-30 13:35
呢間算可以 ,,
不過我見好多人投訴 ,有事搵唔到客服,,要好耐先有人回覆

我想問下大家, 我見淘寶已買貨單的清單上, 確認收貨的時限係9日, 但我又見集運可以合併100件貨, 咁等整貨又要時間, 合併完寄落香港又要時間, 如果過左時限都未收貨做確認, 咁會點架? 唔係好明, 先謝謝!

子爵府

touch wood我用左一段時間都冇咩問題

至於預先入運單號, 有時我都冇入, 佢都會CHECK到件貨係我

侯爵府

Jasmine-4711 發表於 19-4-29 17:19

呢個你係你賣家問題,實重輕,計體積係正常,唔算衰,大部份集運都一樣,呃秤或者唔見貨就話啫。

我試過買海綿紙一包賣家用個紙盒裝驚死整皺,結果俾多兩公斤運費,但唔怪得人,賣家為求包裝妥當確保收貨質量,我再番單就識得叫佢就咁用快遞膠袋包裝囉。

首頁

尾頁

跳至