想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

LWS_93 發表於 19-5-3 19:11
醫生搵到係邊可以做手術,因為我既醫生照唔到都搵唔到,唔建議做手術,只建議打針。
我第一次化學懷孕,第 ...

醫生都係話右邊卵巢附近有個陰影,就馬上寫紙我入威ec

別墅

回覆 Mini_ayw 的帖子

你食藥定手術?我係左邊 係自己吸收左自然流產
醫生話係卵巢出面 昵d係極少有
之後又唔太肯定係宫外孕,因為我唔洗做手術同食藥

別墅

Mini_ayw 發表於 19-5-5 13:24
醫生都係話右邊卵巢附近有個陰影,就馬上寫紙我入威ec

唔好擔心,威院有冇話做手術定打針?

複式洋房

LWS_93 發表於 19-5-5 20:35
唔好擔心,威院有冇話做手術定打針?

我3月尾做咗手術啦

別墅

Mini_ayw 發表於 19-5-5 22:19
我3月尾做咗手術啦

你飲代茶係咩黎架,邊度有得睇醫料。我係打針,都唔知幾時開始要做咩,上次小產就有坐小月。

複式洋房

LWS_93 發表於 19-5-5 22:55
你飲代茶係咩黎架,邊度有得睇醫料。我係打針,都唔知幾時開始要做咩,上次小產就有坐小月。
...

炒米茶 上網訂或請屋企人煮,出院後幾日我屋企人煲魚湯,粥

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

KyinWong 發表於 19-5-5 14:24
回覆 Mini_ayw 的帖子

你食藥定手術?我係左邊 係自己吸收左自然流產

我都係自然流產,又係照唔到,出血左兩星期有多,仲住左醫院五日,我都係乜都無做到

仲有無去照下清左未?

別墅

回覆 Kuromi1127 的帖子

5月3日去左覆診 佢話清哂 輸卵宮冇積水佢話之後等經期,
我有問 下次懷孕前 洗唔洗做d咩查,佢話唔洗🤭
不過我依加成日都頭暈暈

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

KyinWong 發表於 19-5-6 13:16
回覆 Kuromi1127 的帖子

5月3日去左覆診 佢話清哂 輸卵宮冇積水佢話之後等經期,

咁你情況都好好

複式洋房

LWS_93 發表於 19-5-2 18:11
醫生有講呀。但搵唔到個胎,指數又有少少升左,醫生話打針既傷害比手術少,其實我係勁唔想打,因為係殺癌 ...

我17年都係宮外孕,做左手術,今次懷孕7周幾照唔到胎襄,hcg又有升,做左腹腔鏡睇有無宮外孕,結果無,即是做刮宮,我都係啱啱出院,呢年半都做左3次手術,心力交瘁,不過我今次都會坐小月,之後補身,我地一齊加油,傷心過後繼續努力重新出發,個天一定會眷顧我地

複式洋房

LWS_93 發表於 19-5-2 19:33
我都唔知,血指係60,係懷孕但又搵唔到所以先話係宮外孕

胎細就算係子宮都未必會睇到,未必係宮外孕的

複式洋房

Mini_ayw 發表於 19-5-3 14:18
我上個月宮外孕 直接做手術 6週都重見唔到胎加上我開始有d痛 我都算有坐小月,飲代茶。唔知係咪飲得多暖野 ...

請問化學懷孕會點咖?要點處理?

別墅

Mini_ayw 發表於 19-5-6 11:44
炒米茶 上網訂或請屋企人煮,出院後幾日我屋企人煲魚湯,粥

好的,謝謝,我都剛剛訂左炒米茶,要乾淨後先可以飲

別墅

mango727 發表於 19-5-6 19:07
我17年都係宮外孕,做左手術,今次懷孕7周幾照唔到胎襄,hcg又有升,做左腹腔鏡睇有無宮外孕,結果無,即 ...

身心疲倦,我有時自己坐坐下會無端端喊,總知就好易喊,老公勁擔心,為左唔比佢擔心就要努力令自己心情放鬆,我連奶奶都唔敢見,唔敢講,驚講左情緒起伏仲大。媽媽又唔敢講驚佢擔心。自己岩岩訂左炒米炒,快啲無事乾淨後就要調理下。我地一齊加油呀。上天睇到我得努力,快啲送個小天使比我地就好啦。
我想問照唔到胚囊醫生無建議打針?因為我果個醫生話打針無做手術咁傷,但就要3個月後先可以懷孕。

別墅

mango727 發表於 19-5-6 19:11
胎細就算係子宮都未必會睇到,未必係宮外孕的

其實都係聽醫生講,佢話症狀似係宮外孕,因為照左兩次咩都搵唔到,HCG 2日只有60升到62.

但我覺得離譜係放胚胎後12日驗血hcg得5,醫生話低到唔係懷孕最多係到此一遊,叫我停藥過左3日後就黎經3~4日左右,乾淨後又流啡覺得唔妥自己驗孕就驗到,就打去診所,姑娘都唔信呢,因為我初初用大衛驗,我再用clearblue 驗先重視,第一次驗完初初問姑娘點解會咁,會唔會宮外孕,佢地都話唔會因為第一次HCG值太低,都唔係懷孕點會宮外孕。之後驗到60時去照就咩都照唔到,都唔知可以點做,過多兩日驗到62又係咩都搵唔到,係搵到個水泡但又唔肯定,但肯定胚胎係唔健康既胚胎,醫生建議打針,如果我唔打一係就做宮外鏡或再觀察。

複式洋房

LWS_93 發表於 19-5-6 20:42
其實都係聽醫生講,佢話症狀似係宮外孕,因為照左兩次咩都搵唔到,HCG 2日只有60升到62.

但我覺得離譜係放胚 ...

佢地經驗好似唔係好夠,我建議你揾個資深婦產科睇下好d,你抽血有5都係叫有吖,之後再升都叫係有懷孕,要確實佢係子宮定宮外孕,我覺得睇多個E生好d

複式洋房

LWS_93 發表於 19-5-6 20:29
身心疲倦,我有時自己坐坐下會無端端喊,總知就好易喊,老公勁擔心,為左唔比佢擔心就要努力令自己心情放 ...

炒米茶唔洗等乾淨飲,而家就飲得,我有時講起都會喊,不過我同6299住,所以無咩唔講得,我都有係佢地面前大喊,爆出來,佢地會開解我,叫我喊出梨舒服d,仲話唔想見到我咁辛苦,無小朋友就無,無咩所謂,最緊要身體健康,開開心心,所以我有咩都會同佢地講。

複式洋房

mango727 發表於 19-5-6 21:29
炒米茶唔洗等乾淨飲,而家就飲得,我有時講起都會喊,不過我同6299住,所以無咩唔講得,我都有係佢地面前 ...

我照唔到正常胎襄,其實都照到有一點仔野係子宮,不過唔係正常胎襄個樣子,但因為我hcg升得都好勁,7w幾升到6千幾,其實都好唔尋常,而我本身已經切左2條輸卵管,理應宮外孕好微,但因我子宮又照唔到明顯胎襄,而血又升得勁,所以都要用腹腔鏡睇下有無宮外孕,無就刮宮。我17年宮外孕點解唔用藥而做切除,係因為一梨我唔想打抗癌藥,藥有附作用,二梨E生都有講本身條輸卵管都係本身有問題所以先運送唔到個胎去子宮,竟然有問題點解唔一了百了切呢,更何況有個一次宮外孕,之後再發生機會都大,所以當時我選擇切除

別墅

mango727 發表於 19-5-6 21:16
佢地經驗好似唔係好夠,我建議你揾個資深婦產科睇下好d,你抽血有5都係叫有吖,之後再升都叫係有懷孕,要 ...

我係仁安周醫生睇,但一切已經太遲,我已經打左針,但經過今次我同老公好失望。果時都想搵個第二個醫生睇下,但30/4第一次驗HCG,之後就紅日,2/5早上又覆診,數值只升左2.見到咁爭札左一陣,因為驚再拖落去會唔好就決定即日打針。其實我好唔想打針,因為係殺癌針,但又搵唔到胚胎,做手術又話唔知點做,一係做宮腔鏡,唉

別墅

mango727 發表於 19-5-6 21:29
炒米茶唔洗等乾淨飲,而家就飲得,我有時講起都會喊,不過我同6299住,所以無咩唔講得,我都有係佢地面前 ...

我上次小產就未乾淨就開始飲,但今次依個情況我真係唔知點。我6299無咁好,佢地因為係大陸住多,但一返香港都係一齊住,上次小產99話係因為我太緊張導致到咁,話我小氣果啲。但佢個女小産就叫女婿同佢阿媽講唔好怪佢個女,未足3個月無左係男既問題,但一發生我身上就咁啦。唉。講起都想喊。我邊敢再講今次咁(emoji)

首頁

尾頁

跳至