跳至

首頁
34567...15

尾頁

侯爵府

Re: 北區playgroup一覽表,歡迎update!

RABBITPIGGY,

吓!你重喂緊人奶, 好叻呀, 呀仔一開始已經比個討厭個表情出黎, 唔肯食呀, 所以都唔成功, 老豆仲鬧個仔唔識貨

我都想生多個, 仲希望係女, 但係一來無本事, 二來無人幫我湊呀, 我都話自己係一個緊張驚青既人

咁熹樂抵抗力咪幾好, 咁你咪好FIT 0羅?

係呀, 個女人好難頂, 心情又飄忽, 連D VENDOR 都頂佢唔順, 不過儲多個錢比希希學吓野, 自己又唔使同外界隔絕

你係咪短髮架, 我想像你係好爽朗 既媽媽

公爵府

hihirita

你老公好搞笑姐, 話個囝唔識貨, 笑死我啦

係呀, 我仲餵緊人奶, 唔係叻, 只係我太enjoy 餵人奶時果種feel 姐, 唔想同熹樂介. 我依家只係早, 晚同半夜餵. 熹樂仲食緊夜仍呀, 不過我都OK, 因為我同熹樂同床, 躺餵, 好多時佢仲食緊, 我已訓左.

如果想生, 就生啦, 同老公商量下. 唔好唸咁多. 你可以叫姐姐幫你帶BB. 養BB, 其實貴有貴養, 平有平養.

熹樂身體暫時都OK, 唔算好FIT, TOUCHWOOD 都只係試過一次腸胃炎. 其餘都係小事, 只係有時有RUNNING NOSE, 低燒, 咳咳, 有痰. 我其實除左發燒37.5C, 我都唔會帶熹樂去睇醫生, 因為佢又唔鐘意食藥, 又唔鐘意睇醫生.

希希身體幾好嗎?

係呀, 做野好架, 同D 同事吹下水, 時間過得好快, 又可以自已搵D 錢駛下, 唔駛下下問老公羅.

我依家D HAIR差不多到SHOULDER. 我性格比較內向, 怕羞, 人多時, 我一般都唔敢講野, 我怕講錯野得失人, 但同FRIEND 個D 人就會好多野講LAW. 所以我FRIEND 唔多架.

你呢?

侯爵府

同你傾左咁耐, 估唔到你會係內向既人喎, 我剛剛同你相反, 口水多過茶, 所以攪到個仔都似口水仔, 哈哈! 學你話齋, 咁即係成日講錯野得失人自己都唔知0羅!

希希平均個個月都要見醫生, 傷風咳, 發燒, 呢D普通野一定走唔甩, 仲有皮膚敏感, 一食錯野就黎, 但仲未搵到原因

姐姐可能做埋今年, 佢話要問過老公先, 新姐姐我一定唔放心, 而且我怕生仔既感覺, 上次好采順產0者, 你係邊道生熹樂架

公爵府

hihirita

係呀, 希希成日都要睇醫生架, 咁你要小心d 照顧佢啦. 其實我覺得小朋友如果唔係燒到37.5c 以上, 可以唔睇醫生都得架, 有時佢會自已好番架, 熹樂都係咁, 試過有2-3 次低燒, 我都冇帶佢去睇醫生, 佢燒佢1-2日自已就好番lu
記得有次熹樂37.1c 帶佢去睇醫生, 個醫生仲話, 好低炸喎, 又睇唔到佢有咩事喎, 好似講到我地太緊張咁, 我老公問佢, 咁係咪下次可以唔駛睇都得呢? 個醫生話, 你下次可以等佢燒到高d 先睇, 等佢d 病徵出左呢先.

係咪你地兩公婆都有皮膚敏感呀, 所以傳左比希希呀?

我自已有nose 敏感, 我都怕傳左比熹樂.

我係比較內向架, 不過見你咁好傾, 咁好人, 先至咁多野講炸

你咁健談, 一定好多friends 架啦 , 我都好想好似你咁.

希希多野講咪好羅, 係呢, 你希希幾多個月先正式開口講野架, 熹樂大約16個月-16.5個月時先正式開口講野炸, 不過都算好, 佢依家已試得講短句子, 例如: 爸爸坐. 我都好開心.

我係威院生熹樂架, 住坐7日到, 先出院. 我都係順產, 果時係穿水先入院, 仲要催生tim, 因為子宫開得慢, 我仲記得好痛架 :-( :-(

侯爵府

同你傾幾句就話我好人, 其實我係壞人黎架, 防人之心不可無呀, 哈哈, 你唔介意的話, 我地都係FRIEND呀

我D FRIEND 都叫我唔好成日去睇醫生, 但皮膚敏感爛到成塊臉, 睇唔睇呀? 鼻塞透唔到氣, 更唔忍心, 次次食番上次D藥都唔得, 好串架, 醫生話我同老公都有鼻敏感, 所以佢維傳到

我係廣華生, 早上八點入去, 12點幾就生左, 老公都有入產房, 仲讚我勁, 一句都無叫, 隔離房叫救命, 但我都覺好痛

希希一歲前已經識講野, 而家識講短句, 爸爸媽媽坐,擺0個度,媽媽抱, 最攪笑佢有個叮噹公仔, 教佢叫多拉A夢, 佢講唔到, 只叫呀夢

公爵府

hihirita

good morning

好呀, 大家做個friend

照你咁講唔睇醫生又唔得, 咁唯有你地小心d 照顧希希, 等佢唔好咁易病. 我聽其他d bk mama 講, 美讚臣有一隻滴的維他命, 不如你試下買比希希食, 佢地好似話幾好架, 食左好似小d 病, 同埋多d 帶希希到外面走走, 身體好d.

嘩你真係好勁喎, 一句都冇叫過呀, 我叫到7彩, 又叫救命, 又叫好痛, 差d 話唔生架啦, 我不停咁問姑娘幾時生得呀, 我好痛呀. 我晚上入院, 早上9時醫生巡房後推我入產房, 10時吊摧生水, 11時開始痛到short 左, 1:30pm 生左熹樂.

希希好叻喎, 1 year old 就識講野, 可能真係有你d 遺傳 , 咁佢幾大識自已行架, 熹樂就叻d, 佢12個月+8日就自已行啦.

呀夢, 又幾好聽喎

下星期二最後一堂PLAYGROUP LU, 你仲報唔報呀, 我地會再報, 熹樂讀得好開心架. 昨天PLAYGROUP, 老師比左頂"冇" 小朋友, 希希有冇"帶" 比你睇呀, EE 話熹樂一直都唔肯"除", 直到返屋企都要"帶"住, 仲要"帶"住呢照鏡, 笑C 我. 我返到屋企, 我又幫佢"帶冇", 跟住叫佢去照鏡, 佢係鏡面前笑得好開心

侯爵府

Good Morning Rabbitpiggy,

美讚臣那隻滴的維他命, 係咪食架, 等我留意0下先, 不過佢連橙味魚肝油都唔肯食, 水又唔肯飲呀

其實佢都唔係成日病既, 有時可能佢比人傳染, 有時屋企d老人家唔識就住家麻

希希13個月+7日先識行, 13個月+6日都唔係好肯行, 突然識行好神奇呀! 熹樂今個回合勝出, 呢d就叫各有所長勒!

比你攪到我今日突然又想再生, 而且又見到關詠荷既大肚look, 但又怕痛..............

如果你地報, 我地都會再報好時光, 昨晚放工, 姐姐幫希希帶帽比我睇, 我覺得好開心呀, 佢好係大個左返學做勞作咁, 但爸爸返黎時就唔肯帶, 因佢唔鍾意帶帽

公爵府

係呀, 果隻維他命係食架, 不過佢有支飲管比你滴比bb飲law. 熹樂咪又係唔肯飲水, 除非好thirsty 佢先飲小小炸, 所以我地咪日日煲湯佢飲law, 佢又好鐘意飲喎, 1日飲1-2 bowls 架, 同埋佢會飲豆槳, 不過我就冇比鮮奶佢飲, 因為佢飲左好似會出小小濕疹. 你可以試下就咁比維他命希希飲, 如果佢唔飲就加埋係d 佢鐘意飲的飲品上. 同埋你可以多d 煲湯水佢飲.

係呀, 熹樂識行都係好突然架, 係早1日, 我地都仲係扶住佢2隻手行, 點知第二日ee 話佢係ee 房玩, ee 自已行左去kitchen 一陣, 咁當ee 行番出living room 就自度熹樂自已從ee 房行左出呢living room 啦. 唸番都好開心.

好呀, 一齊再報好時光呀. 雖然好時光唔係好好, 不過我覺得playgroup 都ok 架, ee 話個老師都ok, 時間, 價錢和地點都好合適. 你記得比錢姐姐下星期二同希希報名呀, 佢地次次都係最後一堂交錢報下個月的.

生啦, 同老公商量下, 生多個希希有個伴, 好好架. 你咁勁, 都冇叫一聲, 應該都唔會怕痛既 . 講真呀, 痛只不過係痛一陣, 唔好因為怕痛而唔生呀, 我有個客, 佢都叫我一定要生多個, 因為佢話, 佢只得一個女, 覺得唔好, 好regret, 不過依家冇辨法啦, 佢已經40-50 years old 啦.

你點解會係廣華生架? 你唔係粉嶺健康院做檢查架咩?

你星期六多數帶希希去邊架?

侯爵府

rabbitpiggy,

ee 同你地住架?

bb 可以飲d咩湯水架, 上次我比d紅蘿蔔, 栗米佢飲, 飲到停唔到口呀

你有無幫熹樂報其他playgroup, 我地報左保會同協康, 排緊

因為人地話廣華好d, 又無咁多內地客, 我出番廣華做檢查架, 佢地有好多講座, 幾好架, 咁你又幾時再生呀, 我呀, 再諗諗

星期六多數等爸爸放工去行沙田, 有時去維園, 因順便探我呀e, 今個星期約左班friend食飯, 都有小朋友架

公爵府

hihirita

係呀, ee 同我地住, 好出奇呢? 等我下次見到你, 話你知啦, bk 人多上呢睇, 唔方面講.

熹樂都鐘意紅蘿蔔+栗米, 佢重要食埋d栗米tim, 佢會叫"米米呀", 好搞笑. 你可煲下木爪+魚, 節爪+"磁實"+栗米+"律子", 都好好飲架.

我依家都想生啦, 不過未成功, 如果我下次有左, 我唸都會係威院, 方便d.

我今星期六會去五常法open day, 我唸緊可能比熹樂讀呢間都唔定. 我地星期六多數唔會出去, 多數都係附近行下就算, 因為我放1點, 返到屋企到2點啦, 跟住食lunch, 同熹樂洗澡+訓覺, . 星期日或其他假期, 會去圖書館, 遊戲室, 公園, church, 去過一次causeway bay 的玩具圖館, 都幾好架. 不過依家唸住要多d 去62度, 我老公有時都好唔開心, 我地好小返去, 我都有d 耐久 :-( :-(

係呢, 你帶希希出去玩時, 有冇帶車仔, 定係抱佢呢? 咁午睡你有點安排呢? 會唔會等佢訓醒先去呢?

你去沙田有冇帶希希去snoopy 果度玩呀? 熹樂坐過一次船仔

熹樂13個月時返過保會2個月, 之後再排, 佢地話會優先比未玩過d 小朋友, 所以上期都排唔到, 希望2006年1月果期可以排到啦. 協康係邊呀? 上水定fanling? 有冇詳程呢?

我有唸過比熹樂返dawning view 的培元, sat 10-12, 1 hour english teacher, 1 hour chinese teacher, 不過老公話熹樂仲細, 唔駛返咁多住, 再者我地星期六都會同熹樂去玩玩

侯爵府

五常法好D咩, 咁嘉福好D定五常法好D呀? 咁希希同熹樂無得做同學仔0羅? 有D失望呀!

62 度 係咩黎架

出親街一定坐車車, 佢好"序"手架, 佢有時下午唔肯訓, 好眼訓都唔肯訓, 掛住玩, 如果出街, 係車仔好快就訓著

都係坐過一次船仔咋, 無物反應, 不過表姐就驚到

協康係上水大會堂呀

dawning view 的培元, 我都有興趣, 有無多D資料呀

公爵府

hihirita

五常法好在有全日的國際班, 不過不過學費就貴d, 好似3500左右, 我都未決定架, 要等到聽日去look look 先知. 等我星期一報料啦. 如果好的話, 不如你都consider 下呀, 咁希希同熹樂咪可以做同學仔law, 幾好呀

62= 老爺

我要多d 返老爺度先得啦, 我真係好lazy

上水協康呀, 逢星期幾呀? 幾多錢呢? 幾點呢? 不過好似幾遠下.

培元係幼稚園呢架, 係牽晴間, 逢星期六, 10-12:00am, 800蚊一個月, 1 小時外籍老師, 1 小時本地老師. 都幾好呀, 不過幾貴, 如果你報的話, 話我知, 等我再問下老公報唔報.

侯爵府

哈哈, 好有趣, 62=老爺, 我真係娘啦

五常法有全日的國際班呀, 係邊樹架? 星期六OPEN DAY呀? 你幾點去呀?星期日有無架?我都會consider 下

你62住係邊頭呀, 我都好少去62 99 屋企

培元逢星期六10-12:00am我可以親自帶希希去, 我想希希快D學好英文麻

上水協康
英兒FUN FUN FUN
MON 10:00-11:15AM OR MON 11:30-12:45PM

幼兒FUN FUN FUN
TUE 10:00-11:15AM OR FRI 10:00-11:15AM

TEL:2670 4899

你可以打去叫佢FAX 張FORM 比你, 你再FAX 比佢留位, 我四個時間都惕0西, 一齊排

頭先我睇到另一個TOPIC 你幾多歲呀? D MA MA 好細個呀, 我完全唔敢搭咀

公爵府

hihirita

一d 都唔娘, 我之前都唔識62架, 都係睇得bk 多先知炸

我62住係kwun tong, 一程要1 hour, 來回=2 hours, 我覺得幾遠下.

五堂法:
新界粉嶺馬適路3號綠悠軒商場2樓1-7號舖

open day:
日期: 10月29日
時間: 1-4pm

n1 學費3600 full day, 早上全英文. 上學時間8-6pm, 延展6-7pm

我唸我會係2pm 幾去到掛, 我聽日要返工, 應該會早d走. 星期日冇架, 不過你平時都可以去visit 下佢地上課的情況. 不過就要放假去law.
咁你聽日去唔去呀?

仲有星期日保良局間"帶酥小溫"幼稚園都有open day wor, 如果冇咩節目都可以同希希去玩下, 時間好似係9-4pm.

唔記得話你知,培元要18個先收架. 如果你報培元果時話我知, 等我再問下老公報唔報.

上水協康, 等我打去問下先. 不過上水就遠左d, 又要坐車.

我咪又係, 我已30+啦, 真係好老下 :-( :-(

侯爵府

kwuntong? 你好似返工係kwun tong架, sat 放工去下咪得0羅!

你2:00幾先得呀?我約左3:00多去doctor同希希打流感no.2針, 0係紅磡, 咁可能會1:00, 可能去唔到, 如果我無去, 靠你啦, thanks

係咪可以報左先, 遲d先consider架?

保良局間"帶酥小溫"幼稚園, 係咪係嘉福架, 好呀, 一齊去呀!

培元18個月先收架? 都好既, 反正希希而家返學都係10 10 下自己玩, 我成日問佢 "你有無返學呀" "無" "返學有無同學仔呀""無"
"先生有無講故事呀?""無" 因為佢唔識講個有字呀, 比佢激c

公爵府

hihirita

good morning

sorry, 昨天冇reply 你, 因為我昨天早走, 同老公去行apm, 你今日又唔駛返, 唔知你會唔會上bk 呢? 不過唔緊要啦, 我會call 你架.

本來我sat放工去62度係最好, 不過最慘我62 係想見熹樂, 唔係見我呢, 而每星期六晚上我62 d 仔仔女女全部會去佢屋企食飯, 打排, 如果我太早去到, 會好悶, 因為我同62 冇咩講, 而我99 已不在了, 同埋邊個帶熹樂去62度呢? 我又唔想係62屋企留太耐, 因為我又唔識打排, 又唔識講野, 好悶下架 :-( :-(

係呀, 我要2點幾先得, 最早架啦, 如果你去唔到, 都唔緊要, 等我報料啦, 我會不負你所托架
係喎, 可以先報, 到要交留位費時再決定都得, 果然好計

係呀, 保良局戴蘇小韞係嘉盛苑嘉明閣地下, 即係你屋企果度law, 電話: 2669 9813. 我唸我會係星期日早上去, 大約11時掛, 你想幾點去呀? 到時電聯啦.

你同希希d 對答好cute 喎, 熹樂都好搞笑架, 我問佢老師好唔好, 佢會答我"包包, 到", 因為佢好為食, 記得老師的事就只有包包, 同埋ee 話, 如食完一塊包包, 要tim 的話, 要hands up, 而老師點名時, 又係要hands up 同埋講到, 所以佢咪撈亂左law.

侯爵府

今日希希7:00已經起來, 所以打唔到字, 但見到你講既野, 今天/明天你記得call我呀.....................

公爵府

hihirita

Good morning

真係好開心見到你呀, 你個人真係好friendly

係呢你係咪真係想去五常法參觀架, 如果係, 你幾時去比較方便呢? 我唸平日早上去會比較多野睇, 真係可以睇到佢地老師可否控制到d 學生. 星期六和平日下午, 可能多數會係一d 多元智能活動, 而唔係上堂.

仲有呀, 我報左以下bk ma ma 介紹的免費playgroup 呀, 逄星期六下午2:00-2:45pm, 如果你有時間的話, 可以幫希希報埋.

官塘循道衛理幼稚園有"學前親子遊戲班:
年齡:1歲半至2歲半 (希希未夠1.5years old, 不過都可以打去問問收唔收)
時間:11月19日第一堂逢星期六下午2:00-2:45pm
1月同埋3月的星期六都會有.
電話:23423062 要打電話留位.

侯爵府

同時0岩0岩pm左比你呀

我都好開心見到你地, 熹樂真係好乖呀, 希希其實係屋企都ok, 但一出街就失控, 真失禮, 攪到我地好頭痛
官塘循道衛理, 係咪係官塘呀, 咁遠呀

侯爵府

呢兩日去五常法參觀, 你方唔方便呀, 你唸住成日off 呀,我唸住放下午, 趁我呀HEAD未返黎

首頁
34567...15

尾頁

跳至