自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

水晶宮

choco_soup 發表於 19-5-4 21:01
我覺得呢d 好個人

我細妹由細到大都打機,好少戶外活動,但係無近視。

me2, 從不室外晒太陽,晚晚訓床暗中睇手機無近視

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

遺傳嘅冇得避,我仔就係遺傳我老公果邊lazy eyes加遠視,我地三年級前都冇俾佢玩電腦或手機,去埋做therapy都冇咩幫肋,最後都係要戴眼鏡,反而戴咗有改善。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jj7723 發表於 19-5-4 21:19
眼科醫生講,有幾個因素,1)同民族有關,菲律賓人好少戴眼鏡架,中國人就多人戴眼鏡 2) 遺傳。3) 後天。呢 ...

我都唔知點至算係遺傳...

我父母冇戴眼鏡, 我同家人全部有近視, 不過我應該係睇得電視多又好近睇電視造成.

我老公係遺傳左遠視, 兩個仔有近視, 醫生見我地兩公婆都戴眼鏡就話係遺傳. 我d 仔女零電視零電腦到4歲入學, 之後睇電視睇書都有時間限制, 放學玩3,4個鐘, 夜晚瞓足11個鐘以上, 兩個仔都係8歲左右開始有近視.

子爵府

shanhaha 發表於 19-5-4 21:25
我都係 細個到宜家都係唔運動既人 無近視

Give me five,同埋最憎戶外活動
但我老公勁深近視,希望個仔似我啦

侯爵府

jj7723 發表於 19-5-4 21:19
眼科醫生講,有幾個因素,1)同民族有關,菲律賓人好少戴眼鏡架,中國人就多人戴眼鏡 2) 遺傳。3) 後天。呢 ...

同意,我C6 細個打機打大,成日响張床度睇漫畫,但一d 近視都冇,好難解釋點解會咁

男爵府

回覆樓主:

遺傳,天生

珍珠宮

怪獸青BB 發表於 19-5-4 23:01
唔可以因為有遺傳因素就放任小朋友睇電視玩ipad ga,一句遺傳大曬咩,明知自己會遺傳到俾小朋友,更應該好 ...

你好勇敢

侯爵府

遺傳係重要因素.

大宅

IloveJJ 發表於 19-5-3 11:25
我兩個仔視力都幾好,小三小六都未有近視,而且仲有點遠視。
佢哋幼稚園到小二、三,每日放學都去公園玩完 ...

好似有研究話睇書對視力既傷害大過電視...
所以適度睇下電視無咩所謂...

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-22 09:33

唔係喎,睇書唔及電子產品差,兩者都有太長時間定眼睇野既 ...

唔係泛指電子產品.. 只係講電視...
因為電視唔會好近睇.. 有一定距離..起碼有8-9尺
睇書就會近距離 focus 係書上..

最傷就係電腦/iphone/ipad..
用電腦時同螢幕最多得一隻手臂既距離..
iphone/ipad 就更加唔駛講.. 又近距離又勁藍光..
https://m.commonhealth.com.tw/article/article.action?nid=71042

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

我估正確保持一個適當既距離,睇書睇電視都唔會有問題。

因為我最近睇過訪問一個搞遊戲雜誌佢由細到大都打機,打到可以寫攻略寫專欄,佢話本身都有近視但唔深可以唔洗戴眼鏡。

聽完佢講我都O左咀。。。咁正打機都無近視。

水晶宮

回覆樓主:

遺傳喎

我仔日打機夜打機又成日睇電視,佢冇近視

反而我唔打機唔睇電視有近視

大宅

psyche0306 發表於 19-10-22 09:45
我估正確保持一個適當既距離,睇書睇電視都唔會有問題。

因為我最近睇過訪問一個搞遊戲雜誌佢由細到大都打 ...

都係..
不過睇電視起碼同電視之間有8-9尺距離..
但睇書唔會同本書有咁遠距離..
當然iphone/ipad 就最傷..
距離近又有藍光..

侯爵府

視力可能真係天生,我父母都冇視力問題,只係年紀大左有老花,但我兄弟姊妹全部有近視,我近視仲好深。老公果邊父母都帶眼鏡,但全部仔女視力正常。老公由細到大都係打機精,又訓係到睇書玩電話,最近check過完全正常。我真係好羨慕視力正常既人

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 19-10-22 11:19
視光師話如果睇書姿勢正確,係唔會近視

唔緊要..我都知呢個 concept 係同好多人既固有認知有衝突..
不過睇書點都好過睇電視好多既 (唔講傷唔傷眼)

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至