3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個女成日都5肯食野
零食食一大堆(因為由細到大都係婆婆湊)
飯要人餵先肯食,依家仲要睇youtube睇到機不離手,我已經買左好多親子互動圖書等佢分心5好成日掛住睇電話,只不過佢d脾氣好臭,郁d就5聽人講,鬧佢就發脾氣
以前識既野,依家問翻佢竟然答我5識,學校教完都話5識,我教翻佢,佢就東張西望,表面就聽緊我講野,個心就5知飛左去邊
真係5知點算好,我媽仲要覺得冇問題,話小朋友小食多餐係咁嫁拉依家想教翻好仲有咩方法

男爵府

vanessabbg 發表於 19-5-4 12:13
個女成日都5肯食野
飯要人餵先肯食,依家仲要睇youtube睇到機不離手 ...
教番好小朋友就要狠心,零食只可以當小食,正餐就係正餐,明確同佢講正餐唔食就捱餓,由佢發脾氣由佢喊,4歲半仲餵?電子產品要適當運用,而唔係縱容,俾20分鐘時間佢自己食,唔食就收碟!

小朋友好識試底線,你要有媽媽威嚴,家長先係教育最重要角色,係屋企要訂立規矩

複式洋房

lovelywww 發表於 19-5-5 02:33
教番好小朋友就要狠心,零食只可以當小食,正餐就係正餐,明確同佢講正餐唔食就捱餓,由佢發脾氣由佢喊,4 ...

我琴晚試左一次,效果幾好

禁止訪問

複式洋房

lovelywww 發表於 19-5-5 02:33
教番好小朋友就要狠心,零食只可以當小食,正餐就係正餐,明確同佢講正餐唔食就捱餓,由佢發脾氣由佢喊,4 ...

我都想有威嚴, 自已個女不時99湊, 食飯食得慢, 扭計唔食, 火到我罵女唔食飯, 唔食快d, 轉頭99就係度呵阿女, 火都來! 點都唔可以做家中湊女話事人, 仲要比人面色, 教得唔好,外來人只會問責阿媽!

男爵府

Da_coolice 發表於 19-5-29 11:37
我都想有威嚴, 自已個女不時99湊, 食飯食得慢, 扭計唔食, 火到我罵女唔食飯, 唔食快d, 轉頭99就係度呵阿女 ...
為母則強,你立場要企硬,同99講唔可以咁
同小朋友一齊食,你食一啖佢就食一啖
我囝仔食得乖會讚佢,拍手鼓勵佢
如果真係唔食就收走,無可能食一碗飯超過30分鐘
玩就唔好食,等下一餐
62話我惡,我唔會理佢

別墅

lovelywww 發表於 19-5-29 14:27
為母則強,你立場要企硬,同99講唔可以咁
同小朋友一齊食,你食一啖佢就食一啖
我囝仔食得乖會讚佢,拍手鼓 ...

如果餐餐30分鐘收野、佢真係餐餐食少少呢?都由佢?其實我都試過30分鐘就收野、但佢仲開心、唔洗食我女完全唔食零食、佢係可以食晒碗飯、但要食一粒鐘或以上

男爵府

lingling0935 發表於 19-8-5 11:14
如果餐餐30分鐘收野、佢真係餐餐食少少呢?都由佢?其實我都試過30分鐘就收野、但佢仲開心、唔洗食:thinki ...
喺隔離監督住佢食,不停講不停叫佢唔好玩,唔可以含住啖飯唔咬,話佢知唔得,其他人個個都唔係咁

大宅

個女成日都5肯食野
飯要人餵先肯食,依家仲要睇youtube睇到機不離手 ...

約d同龄同學仔一齊食飯,耍揾一批吃得快,又會想食埋你個份,等佢知道食得快及慢後果。另外可以食飯時營造一個輕鬆愉快氣氛,多交流,鼓勵佢吃饱有獎勵。

別墅

個女成日都5肯食野

我仔都係四歲半,症狀一樣,表示吐血⋯

首頁

尾頁

跳至