自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

所有的財務資料都要keep7年才可以扔掉。我全部都scan到電腦。這樣做又不怕原始文件不見,給auditor做都方便

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

winkho 發表於 19-5-5 19:57
回覆 my005 的帖子

當時佢搵佢朋友幫佢報(佢朋友做會計),我細佬冇咩所謂以為冇咩特別,朋友自薦,但宜 ...

唯有直接同評稅主任講啦。

都係印返公司月結單先,將每條出入數,預先諗下大約係咩數先。

唔記得就老實話唔記得,係會煩既,不過,照直講,求下情咁啦。

祝福﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

BK Milk勳章

就算close business都好麻煩。都要做auditing之後才可以。不如間公司破產。怎麼破產我不知道。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

appledai 發表於 19-5-5 20:06
就算close business都好麻煩。都要做auditing之後才可以。不如間公司破產。怎麼破產我不知道。 ...

就算而家公司搞破產,但都唔會影響稅局要查當事人公司以前既數既。一樣會追查。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

my005 發表於 19-5-5 20:09
就算而家公司搞破產,但都唔會影響稅局要查當事人公司以前既數既。一樣會追查。

同時私人(無限)公司搞破產,即係個人搞破產喇。

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

winkho 發表於 19-5-5 17:14
我弟弟有間獨資經營公司(出左架貨車送傢俬及安裝),年年都有補稅及準時交稅。剛收到稅局信,唔知點解要查 ...

請問是無限公司嗎?

水晶宮

畀面勳章 親子王國15週年勳章

appledai 發表於 19-5-5 20:06
就算close business都好麻煩。都要做auditing之後才可以。不如間公司破產。怎麼破產我不知道。 ...

係,close都一樣要查數,一樣要audit

子爵府

2018復活節勳章

我弟弟有間獨資經營公司(出左架貨車送傢俬及安裝),年年都有補稅及準時交稅。剛收到稅局信,唔知點解要查 ...

“S6” 唔似係實地查核(FA或HI)。
但是税局已經開檔案,是否取消BR都不會有任何改變。
當然聘請執業會計師是最好的辦法,但是專業收費是按工時計算,應該幾貴。
按jm陳述,這門生意很簡單,可以依照其他jm講,去銀行攞齊那幾年月結單(其實税局可能已經攞左),事主親自約見稅務主任。

子爵府

2018復活節勳章

Jumama2000 發表於 19-5-5 20:33
“S6” 唔似係實地查核(FA或HI)。
但是税局已經開檔案,是否取消BR都不會有任何改變。
當然聘請執業會計 ...

現在最大問題是:
1)沒有依法保留7年記錄,文件已經失去亦掩飾不了,要坦白從寬,希望減低懲罰。

2)此外,此事可能涉及漏報僱員薪酬引發,所以可以想想那幾年那些僱員薪資(可以在銀行行月結單查找)。但是如果漏報,又可能會有罰款。

其實很多稅務主任可以有計傾,千祈唔好過分恐慌。

3)除上述兩項外,此事最壞可能衍生至ABS(asset betterment statements),即俗稱「秤身家」,但都是根據銀行月結單,擁有資產及生活開銷推算,所以銀行月結單要齊備。

子爵府

winkho 發表於 19-5-5 18:51
感謝各位,我都知道稅局文件係要keep7年,但坦白講又有幾多獨資經營係咁細心,佢當年都係打工,比個老細半 ...

面數就似好大,但其實舊老細數期又長,又係佢個收入數到扣呢扣路全部冇單比佢(但舊老細報帳面數係佢支出),變左佢根本就唔係收咁多,但冇計搵食困難,可以點,佢老細扣起嗰d(無單)佢都話冇放落支出度。

咁咪俾多左稅?

文件保留就係責任, 現在唯有照實情講, 睇下稅局有信唔信, 不過我會選擇搵個識稅務的人或公司跟!

無漏稅暪稅配合調查都唔怕啦....

大宅

回覆 winkho 的帖子

稅局開左file, 你想Close 公司都唔俾你Close 。
Close 公司都稅局清曬稅先可以Close 到。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

close仍要查税,我估可能因為你弟弟有病,收入大跌,才引起税局懷疑要查税,纯粹估下。

既然冇單據,仍有如實及證明:
弟曾搬屋證明

弟病歷報告和住院及開刀的證明(hospital discharge slip and medical records )

希望税局因你弟有病,不能正常工作,而放佢一馬。

good luck

珊瑚宮

Jasmine-4711 發表於 19-5-5 21:39
close仍要查税,我估可能因為你弟弟有病,收入大跌,才引起税局懷疑要查税,纯粹估下。

既然冇單據,仍有 ...

大家都係估下,我亦以事論事估下:

如果只係因事主收入大跌而作出查稅,咁就會查而家既稅(大跌既原因),而好少會查以前既稅既。

而我估既係,一係顧員報稅既紀錄有問題,一係事主跟嗰間傢俬公司報既稅(針對事主運輸公司而作出既稅項陳述) 同事主報

既稅有好大差別,對唔到數咁上下,所以至會令稅局起懷疑喇。

大家都係估下咋。

男爵府

BK Milk勳章

其實你要搞清楚現在稅局係查你2014-2016年度課稅麻,你細佬腳患係幾時發生先,兩件事嚟。
另外如散工僱主每年係要填56M,而56M如果個散工或自僱人仕當年入息唔超20萬係可以唔使報過喎。

同埋無限公司係唔使搵AUDIT

有錯請指正。

公爵府

2018復活節勳章

winkho 發表於 19-5-5 19:57

當時佢搵佢朋友幫佢報(佢朋友做會計),我細佬冇咩所謂以為冇咩特別,朋友自薦,但宜 ...

唔關會計事,獨資經營又唔係有限公司,盤數都唔使audit,就算會計師樓都只會跟番你比嘅資料報稅,通常唔會有咩資料record留低。其實最大責任係自己無keep齊資料

大宅

我都被查過
最後要交還10萬元稅

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

小金龜 發表於 19-5-6 02:20
我都被查過
最後要交還10萬元稅

請問你個情況係點?
係罰款黎?

珊瑚宮

抒文 發表於 19-5-6 00:31

其實你要搞清楚現在稅局係查你2014-2016年度課稅麻,你細佬腳患係幾時發生先,兩件事嚟 ...

引用是否錯左,我唔係樓主呀。

珊瑚宮

Yuki_Yeung 發表於 19-5-6 01:43
唔關會計事,獨資經營又唔係有限公司,盤數都唔使audit,就算會計師樓都只會跟番你比嘅資料報稅,通常唔會 ...

當然明白唔關會計事啦,亦知道獨資經營盤數唔使audit。
我用「題外話」黎問樓主,只係想了解一下 : 會否因為 專業人士報稅(會計/會計公司)或 只識少少或唔多識會計既人報稅(當事人自己)之下 而推論 其後既後果啫。 純粹想幫助推論。

因為若自己報,可能會忽略左 盤數 既合理性,而被抽秤 喇。

大宅

無保留有關紀錄, 最高罰款十萬。
但無紀錄去支持當年報的稅, 個潛在罰款就睇你弟弟個生意規模同當年點報了。

單據無了是事實, 如實回覆稅局吧。

你如何得知運輸公司報支出給你弟弟時是報帳面數, 而不是扣數後的餘額?是否公司有一張56m表格給你弟弟?

首頁

尾頁

跳至